Blog Holland Norway Lines 2022

Vanaf juli 2022 reizen maandelijks twee observers van Stichting Rugvin mee op de MS Romantika van Holland Norway Lines van Eemshaven naar Kristiansand. Naast de feitelijke berichtgeving over de waarnemingen en omstandigheden op zee schrijft het team ook altijd een blog na afloop van deze 2/3 daagse trip. We zullen een winterpauze inlassen en dus niet meevaren zodra de dagen te kort worden qua daglengte. 

De eerste trip, 28-30 juli 2022  Supertocht met orka’s en walvissen op de MS Romantika

Al dagen kijken Selina van Burken en Frank Zanderink er naar uit: de eerste walvis monitoringstrip met de MS Romantika naar Noorwegen. Het weer, de wind met name, lijkt echter roet in het eten te gaan gooien. Op de geplande dagen waait er een wind van Bft 6-7! Niet echt geschikt voor het spotten van walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Gelukkig kunnen we de trip twee dagen verzetten naar een weersvooruitzicht met slechts Bft 1-2 aan windkracht 😊. Super! 

Op donderdag 28 juli stappen we elk vol goede moed in op een stationnetje en zien we elkaar in Zwolle. Dan verder met de trein naar Eemshaven en rond 13.00 lopen we het incheckgebouw nabij de veerboot binnen van Holland Norway Lines. Hier ontmoeten we Hanneke met wie we de afspraken hebben gemaakt. Verder lopend richting schip zien we ook Koos lopen, ons eerste HNL contact. Hij wenst ons veel succes.

Op de brug ontmoeten we de kapitein en diverse stuurmannen en matrozen. Ze zijn allemaal oprecht geïnteresseerd en laten ons direct thuis voelen op de brug. Na het uitvaren, komen we langs het Duitse Waddeneiland Borkum, waar we enkele tientallen zeehonden zien liggen. Dan blijft het lange tijd stil met waarnemingen. Er zijn op dit eerste stuk (tot aan zonsondergang) ook niet heel veel zeevogels te bespeuren. Uiteindelijk besluiten we de eerste avond met de waarneming van één bruinvis.   

Zeehonden op het strand van Borkum

Na het zien van de ondergaande zon boven de Noordzee gaan we naar een van de barretjes aan boord. We zijn we vol vertrouwen in de waarnemingen van de komende ochtend. We drinken een biertje en spelen een spelletje, wederom weet Selina mij te verslaan 😊. Allebei hadden we het gevoel dat we de volgende ochtend vroeg moesten opstaan… wie weet kwam dan wel het belangrijkste stuk van de overtocht! Zogezegd zo gedaan, met wat minder uurtjes slaap dan normaal stonden we beiden met goede moed op. Wat zal vandaag ons brengen? 

Als we de volgende ochtend vroeg de brug op lopen is het letterlijk direct raak. We zien door het raam, mede ook op aanwijzen van een van de stuurmannen, veel vissen uit het water springen en enkele honderden meters daarachter ook enkele dolfijnen. Welke zijn het? Dat wordt later duidelijk als Selina een paar foto’s uitvergroot en ziet dat het om witsnuitdolfijnen gaat. Tof!! Kort daarop spotten we een dwergvinvis, gevolgd door nog één en nog één. In kort tijdsbestek waren er vijf dwergvinvissen te zien rondom de MS Romantika.

Het werd even rustig met walvisachtigen, maar het viel ons op dat een paar kilometer verderop heel veel zeevogels aanwezig waren. Zoals zeekoeten, jan-van-genten, Noordse stormvogels, stormmeeuwen en tal van andere meeuwen.

Dwergvinvis op flinke afstand (S. van Burken)
Ondergaande zon boven de Noordzee (F. Zanderink)
Dwergvinvis recht voor de boeg (F. Zanderink)

Dan plots zien we doflijnachtige dieren loggend aan het wateroppervlak liggen. Ze hangen diep in het water en we zien daarom niet meteen om welke soort het gaat. Na enige tijd draaien ze zich onderwater in de richting van de boot.  We schieten meerdere foto’s van die dieren die recht op het schip afkomen. Dan herkennen we de dieren met name aan de twee mannetjes die op hun rug een enorm zwaardvormige rugvin dragen. Wow! Dit hadden we niet durven hopen of dromen: Al meteen op de eerste tocht ORKA’S!! Bij het bestuderen van de foto’s zien we dat het minimaal om twee mannelijke dieren en een vrouwelijk dier gaat.

Dan komen we boven een steeds dieper wordende Noordzee. De dieptemeter stopt zelfs met het weergeven van de diepte. De kaart biedt gelukkig uitsluitsel. Meer dan 600m diep! In het vervolg van de trip zien we geen walvisachtige meer, en ook maar weinig zeevogels.

Loggende orka's (F. Zanderink)
Orka's met blow komen boven water (F. Zanderink)
Orka's voor de boeg van de MS Romantika (F. Zanderink)

Inmiddels is Noorwegen in zicht gekomen en zien we uiteindelijk de haven van Kristiansand opdoemen. We stoppen met noteren van de data op onze tablets als we tussen de vuurtorens Grønningen Fyr en Oksøy Fyr doorvaren. Na het afmeren verlaten we voor een paar uur het schip en gaan we aan land. We maken een mooie zonnige wandeling op het eiland Odderøya. Bovenop maken we nog wat foto’s van de MS Romantika en zetten we onszelf ook nog op de foto met het schip op de achtergrond. Het is een mooi eiland, groen, best wel stijl en met lekkere bosbessen en mooie uitzichten over de vele eilandjes in de Kristiansandfjord. We besluiten de wandeling met een heerlijke cappuccino en wafels met ijs en aardbeien.

Terug op het schip nemen we op de brug weer dezelfde posities in; Selina aan bakboord en Frank aan stuurboord. We zien al vrij snel weer de nodige zeevogels, voornamelijk veel zeekoeten in het begin. Dan volgen de jan-van-genten en Noordse stormvogels.

Selina en Frank op het eiland Odderøya voor de MS Romantika (Foto Selina en Frank)

Ook zien we de eerste vluchten van zwarte zee-eenden. We besluiten niet tegelijk te gaan eten en zo de kans op waarnemingen te vergroten. Dat leidt gelukkig tot nog twee dwergvinvissen. Even later ziet Selina op kilometers afstand enkele dolfijnen uit het water springen. We maken foto’ s en dat is maar goed ook, want echt dichtbij zien we de dieren niet. Ondanks een zeer rustige zee en vele blikken over het water, want de stuurmannen kijken nu ook allemaal mee, zien we de dieren niet terug. De determinatieogen van Selina geven uitsluitsel: Tuimelaars.  Later zien we nog een groep dolfijnachtigen in de verte springen. Die zijn echt te ver weg voor ogen en camera om te bepalen welke soort we daar zien.

Rond 22.00 uur verlaten we de brug omdat het te donker is geworden. Ook deze avond proosten we op onze prachtige waarnemingen. We drinken een drankje en spelen weer een paar spelletjes. Frank weet nu wel te winnen 😊.

Een vlucht zwarte zee-eenden boven de Noordzee (S. van Burken)

De tweede en laatste ochtend zijn we weer redelijk vroeg op de brug. We zien enkel bruinvissen en wat hierbij opvalt is dat deze steeds heel dicht bij het schip komen. Soms denken we een dier gezien te hebben maar kunnen we dat niet meer bevestigen, omdat het dan alweer onder water is en achter het schip verdwijnt.

Borkum en even later Schiermonnikoog doemen op in de verte. Enige tijd later nemen we afscheid van het schip en haar geweldige en enthousiaste bemanning.

Dankjewel Holland Norway Lines!!

En wij zullen hier nog vaak aan terug denken! 

Selina en Frank

Stuurboordzijde MS Romantika.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...