Waar Rugvin voor staat

Wie Stichting Rugvin zegt, zegt onderzoek en voorlichting. Op structurele basis doen wij onderzoek naar soortendiversiteit, de dynamiek van populaties en het gedrag van de waargenomen bruinvissen, dolfijnen en walvissen in de Noordzee en Oosterschelde. De verzamelde gegevens worden gebruikt in eigen publicaties en rapporten, geleverd aan overheden, opdrachtgevers, of als persberichten en/of artikelen voor de media beschikbaar gesteld (krant, magazine, website, radio en televisie). Daarnaast gebruiken we onze en via ons netwerk verkregen gegevens in onze voorlichtingsactiviteiten zoals cursussen, lezingen, workshops en (poster)presentaties. 

Veel mensen hebben geen idee welke bruinvissen, dolfijnen of walvissen er in de Nederlandse Noordzee en Oosterschelde voorkomen. Door middel van onderzoek en voorlichting wil Stichting Rugvin bijdragen aan de bescherming van de walvisachtigen, waaronder de bruinvis. Wij geloven erin dat bekendheid met de in ons land voorkomende walvissen en dolfijnen leidt tot betrokkenheid, en betrokkenheid tot bescherming! Daarnaast ondersteunt Stichting Rugvin beleidsmakers en andere natuurorganisaties aan de hand van onze verzamelde data om het voortbestaan onze zeezoogdierenpopulatie en hun leefomgeving te kunnen waarborgen.

Onze missie

Stichting Rugvin wil een transparante, constructieve, meedenkende doch kritische organisatie zijn die zelfstandig of in samenwerking onderzoek naar walvissen en hun leefgebied verricht. Hierbij staat de bescherming van de soorten en hun leefgebied centraal. Zij staat open voor samenwerking op het gebied van onderzoek, deelt adviezen deelt en communiceert hierover. Rugvin is van mening dat opgedane kennis alleen relevant is als dit met de maatschappij gedeeld wordt, zodat dit kan leiden tot een groter bewustzijn en gedragsverandering van mensen met betrekking tot respectvol omgaan met de natuur.
 

Onze visie 

Stichting Rugvin levert een bijdrage aan het ontrafelen van de nog zeer onbekende en veranderende mariene ecologie van de walvisachtigen in de Noordzee, zowel nationaal als ook in internationaal verband. Dit doen we door eigen veldonderzoek en door het raadplegen van andere kennisbronnen. Hiermee vergroten we de kennis over walvisachtigen en hun mariene leefgebied en daarmee ook de bescherming van de walvissoorten en hun leefgebied. Zie ook Statuten Stichting Rugvin

Stichting Rugvin deelt de ontdekte kennis en informatie door middel van communicatieve en educatieve activiteiten zoals lezingen, colleges, een eigen website, sociale media, cursussen, excursies en safari’s op het water. 

Paarpoging bruinvissen (N. Vercammen)

Toegevoegde waarde

Stichting Rugvin is de enige Nederlandse non-profit organisatie gespecialiseerd in walvisachtigen en hun milieu, die naast het uitvoeren van eigen onderzoek ook haar resultaten actief uitdraagt en een communicatieve/educatieve taak heeft.

Bruinvis voor het Zeevarken
Bruinvis voor de boeg (Foto. M. Kaldenberg)

Een greep uit onze activiteiten:

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...