Witflankdolfijn

De witflankdolfijn (Lagenorhynchus acutus) behoort tot de oceaandolfijnen met een korte snuit. De soort is direct familie van de witsnuitdolfijn (Lagenorhynchus albirostris). 

White-flanked dolphin (Eng); Weisserseiten delphin (D); dauphin à flancs blancs(F);

Kenmerken

De witflankdolfijn is een gedrongen dolfijn met een korte snuit. Het dier kan maximaal 2,8 m worden, met daarbij de vrouwtjes iets kleiner. De rugvin is zwart en relatief hoog. Het is op de bovenflank zwart/donker grijs met een contrasterende brede lichtgrijze streep op de flanken. Verder heeft een donkere oogvlek en witte onderkaak. 

Ecologie en gedrag

Het dier is relatief schuw en een minder enthousiaste springer dan andere dolfijnsoorten. Maar het is wel een snelle zwemmer. De dieren mixen soms met witsnuitdolfijnen, bultruggen en vinvissen. Het komt in groepen voor van 30 – 150 individuen. 

Het jaagt gezamenlijk op diverse vissoorten en inktvis. 

Verspreiding 

De dieren komen vooral voor in de koude wateren van de Noord Atlantische oceaan, maar soms zuidelijker, zelfs tot voorbij de Azoren. 

In de Nederlandse wateren

Waarnemingen van levende witflankdolfijnen zijn zeldzaam in de Nederlandse wateren. Maar af en toe spoelt een diere dood aan op de kust. De laatste keer was in 2015 op Texel. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...