Het Zeevarken, onze boot

Veel van het werk van Stichting Rugvin gebeurt op het water. Onze monitoring op de Noordzee gebeurt vanaf de Stena Line veerboten, de Hollandica en de Britannica. Voor ons werk op de Oosterschelde hebben we sinds 2015 een eigen boot. 

Zeevarken I. 

Zeevarken is een oude naam voor bruinvis. Bij het starten van Stichting Rugvin was het hebben van een eigen boot nog ver weg. Maar een naam was er al: het “Zeevarken”. Toen er in 2015 met steun van het WNF een eigen boot kon worden gekocht kreeg deze de naam Zeevarken. 

Het was een kleine rubberboot, een Dingo 300 van het merk BRIG. Het voordeel van deze boot was dat iedereen er mee mocht varen. Je had voor deze boot geen vaarbewijs nodig. Met een kleine 6 pk Mercury motor was dat niet nodig. Een ander voordeel was dat hij achterin de meeste auto’s paste en je de boot overal te water kon laten. Met een elektrische pomp was de boot zo opgeblazen en met een handkarretje vanaf Burghsluis of nabij Schelphoek redelijk makkelijk te water te laten. Maar er was ook een nadeel, door de niet zo sterke motor waren er geen grote afstanden af te leggen, omdat je bij stroming tegen, er uren over deed om weer in de haven van afvaart terug te keren. We waren dus wel beperkt in de mogelijkheden. 

Er is twee jaar met deze boot gevaren. Meestal voor het uitvoeren van Foto ID werk door de studenten en vrijwilligers Naomi, Sanne, Cora, Annemieke, Yoni e.a. Maar ook voor onderhoud aan de Studio Bruinvis, nabij Zierikzee.

Zeevarken II 

In 2017 werd besloten het klein Zeevarken in te ruilen voor een grotere boot; Zeevarken II. Ook nu was het een BRIG, maar een stuk groter 520 cm. Ook werd de motor ingeruild voor een Yamaha 25 pk. Geen supersnelheden, maar sterk genoeg om tegen de stroom op te varen. 

Niet alleen de boot veranderde, maar ook de ligplaats met de komst van Zeevarken II kozen we ook voor een meer centraal gelegen haven, Kats. ’s Zomers ligt de boot daar in de haven en in de winter opgeslagen in de loods. Ook nu wordt de boot vooral gebruikt voor Foto ID werk op de Oosterschelde, maar ook regelmatig voor onderhoud van Studio Bruinvis en voor de bruinvistelling. 

 

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...