Waar zelf walvissen zien?

Het doel van deze pagina is de bezoeker snel voor te lichten over waar hij/zij in en buiten Europa walvissen kan spotten en hoe? De hieronder geplaatste informatie heeft niet de intentie compleet te zijn en we roepen dan ook de lezers op hun eigen ervaringen met ons te delen.

Goede informatie over het spotten van walvisachtigen in boekvorm vind je in de “Observatiegids voor walvissen en dolfijnen (Europa)” van Mark Carwardine of in de gids “Walvissen kijken in Europa” van Martijn de Jonge (2012).

Scroll op deze pagina naar beneden en vind per werelddeel de informatie die we je kunnen bieden of klik op de kaart voor een mondiaal overzicht (dit wordt om de paar weken uitgebreid) . De plekken op deze werldkaart kun je ook terugvinden via “Walvisgebieden, Walvisspotten over de wereld”.

 Europa

In Europa staan diverse plekken zoals de Azoren of IJsland hoog aangeschreven voor het spotten van walvisachtigen, maar er zijn er nog veel meer. Hieronder volgt een opsomming van landen en plaatsen waar zowel vanaf het land als vanaf de boot volop mogelijkheden worden geboden walvissen te spotten. Deze opsomming is niet compleet en wordt regelmatig aangevuld. Houd er rekening mee dat dit geen garanties zijn op het waarnemen van walvissen. Omstandigheden veranderen, meestal worden ze gelukkig beter, maar soms wordt het ook lastiger sommige soorten te spotten.

Nederland

De Nederlandse hotspots voor bruinvissen

Hoewel Nederland niet bekend staat als walvisland is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om in ons land walvisachtigen te zien, dit geldt in ieder geval voor de bruinvis.

Overal in de Noordzee kun je bruinvissen, witsnuitdolfijnen of andere soorten tegenkomen. De meest voorkomende walvisachtige is de bruinvis. Deze kun je al zien, als je er oog voor hebt, vanaf (veer)boten, bijvoorbeeld vanaf de Stena Line naar Harwich, maar ook vanaf het strand of vanaf een pier.

Een bekende pier is die bij IJmuiden. Hier worden regelmatig bruinvissen waargenomen, ook worden in het Marsdiep (het water tussen Den Helder en Texel) geregeld bruinvissen en andere walvisachtigen (jaarlijks wel een of meer bultruggen) gezien.

Twee bruinvissen in de Oosterschelde

Maar de “makkelijkste” plekken bevinden zich zonder twijfel rondom de Oosterschelde. In de Oosterschelde zwemmen enkele tientallen dieren rond die zich graag ophouden bij de diepe plekken aldaar.

Hotspots Oosterschelde

Deze zogenaamde hotspots (zei kaartje) bevinden zich o.m bij de haven van Burghsluis, de haven van Kats en het havenhoofd van Zierikzee. Op het havenhoofd kun je niet alleen bruinvissen zien, maar je kunt ze hier ook horen via onze Studio Bruinvis. Je kunt hier gewoon naar toe wandelen of fietsen!

En bovendien zitten ze hier het hele jaar door.

En je kunt ook zomaar geluk hebben met andere soorten. Geregeld worden ook bultruggen en witsnuitdolfijnen gezien in de Nederlandse Noordzee.

 

 

 

 

 

Groot Brittannië

De Moray Fith in Schotland (UK)

In het Noorden bevinden zich de Hebriden, de Orkneys en Shetland eilanden waar diverse touroperators en onderzoekinstituten uitkijken naar o.m. dwergvinvissen, tuimelaars, grienden en andere soorten. Maar ook vanaf minder lastig te bereizen plaatsen in Schotland is het mogelijk waarnemingen te doen. In de gehele Moray firth is het het hele jaar door mogelijk tuimelaars te zien. En dwergvinvissen behoren eveneens tot de regelmatige bewoners van dit water. Een prima organisatie om mee het water op te gaan binnen een trainingsprogramma is de CRRU

Tuimelaar in de Moray firth

In Wales is Cardigan Bay de plek voor het waarnemen van bruinvissen en tuimelaars. Je kunt hier zelfs vanaf de rotsen de dieren voor je in het water waarnemen.

Bezoek ook de blogs over de Moray Firth en/of Pembrokeshire voor meer informatie of klik op de kaart boven aan de pagina.

 

 

 

 

 

IJsland

Op IJsland bevinden zich vooral in het westen van het land een aantal goede locaties zoals Olafsik, Sandgerdhi en Snaelfellsjökull of in het Noorden tussen Husavik en Dalvik. Je kunt hier je geluk beproeven voor soorten als noordse vinvis, gewone vinvis, blauwe vinvis, potvis, orka, witflankdolfijn griend en bruinvis. Binnenkort een blog over IJslandse walvisspotgebieden.

Italië

Gewone dolfijn voor de kust van Genua.

Vanuit de havens van Genua en Savona vertrekken afwisselend onderzoeksboten (o.a. WNF) die toeristen mee aan boord nemen. In de zomer weten de schippers dan hun boten feilloos naar de diepe plekken op ongeveer een uur varen te sturen waar al snel gewone gestreepte dolfijnen in het kielzog of voor de boot verschijnen.  Waarnemingen van potvissen en gewone vinvissen behoren zeer zeker ook tot de mogelijkheden.  het grote voordeel van deze locatie is dat de dien zich ook makkelijk toen n in de zomer en dat het water dan veelal erg rustig is.

 

Spanje

Spanje grenst op vele manieren aan zee en oceaan. De toplocaties zijn te vinden in de straat van Gibraltar en in het noorden in de golf van Biskaje. Op beide locaties ben je echter wel sterk afhankelijk van de weersomstandigheden op zee. De golf van Biskaje  is in potentie wellicht de meest walvisrijke plek ter wereld!

De straat van Gibraltar:

Helemaal in het zuiden van Spanje ligt het havenstadje Tarifa aan de Straat van Gibraltar. Deze zeestraat vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en is de scheiding tussen Spanje en Marokko. Tarifa is met de auto te bereiken, maar dat is wel een flinke tocht. Makkelijker en sneller is het vliegtuig nemen naar Malaga. Vanaf daar kan je met een huurauto of de bus naar Tarifa.

Gestreepte dolfijn

Tarifa is een populair stadje voor kitesurfers, maar daarnaast is het ook een goede bestemming om te whale watchen. Vanuit de haven van Tarifa vertrekken boten van diverse organisaties. De twee bekendste en ook de dierne respecterende organisaties om mee te gaan zijn Turmares en Firmm. Het whale watch seizoen start in het vroege voorjaar en gaat door tot in het najaar. Tochten duren meestal zo’n 2 a 2,5 uur.

Grienden

In de Straat van Gibraltar heb je kans op zeven verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Jaarrond leven hier tuimelaars, gestreepte dolfijnen, gewone dolfijnen en grienden. Drie andere soorten zijn bezoekers van het gebied. Gewone vinvissen zwemmen door de Straat van Gibraltar als ze migreren tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en worden dan af en toe vanaf whale watch boten gezien. Daarnaast worden soms potvissen gezien in het diepste deel van de Straat van Gibraltar.

Orka’s met tonijnvissers

De meest populaire bezoekers van de Straat van Gibraltar zijn de orka’s. Ze worden vooral in juli en augustus gezien als ze jagen op tonijnen die door de Straat van Gibraltar migreren. Niet alleen de orka’s, maar ook Spaanse en Marokkaanse vissers vangen tonijnen. De orka’s hebben geleerd dat ze een makkelijk maaltje kunnen krijgen door de tonijn van de vislijn te ‘stelen’ en zijn daarom vaak in de buurt van de vissers te vinden. Wanneer er orka’s in de omgeving aanwezig zijn, worden er vaak speciale tochten georganiseerd om naar ze op zoek te gaan. Deze tochten duren iets langer dan de normale tochten, omdat de orka’s vaak iets verder varen vanaf de haven te vinden zijn dan de andere soorten walvissen en dolfijnen.

Potvis duikt naar beneden.

Als je walvisachtigen in de Straat van Gibraltar wilt zien is het verstandig om een bezoek van meerdere dagen te plannen. Het kan namelijk gebeuren dat er een sterke oostenwind waait, de Levante genaamd. Deze wind zorgt ervoor dat het één of meerdere dagen op een rij niet mogelijk is om uit te varen. Soms kan er dan wel vanuit het verderop gelegen Gibraltar een dolfijnentocht in de baai van Algaciras gemaakt worden met een andere organisatie. Ook is het op de rots van Gibraltar mogelijk om berberapen te zien en is de omgeving van Tarifa populair bij vogelaars.

Annemieke Podt

 

Portugal

Dit land kent absoluut zeker goede plekken voor de waarneming van tuimelaars. In de baai van Setúbal bevindt zich al jaren een vaste populatie van deze dolfijnen. Lokale schippers brengen je met plezier bij hun in de buurt. Daarnaast vormt is de gehele zuidkust een goede uitvalsbasis om met een boot op zoek te gaan naar walvisachtigen.

Kroatië

Ondanks het vaak mooie weer en het heldere water in de Adriatische zee worden er niet veel walvisachtigen waargenomen in dit deel van Europa. Alleen rond het eiland Losinj (nabij Cres) in het noorden zwemt een vaste populatie tuimelaars rond.

Azoren

werk in uitvoering

Noorwegen

Andenes, Lofoten

Locatie Andenes, Lofoten, Noorwegen

Andenes ligt op het puntje van Andoy, het noordelijkste eiland van de Lofoten in Noorwegen. Het is een kleine havenplaats met voldoende voorzieningen en het hele jaar walvissen. Ruim (300 km) boven de poolcirkel gaat de zon in de zomer niet onder en komt deze in de winter niet op. In de winter is er wel het noorderlicht soms te zien. Andenes telt minder dan 3000 inwoners en de voornaamste bron van inkomsten daar is de visvangst. Met een vliegveldje is het vanuit Oslo per vliegtuig bereikbaar. Een andere mogelijkheid is met de auto of camper. De afstand vanuit Nederland is dan wel 3000 km, dus is combineren met een meerweekse roadtrip eigenlijk noodzakelijk. Toch is deze reis bijvoorbeeld via Zweden en Lapland naar Andenes in Noorwegen alleen al voor de schitterende natuur onderweg zeker een aanrader.

Potvissen nabij Andenes (Foto: M. van Dam)

Op het gebied van whalewatching heeft Andenes veel te bieden. Het is de potvis hotspot van Europa zo niet van de wereld. Die zul je op een trip zo goed als zeker zien, meest waarschijnlijk meerdere. Het zijn meest grote mannetjes (15 – 20 m) die zich hier aan de rand van het dichtbijgelegen continentale plat op zo’n 600 meter diepte tegoed doen aan inktvis en grotere vissen. Ze duiken niet extreem lang, gemiddeld 25 tot 35 minuten, waarna ze tot 10 minuten aan de oppervlakte rusten om vervolgens weer te duiken. Soms zijn er zoveel potvissen in de buurt dat de boot van potvis naar potvis vaart of je zelfs meerdere potvissen simultaan ziet duiken.

Meer spectaculair nog zijn de groepen orka’s en bultruggen die vanaf begin winter tot maart / april in groepen de oostelijke fjorden opzoeken op jacht naar de grote scholen haring die daar dan zijn. Bijzonder is dat orka’s en bultruggen geregeld samen rond een school haring te zien zijn. Tijdens zo’n schranspartij kolkt de zee van de door elkaar jagende walvissen en duikende zeevogels. Door de aanwezigheid van zoveel orka’s is hier de Norwegian Orca Survey gevestigd die onderzoek doet naar deze zwaardwalvissen.

Grienden bij een van de safariboten (Foto M. Bril Sea Safari Andenes)

Verder worden grienden en af en toe dolfijnen (witsnuit-, witflank-, risso dolfijnen) en een gewone of dwergvinvis gezien. Natuurlijk ontbreken ook ‘onze’ schuwe bruinvissen niet. De beste tochten worden georganiseerd door Sea Safari Andenes met moderne RIB’s, verder is er Whalesafari Andenes varend met een oude walvisjager. Let wel op: met die laatste wordt je met wind en golven makkelijk zeeziek en zijn er veel meer mensen aan boord. Het heeft wel een walvismuseum.

De schipper, fotograaf en gids van Sea Safari Andenes is de uit Nederland afkomstige Marten Bril. Hij maakt ook (zee)vogel tochten en je kunt er overnachten in de Brygga. In het nabijgelegen Bleick is een (zomer)camping, waar je komend vanuit Andenes onderweg goede kans hebt zeearenden te zien. Verder kun je op land en zee veel verschillende vogelsoorten, waaronder papegaaiduikers spotten.

Bultrug bij Lofoten (Foto M. Bril Sea Safari Andenes)

De koude vraagt om goede kleding. Tijdens de tochten met een RIB krijg je naast veiligheidsinstructie een isolerend drijfpak en zwemvest aan. Terug van een tocht wordt meer verteld over de walvissen en is er warme soep. Succesvol spotten wordt geholpen door info uitwisseling van de locale Orca Survey en een ‘uitkijk’ in de vuurtoren van Andenes, die de RIB makkelijker naar de walvissen kan dirigeren. Net als op veel andere plaatsen met zeeklimaat is het verstandig meerdere dagen in Andenes te verblijven om het risico van niet uit kunnen varen door slecht weer te beperken.

De schipper, fotograaf en gids van Sea Safari Andenes is de uit Nederland afkomstige Marten Bril. Hij maakt ook (zee)vogel tochten en je kunt er overnachten in de Brygga. In het nabijgelegen Bleick is een (zomer)camping, waar je komend vanuit Andenes onderweg goede kans hebt zeearenden te zien. Verder kun je op land en zee veel verschillende vogelsoorten, waaronder papegaaiduikers spotten.

De koude vraagt om goede kleding. Tijdens de tochten met een RIB krijg je naast veiligheidsinstructie een isolerend drijfpak en zwemvest aan. Terug van een tocht wordt meer verteld over de walvissen en is er warme soep. Succesvol spotten wordt geholpen door info uitwisseling van de locale Orca Survey en een ‘uitkijk’ in de vuurtoren van Andenes, die de RIB makkelijker naar de walvissen kan dirigeren. Net als op veel andere plaatsen met zeeklimaat is het verstandig meerdere dagen in Andenes te verblijven om het risico van niet uit kunnen varen door slecht weer te beperken.

Veerboten in Europa

Twee bultruggen

Op veel plaatsen in Europa zijn relatief makkelijk walvissen te zien. Maar veelal weet men het niet. Uitstekende platformen voor observatie worden gevormd door de veerboten die op tal van routes tussen de Europese landen varen. Naast de goede mogelijkheid om vanaf de veerboten tussen Nederland en Groot Brittannië bruinvissen te zien zijn er tal van andere veerdiensten die de moeite van het proberen waard zijn.

Zo voer jaren achtereen een veerboot vanuit Portsmouth naar Bilbao. Op misschien wel de beste route van Europa! Bovenop het helikopterdek was een speciaal platform vanwaar je blauwe, noordse en gewone vinvissen, grienden en diverse dolfijnachtigen kon waarnemen. Deze veerboot (de Pride of Bilbao) enkele jaren geleden uit de vaart genomen. Momenteel vaart een schip van Britanny ferries van Portsmouth naar Santander en Plymouth. Zie hiervoor ook ons cursusaanbod.

In de Middellandse zee zijn de meeste veerdiensten van het vaste land (Frankrijk of Italië) naar Corsica perfect! En ook het walvisreservaat tussen Corsica, Sardinië en het vaste land (de Pelagos) toont vanaf de veerboot vaak veel walvissen. het grappige en het vreemde is echter dat niemand aan boord dit weet. De zee is in de zomer vaak erg rustig en de zon schijnt. Als je een verrekijker meeneemt en enig geduld hebt  is de kans bijna 100% dat je een gewone vinvis of potvis zult zien!! Daarnaast is de kans op een grote groep gewone of gestreepte dolfijnen ook aardig groot.

 

Afrika

Zuid Afrika

Tuimelaars in Algoa Bay (Foto L. Edwards)

Algoa Bay in Zuid Afrika ligt ten oosten van Port Elizabeth. In deze baai tref je altijd tuimelaars aan, maar ook de gewone dolfijnen, de Chinese witte dolfijn, bultruggen, Bryde’s walvissen en in het goede seizoen zuidkapers, dwergvinvissen en potvissen. Daarnaast komt met enige regelmaat ook de zwaardwalvis (orka) en de zwarte zwaardwalvis voor.

Algoa Bay met Addo National Park in Zuid Afrika

Deze baai is echter niet alleen rijk aan walvisachtigen maar ook op het gebied van ander marien leven is het eveneens zeer uniek. Denk hierbij aan de witte haai, de pelsrobben en de diverse zeevogels zoals albatrossen en de Afrikaanse pinguïn. En even verderop aan land start het Addo Elephant National Park zodat je hier niet alleen de Marine Big 5 kunt zien maar ook de terrestrische “Big 5”, leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard.

Sardine run in Algoa Bay (foto Raggy Charters)

Maar het absolute jaarlijkse hoogtepunt is de Sardine run wanneer miljarden Sardientjes rond de kaap naar het oosten zwemmen. Deze wolken van vis trekken hier jaarlijks tussen maart en mei voorbij en trekken duizenden dolfijnen, walvissen en jan-van-genten aan.

Wil je meer weten over dit gebied en het walvis spotten aldaar surf dan naar Raggy Charters en smul mee van de fantastische foto’s die het team o.l.v. Lloyd Edwards daar gemaakt heeft. Het verblijf bij Raggy Charters ten westen van Port Elizabeth ligt aan zee met een prachtig uitzicht zodat je op sommige dagen niet eens de deur uit hoeft.

Andere goede walvisgebieden in Zuid Afrika zijn Gans Bay en de Kelders.

 

Namibië

Heaviside dolfijnen

Overzichtskaart Namibië

Langs de zuidwestkust van Afrika stroomt de koude Benguelastroom. Deze golfstroom is afkomstig van de Zuidzee rond Antarctica en voert veel voedsel mee naar het noorden langs de Namibische kust tot aan Angola. Door het grote voedsel aanbod komen er veel zeezoogdieren en vogels voor in de baaien en langs de kust van Namibië. De vertrekplaatsen om zeezoogdieren en vogels te spotten zijn allen bijzonder. Het centrum voor het walvis- en dolfijn spotten is Walvis Bay (Walvisbaai). Het is de grootste zeehaven en de hier gevestigde visserij-industrie is belangrijk voor de Namibische economie.

Heaviside dolfijnen

Het meest bijzonder zijn de inheemse Haviside dolfijnen (of Heavisde dolfijn, Cephalorhynchus heavisidii) die bijna elke tocht gezien worden. De dieren komen vaak dichtbij de boot en springen veelvuldig uit het water.

 

De Haviside is de kleinste dolfijnsoort met een lengte van 1,2 – 1,7 meter en een gewicht van 40 a 75 kg. Gewoonlijk leven ze in groepen van 10 dieren, maar groepen van 20 tot 30 dieren komen ook voor. Zij komen langs de hele kust voor, net als de Kaapse pelsrobben. Vrij algemeen zijn ook groepen tuimelaars (Tursiops truncatus) en in de periode juli – november worden regelmatig bultruggen (Megaptera novaeangliae) en zuidkapers (Eubalenae australis) gespot. In mei 2013 is er zelfs een grijze walvis (Eschrichtius robustus) waargenomen door wetenschappers van het Namibian Dolphin Project aldaar. Dat was de eerste waarneming op het zuidelijk halfrond.

Andere dieren die je te zien krijgt zijn pelikanen, flamingo’s en zwartvoetpinguïns, maar ook af en toe lederschildpadden en de maanvis, de zwaarst bekende beenvis. Er zijn meerdere operators in Walvisbaai. De oudste is Levotours,die al sinds 1990 dolfijntochten organiseert. Het begon na het bevrijden van een pelsrob uit een visnet door oprichter Otmar Leippert. Hierna startte hij in de weekenden met zijn dolphintours.

(Aantekening St. Rugvin: Na een eigen bezoek aan Walvisbaai (2018), moeten we helaas constateren dat de meeste touroperators, inclusief Levo-tours er aan boord een soort circus van maken met het aan boord halen van pelsrobben en pelikanen die geaaid en gevoerd kunnen worden). Dus een echte aanrader is het niet, jammer! )

 

Pelsrobben (Foto M. van Dam)

Op 150 kilometer ten noorden van Walvisbaai ligt Cape Cross. Bekend door de grote kolonie Kaapse pelsrobben die daar leeft. De kolonie is ongeveer 80.000 dieren groot en groeit tot boven de 100.000 dieren wanneer de jongen worden geboren. De kolonie is goed vanaf de kant te zien.

Ongeveer 600 kilometer naar het zuiden ligt de kleine kustplaats Luderitz. Daarvoor is wel een reis van meer dan 750 kilometer nodig. Een slapend diamantstadje met de uitstraling van het wilde westen. Dat komt mede door het dichtbij gelegen “sperrgebiet” en de diamantzoekers die nog steeds in de baai actief zijn. Hier verzorgt bijvoorbeeld “Zeepard” mooie tochten. Overnachten kan hier bijvoorbeeld in het bekende Nest hotel.

 

De Namib (Foto M. van Dam)

Nabij Luderitz kun je naar de diamant spookstad Kolmanskop en het sperrgebiet. Vanuit walvisbaai is de Namib woestijn met de hoogste zandduinen ter wereld, Welwitschia planten en de Sossusvlei te bezoeken. Walvis- of dolfijntochten zullen meestal deel uitmaken van een meerweekse rondreis door het prachtige Namibië en zeer de moeite waard.

 

 

Noord Amerika

Verenigde Staten

Monterey bay

Tussen San Francisco en Los Angeles ligt Monterey bay. Dit is een groot marien natuurgebied dat de laatste jaren de biodiversiteit van grote zee(zoog)dieren enorm zag toenemen. Er kwamen hier altijd al diverse zeezoogdieren voor zoals de zeeotter, de tuimelaar, bultruggen en zeeolifanten, maar in het laatste decennium wordt er een grote toename van ook andere, vooraf incidenteel voorkomende soorten waargenomen, zoals de witte haai en de blauwe vinvis. Het vermoeden is dat de combinatie van de opwarming van het zeewater door klimaatverandering en de aanwezigheid van grote dieptes voor de kust van Monterey hieraan bijdragen.

Blauwe vinvis in Monterey bay. (F. Zanderink)

Uitzicht vanaf zuidelijke kustweg bij Monterey bay.

 

De laatste jaren kun je hier zelfs vanaf het land prima waarnemingen doen. De zeeotters zie je vanaf het aquarium in zee tussen het kelpwier of vanaf een kano bij Moss landing, halverwege de baai. Bultruggen, Risso’s dolfijnen en tuimelaars kun je vaak vanaf de kustlijn al spotten.

Maar wil je deze dieren en anderen zoals de grijze walvis (alleen tijdens de trek in voor- en najaar) of de blauwe vinvis of orka’s van dichtbij zien, dan kun je met een van de charters vanaf de stad Monterey het water op gaan. Alle organisaties hier houden er strikte regels op na.

Bultrug (Foto: F Zanderink)

Een paar jaar geleden besteedde de BBC veel aandacht aan Monterey bay met haar programma Big Blue live. Per boot , helikopter, kano, vliegtuig en vanaf het land werden in drie avonden alle voorkomende zeezoogdieren spectaculair belicht.

Monterey is überhaupt een leuke kustplaats. Een deel van de bekendheid geniet het door het boek Cannery row van John Steinbeck.

 

Zeeolifant in Año Nuevo State Park

Ook is het Año Nuevo State Park het vermelden waard, het ligt net ten noorden van Monterey bay. Hier ligt in de zomermaanden altijd een groep zeeolifanten te ruien. Daarnaast kun je hier gewone zeehonden, Steller’s zeeleeuwen en Californische zeeleeuwen zien in het water en op de eilandjes voor de kust.

Kortom ben je geïnteresseerd in walvisachtigen en andere zeezoogdieren dan is Monterey bay inclusief de kust en zijriviertjes een “must see.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Canada

Vancouver Island met in het Noorden “Telegraph cove”

Canada kent veel goede walvisspotgebieden, zowel in het oosten van het land als in het westen.  Deze blog gaat over Telegraph cove op Vancouver island in het westen van Canada. Dit voormalig mariene radiostation ligt aan de noordwestkust van Vancouver island en is vooral bekend vanwege de grizzly beren en de orka’s.

Het ligt enerzijds in een uithoek, maar ben je al in de buurt, staat Washington (VS) of Vancouver stad (Canada) dan ben je in een dik uur met de veerboot vanaf Port Angeles (VS) of Vancouver zo aan de overkant en is de weg vanaf Nanaimo erg rustig en ben je in 3-4 uur rijden op je bestemming.

Het gebied is een waar paradijs voor niet alleen walvisspotters maar ook voor hen die graag grizzly’s of zwarte beren  willen zien of Amerikaanse zeearenden, Steller’s en Californische zeeleeuwen, zeehonden en talloze soorten zeevogels.

Grizzly’s nabij Telegraph cove (foto: F. Zanderink)

Het beste kun je ruim van te voren (enkele maanden) een plek op een van de boten reserveren waarmee je of beren gaat kijken of walvisachtigen. Ga je beren kijken met de company “Tide rip”  dan kom je vanzelf de bultruggen, orka’s en andere diersoorten tegen, maar het accent van je tocht ligt dan op het beren kijken.

Kom je speciaal voor de walvisachtigen dan kun je boeken bij Stubbs island. Zij nemen je dan mee voor een dagtocht langs de eilanden die voor de kust liggen. Je gaat dan gegarandeerd de permanent visetende groep orka’s zien, maar misschien ook wel de meer migrerende groep zeezoogdieretende orka’s die langs de hele kust van Vancouver island trekken.

Een van de vele bultruggen die je kunt tegenkomen.

Een andere garantie heb je in het zomerseizoen met de bultruggen die hier dan vertoeven in het soms zeer diepe water (max 500 m.)

Recentelijk komt ook steeds vaker de Pacifische gestreepte dolfijn voor.

Dall’s bruinvis

Een andere unieke soort is de Dall’s bruinvis. Als deze niet aan het jagen is, kun je hem goed waarnemen, maar eenmaal op “stoom” kan hij snelheden van meer dan 55 km/uur bereiken, je ziet dan niets anders dan een rugvinpunt die door het oppervlak klieft. Het is het snelste zeezoogdier op aarde!

Als tip van de schrijver: boek meerdere dagen, ga zowel beren kijken (beste tijd tijdens de zalmtrek eind augustus-september) als walvissen en je krijgt een onvergetelijk schouwspel voorgeschoteld in een adembenemend omgeving.

 

Azië

werk in uitvoering

Australië en Nieuw Zeeland

werk in uitvoering

Naar boven