Monitoringsresultaten Noordzee met Holland Norway Lines (2022)

Vanaf juli 2022 reizen maandelijks twee observers van Stichting Rugvin mee op de MS Romantika van Holland Norway Lines van Eemshaven naar Kristiansand. Naast de feitelijke berichtgeving over de waarnemingen en omstandigheden op zee schrijft het team ook altijd een blog na afloop van deze 2/3 daagse trip.  

MS Romantika voor de haven van Kristiansand

Uitbreiding monitoring

Voor Stichting Rugvin is dit een fantastisch uitbreiding van het monitoringswerk op de Noordzee. Niet alleen varen we al 17 jaar met de Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich (UK), maar nu komt daar deze prachtige route noordwaarts bij. 

Ook hier op de MS Romantica, een voormalig cruiseschip uit de Baltische zee zullen twee observers op de brug gaan uitkijken naar hier aanwezige walvisachtigen.  

Route MS Romantika van Eemshaven naar Kristiansand

De overtocht

De MS Romantika vaart 3x week heen en weer. Op maandag ligt het schip stil in de haven van Eemshaven. De vaartijd van de overtocht tussen Eemshaven en Kristiansand (Noorwegen) is zo’n 18 uur en strekt zich over zo’n 480 km uit. Het vertrek is uit beide havens om 15.00 uur. De aankomst is altijd de volgende dag om 09.00 in de ochtend. Op iedere overtocht vindt een overnachting plaats. 

Omdat Kristiansand zoveel noordelijker ligt dan Nederland zijn de dagen in de zomer veel langer en kan er ’s ochtnd al vroeg gestart worden met de waarnemingen. In najaar en de winter is dit echter geheel anders. We zullen daarom een winterpauze vanaf oktober t/m februari inlassen en dus niet meevaren zodra de dagen te kort zijn geworden qua daglengte.

Orka's met blow komen boven water, foto vanaf de MS Romantika (F. Zanderink)
Dwergvinvis recht voor de boeg (F. Zanderink)

Welke walvisachtigen verwachten we?  

Naast de in de Noordzee veel voorkomende bruinvissen (Phocoena phocoena), verwachten we ook geregeld witsnuitdolfijnen te zien, en ook geregeld een dwergvinvis, tuimelaars en wellicht ook wel eens een potvis, gewone vinvis of orka. Welke soorten precies, waar, in welke seizoenen en hoeveel vormen onze belangrijkste monitoringsvragen.  

Daarnaast noteren we tijdens de trips ook de vogelsoorten die we waarnemen en het afval dat we zien drijven op het water. 

We zullen hieronder jaartabellen met waargenomen soorten per tocht gaan invoeren.

Stand van zaken

Tijdens de eerste drie tochten zijn er in totaal orka’s (4), dwergvinvissen (9), tuimelaars (3), witsnuitdolfijnen (16) en bruinvissen (22) waargenomen. Voorlopig lijkt het begin van de trog, tot 600m diep de plek te zijn met de hoogste soorten diversiteit. 

Daarnaast zijn waargenomen; meerdere zeehonden, gewone en grijze en diverse soorten (zee-)vogels.  

Noordzee dieptekaart. Hoe donkerder hoe dieper
Avond op de MS Romantika (N. Osinga)
Loggende orka's (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...