Beloega

De beloega of witte dolfijn (Delphinapterus leucas) is een een van de twee soorten Monodontidae waartoe ook de narwal behoort. 

Beloega of witte dolfijn (Ned); beluga (Eng); béluga (F); Beluga (D); beluga (Sp)

Kenmerken

Belugas’s worden maximaal 5,5 m groot. Volwassen vrouwtjes zijn vaak een stuk groter dan de mannetjes. Bij de geboorte zijn de dieren grijzig of bruin-wit gekleurd. Naarmate ze ouder worden, worden ze echter witter. Ze hebben geen rugvin, maar wel een lage richel of bult op hun rug. Daarnaast hebben de dier een bolvormig hoofd met een korte snuit. Vanwege deze typische kenmerken is verwarring met andere soorten eigenlijk uitgesloten m.uv. jonge narwals en jonge beluga’s.

Ecologie en gedrag 

De dieren brengen veel tijd door aan de oppervlakte. Vaak ook spiedend over het water uitkijkend (spy hopping). Het zijn langzame zwemmers, doch wendbaar en lenig. Als ze duiken tot wel 800-1000 m kunnen ze zo’n 25 minuten onder water blijven.

De dieren voeden zich voornamelijk met vis, schaaldieren en groot zoöplankton rond de bodem. Ze jagen gezamenlijk.

Vrouwtjes krijgen gemiddeld ieder 3 jaar een kalf.

Verspreiding

De beluga is een dolfijn die in het uiterste noorden, de arctische en subarctische wateren van onze planeet leeft.

De beluga in Nederlandse wateren 

In 1966 werd op 16 mei een beluga waargenomen in de Rijn bij Nijmegen. Op 18 mei werd het dier opnieuw waargenomen door een Duitse visser in de buurt van Duisburg. Er volgden vele pogingen om het dier te vangen. Het dier kreeg al snel de bijnaam Moby Dick en zwom vanaf Duisburg weer terug naar Nederland. Het was een waar mediaspektakel. Vaak stonden mensen te kijken vanaf bruggen om een glimp van het dier op te vangen. Op 16 juni zwom het dier bij Hoek van Holland weer de Noordzee op.

De beluga in de Thames (Engeland) 

In Engeland is al een paar keer (voor het laatst in 2018) een beluga de Thames op gezwommen. Zelfs tot in het hart van Londen.

Geluid

Luisteer hier naar het geluid van de beloega (Bron: Dosits.org  Sounds in the Sea). 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...