De route van Kaapstad naar Johannesburg
30
okt
2019

Walvissen spotten in Zuid Afrika – de kust

In de zomer van 2019 vertrok Stichting Rugvin zelf naar Zuid-Afrika om daar langs vrijwel de gehele kustlijn te ontdekken waar het goed walvis spotten is. Maar ook om samenwerkingen op te starten en deze verder uit te bouwen met de collega-organisaties in dit land. De reis voerde ons van Kaapstad via Port Elisabeth naar het Noordoosten van het land, waar de Oceaan nabij St. Lucia werd bezocht. De reis duurde 33 dagen en in totaal werd er door ons op acht locaties in de Atlantische en Indische oceaan naar walvisachtigen gezocht. En natuurlijk werden ook de prachtige parken op het land met al hun wild bezocht.

Gehele Zuid Afrika reis 2019

De eerste stop was op het Kaapse schiereiland bij de plek Miller’s Point. Naast de broedkolonies van de Afrikaanse pinguïn kon je hier vanuit je tent al de bultruggen uit het water van False Bay zien springen.

Een stukje verderop ligt de plaats Hermanus, dat zichzelf de walvishoofdstad van Afrika noemt. Er zijn hier drie organisaties die toeristen mee het water opnemen. Wij zijn met twee organisaties het water op geweest waarvan “Southern Right Charters” zonder meer de beste was. De bemanning was zeer informatief, ze wisten de dieren goed te vinden en verstoorden deze zo min mogelijk.

Bij Miller’s Point op het Kaapse schiereiland. Hier doken ‘s-ochtends al de eerste bultruggen op.

Bij Miller’s Point op het Kaapse schiereiland. Hier doken ‘s-ochtends al de eerste bultruggen op.

Met deze organisatie gingen we het water van Walker Bay op. Hier zagen we de Brydewalvis (Balaenoptera edeni), de bultrug (Megaptera novaeanglia) en de zuidkaper (Eubalaena australis). De bultruggen en de zuidkapers waren hier net aangekomen met hun tocht vanaf de zuidpool wateren. Ze krijgen hier hun kalveren en de dieren paren ook hier. Maar ze foerageren hier niet. Dat doen wel de residente Brydeswalvissen. Naast meerdere waarnemingen van walvissen en zeeberen (fur seals) kun je hier ook goed terecht voor het waarnemen van zeevogels o.a. jan-van-genten, albatrossen, stormvogels, pinguïns, skua’s en tienduizenden aalscholvers.

Twee zuidkapers in Walker Bay (Foto F. Zanderink)

Twee zuidkapers in Walker Bay (Foto F. Zanderink)

Via het natuurreservaat De Hoop, ook een top plek voor zuidkapers, kwamen we in Knysna Nationaal Park, dat aan een prachtig estuarium ligt. Aan boord van de boot van Ocean Odyssey vaarden we de oceaan op, eerst langs de kustlijn waar we bultrugdolfijnen (Sousa plumbea) tegenkwamen. Dit is een soort dolfijn dat pas recent als aparte soort is onderkend. Ook zagen we hier de eerste bultrugkoe met kalf. Het was een prachtige tocht met professionele begeleiding. Het estuarium is trouwens een must voor vogelaars en wandelaars.

Twee bultrugdolfijnen, typisch voor deze soort de ondiepe kustwateren. (Foto F. Zanderink)

Twee bultrugdolfijnen, typisch voor deze soort de ondiepe kustwateren. (Foto F. Zanderink)

Na een tussenstop in Addo Elephant NP, het enige Nationale Park ter wereld met de “Big 10”, omdat het ook een Marien Park heeft. Hier leven olifanten, neushoorns, buffels, luipaarden, leeuwen, walvissen, dolfijnen, witte haaien, zeeberen en pinguïns. Met de bemanning van Stampede cruises bezochten we de wateren rond het eiland St. Croix in Algoa Bay en aanschouwden we de Indisch Pacifische tuimelaars (Tursiops aduncus). Deze dolfijnsoort is nauw verwant aan “onze eigen” tuimelaar (Tursiops truncatus).

Halverwege de reis gingen we “noodgedwongen” een stuk niet langs de kust, er waren hier geen echte mogelijkheden om de oceaan op te gaan.

Tuimelaars rondom het eiland St. Croix in Algoa Bay. (Foto F. Zanderink)

Tuimelaars rondom het eiland St. Croix in Algoa Bay. (Foto F. Zanderink)

In Durban zagen we de Indische oceaan weer. Hier genoten we van de gastvrijheid van “Isle of Capri cruises”, Naast een tocht op zee, zagen we met hen ook vanaf de hoge kust, de Bluff, vanaf het walvisrestaurant meerdere bultruggen van achter de koffietafel!

Nog iets noordelijker ligt tussen de diverse nationale parken het kleine vriendelijke stadje St. Lucia. Hier werden we verwacht door Advantage tours en naast een trip in het estuarium dat o.a. vol zit met krokodillen, nijlpaarden en Afrikaanse zeearenden sloten we de reis qua walvissen af met een spectaculaire tocht op de oceaan.

Afscheid van de bultrug (Foto: F. Zanderink)

Afscheid van de bultrug (Foto: F. Zanderink)

Omdat de plaats geen haven (meer) heeft worden de boten met een tractor de oceaan op geduwd. Naast menige bultrug sprong,  konden we ook genieten van de albatrossen, een onverwachte mantarog (Manta birostris) en een hamerhaai (Sphyrnidae sp).

Deze blog is natuurlijk veel te kort om alle goede walvisspots van Zuid Afrika te beschrijven, maar het geeft je alvast wel een indruk van wat je kunt verwachten. Stichting Rugvin helpt je graag verder met het voorbereiden en boeken van een walvistrip.

Mantarog vanaf de boot van Advantage tours (Foto T. de Haan)

Mantarog vanaf de boot van Advantage tours (Foto T. de Haan)

Wil je van extra informatie voorzien worden neem dan contact op met Stichting Rugvin. In 2021 organiseren we in samenwerking met All for Nature Travel de “Have a Whale of Time” reis naar Zuid-Afrika. Hierbij zal er ook zeker aandacht zijn voor al het moois op het land!

Livingstone lourie nabij St;. Lucia (Foto F. Zanderink)

Livingstone lourie nabij St;. Lucia (Foto F. Zanderink)

 

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...