Partners, collega-organisaties en netwerken

Tijdens onze activiteiten werken we veel samen met andere organisaties, soms zijn dit structurele partners soms is dit binnen een project en soms zitten we gezamenlijk in een netwerk en  soms treden de partners zelfs op als sponsor. 

Hier onder volgt een lijst van actuele nationale en internationale partner- , collega-organisaties en netwerken waar Stichting Rugvin mee verbonden is.   

De Nationale contacten 

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is een internationale organisatie en zet zich in om de belangrijkste leefgebieden van planten en dieren te beschermen en de bedreigingen aan te pakken. Het WNF werkt samen met burgers, overheden en bedrijven aan oplossingen voor een verantwoord en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het WNF Nederland ondersteunt al jarenlang ons werk op de Oosterschelde.  

SOS Dolfijn zet zich in om hulp te bieden aan walvisachtigen in nood. De organisatie is gespecialiseerd in de rehabilitatie van bruinvissen met als doel een terugkeer naar zee. Daarnaast wil SOS Dolfijn een bijdrage leveren aan het beschermen van de zee en haar bewoners door middel van educatieve activiteiten en wetenschappelijk onderzoek.

De Nieuwe Maen is een klipper (zeilschip) dat haar thuisbasis heeft in Zierikzee (Oosterschelde) en in samenwerking met Stichting Rugvin gebruikt wordt als cursuslocatie waar je ook kunt overnachten en mee het water op kunt op zoek naar bruinvissen. 

 

Stichting de Noordzee  is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en een gezonde zee vol vis, dolfijnen en ander leven. Speerpunten hierbij zijn: scheepvaart, duurzame visserij, ruimtegebruik op zee, (groene) energie en beschermde gebieden.

Nationaal Park Oosterschelde is een uniek en dynamisch natuurgebied door de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet. Op deze website vind je uitgebreide informatie over het grootste Nationale Park van Nederland. Het Nationaal Park Oosterschelde subsidieert momenteel het lopende onderzoek naar de bruinvissen in de Oosterschelde en de voorlichting hierover.

De Zeeuwse Milieufederatie is een koepelorganisatie en vertegenwoordigt 25 regionale natuur- en milieugroepen in Zeeland. Deze maatschappelijke, Zeeuwse belangenorganisatie komt op voor een rijke natuur, een schoon milieu en een aantrekkelijk landschap. Stichting Rugvin is één van de aangesloten organisaties.

Zeezoogdierennieuws houd je op de hoogte van waarnemingen, strandingen en ander nieuws over walvisachtigen en zeehonden in Nederland en België. Wil je een dagje zeehonden kijken in de Westerschelde? Kijk dan op deze website voor tips. 

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht doet onderzoek aan gestrande walvisachtigen die overleden zijn. Er wordt bijvoorbeeld sectie verricht om de doodsoorzaak te achterhalen.

Stichting Reddingsteam Zeedieren heeft als doel het redden van levende zeedieren en haalt dode zeedieren op langs de gehele Nederlandse kust. Wanneer een dode bruinvis langs de Oosterschelde wordt gevonden, deelt RTZ foto’s met Stichting Rugvin t.b.v. het foto-identificatieproject.

Walvisstrandingen.nl toont strandingen van walvissen, bruinvissen en dolfijnen op de Nederlandse kustlijn sinds de eerste gedocumenteerde waarneming in 1255. De website wordt voortdurend aangevuld met nieuwe meldingen. Ook vind je de meldprocedure en het meldingsformulier als je zelf een gestrande walvisachtige hebt gevonden.

Onze internationale partners en netwerken 

De Cetacean Research and Rescue Unit zet zich in voor het welzijn, behoud en bescherming van walvissen, dolfijnen en bruinvissen door middel van wetenschappelijk onderzoek, educatie en het geven van medische hulp aan zieke, gewonde en gestrande dieren. Via Stichting Rugvin kun je hier ook aanmonsteren voor vrijwilligerswerk. 

Sinds 1987 richt de European Cetacean Society (ECS) zich op het promoten en bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en promotie van de bescherming van zeezoogdieren. Daarnaast zet de ECS zich in om informatie over walvisachtigen te verzamelen en uit te dragen naar leden van de organisatie en het publiek in het algemeen. Jaarlijks wordt er een Conferentie georganiseerd op wisselende Europese locaties. 

ORCA(Organisation Cetacea) richt zich op de monitoring van walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Daarnaast zet ORCA zich in de bescherming van walvisachtigen te bevorderen door anderen te enthousiasmeren, inspireren en voor te lichten. ORCA maakt samen met Stichting Rugvin deel uit van de ECMC European Cetacean Monitoring Coalition. 

Irish Whale and Dolphin Group De Irish Whale and Dolphin Group (IWDG) is een organisatie toegewijd aan de bescherming en het verkrijgen van meer kennis over walvisachtigen in Ierse wateren. De organisatie richt zich voornamelijk op het coördineren van zowel een strandingsnetwerk als een waarnemingsnetwerk. Irish Whale and Dolphin Group maakt deel uit van de Atlantic Research Coalition (ARC).

Marinelife Marinelife is opgericht om wereldwijde onderzoeks- en monitoringsprojecten op te zetten en te coördineren. Met deze projecten en samenwerking met gelijkgezinde organisaties richt Marinelife zich op het behoud van wildlife in zee en langs de kust door wetenschappelijk onderzoek en educatieve activiteiten. Marinelife maakt deel uit van de Atlantic Research Coalition (ARC).

Sea Trust Sea Trust zet zich onder andere in om bewustzijn te bevorderen over het marine milieu en haar biodiversiteit. Ook richt Seatrust zich op het verrichten en stimuleren van lokaal onderzoek om kennis over marine biodiversiteit te verbeteren en de lokale bevolking hierbij te betrekken. Seatrust maakt deel uit van de Atlantic Research Coalition (ARC).

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...