Weekendcursus walvisobservatie

De Nieuwe Maen, het cursusschip voor 2019.

Inmiddels hebben de 2 cursusweekenden van 2019 plaatsgevonden. De nieuwe data voor 2020 worden mid september bekend gemaakt. Houd deze pagina in de gaten voor updates. Heb je nu al interesse dan kun je dat al wel laten weten door een email te sturen, dan houden we je op de hoogte.

In de weekenden van 16/17 mei en 6/7 juni 2020 organiseert Stichting Rugvin twee separate cursusweekenden walvisobservatie op de Oosterschelde. Deze cursussen zijn bedoeld voor natuurliefhebbers die een speciale voorliefde hebben voor walvisachtigen. Beide cursussen en de overnachtingen vinden plaats op het zeilschip ” de Nieuwe Maen” (Zierikzee). 

Deelnemers tijdens de cursus 2018.

In de cursus wordt je het fijne geleerd over de ecologie van de walvisachtigen (walvissen, dolfijnen en bruinvissen), het hoe, waar en wanneer je het beste de diverse walvisachtigen kunt waarnemen, het registeren van waarnemingen en het fotograferen van walvisachtigen alsmede “de ins en outs” van onze eigen bruinvis.

Krijg je de smaak te pakken, dan kun je via Stichting Rugvin de cursus uitbreiden met een meerdaagse facultatieve reis naar een van onze collega organisaties in het buitenland. Dit gebeurt onder andere met het C.R.R.U. (Cetacean Research & Rescue Unit) in Gardenstown aan de Moray firth in Schotland en twee andere (Spaanse) organisaties (in overleg). Door het volgen van de cursus bij Stichting Rugvin kom je niet alleen goed voorbereid aan, maar krijg je via ons korting op je verblijf daar (hoogte korting is afhankelijk van welke trip/verblijf wordt geboekt)!

In de cursus staat de ecologie van de walvissen centraal, met een accent op de walvissoorten van de Noordzee. Ook ruimen we plek in voor speciale leerdoelen/verzoeken die je als cursist kunt inbrengen. Tijdens de cursus maken we ook tochten op de Oosterschelde met “de Nieuwe Maen” en onze eigen RIB, het Zeevarken. Cursusmap en boek “walvissen kijken in Europa” zijn inbegrepen.

Een cursusonderdeel in het ruim van de Nieuwe Maen

Cursus Programma: (de 2 weekenden zijn identiek) 

Zaterdag 

 • Inloop 9.30 uur
 • Aanvang en introductie 10.00 uur).
 • Walvissen, dolfijnen en bruinvissen
 • Ecologie van de walvisachtigen
 • Hoe walvissen waar te nemen en wat te registreren.
 • Het fotograferen van walvisachtigen.
 • Tocht aan boord van de Nieuwe Maen op zoek naar bruinvissen.
 • Overnachting aan boord.

Ook naast de boot veel bekijks (Foto Ernst Schrijver)

Zondag 

 • De bruinvis in de Oosterschelde
 • Bruinvis tocht met het Zeevarken
 • Walvisspotten rond de wereld
  • Moray firth
  • andere locaties
 • Werken met navigatieapparatuur, afstanden op zee schatten, werking hydrofoon e.a.
 • Wat kun en wil je verder met jouw walvisobservaties/werk, vrijwilligerswerk.
 • Inbreng/vragen verzoeken cursisten.
 • Afronding (ca 17.00 uur)

 

De meerdaagse buitenlandse cursusreizen worden in overleg georganiseerd en gekoppeld aan het aanbod van de collega organisatie CRRU en de nieuwe organisaties. In de cursus wordt speciale aandacht besteed aan het aanbod en de mogelijkheden van deze twee organisaties/locaties. Dit aanbod is nog verder in ontwikkeling.

Tuimelaar in de Moray firth (Foto K. Robinson)

Moray Firth (Schotland)

Bij de CRRU (Cetacean Research and Rescue Unit) van Kevin Robinson verblijft u in het dorpje Gardenstown aan de Moray firth. Hier draai je mee in het foto identificatie onderzoek dat zich vooral richt op de veel voorkomende tuimelaar (bottlenose dolphin) en de dwergvinvis (Minke whale).

Je kunt hier op basis van hele weken een verblijf boeken.

De kosten van een eventueel verblijf in Schotland of elders is afhankelijk van de lengte van uw verblijf. U reserveert uw plek ter plekke via Stichting Rugvin. U dient hiervoor wel zelf de reis er naar toe te boeken.

Golf van Biscaye 

Via onze ECMC partner ORCA worden twee 3-daagse trips aangeboden die allebei aan boord zijn van veerboten van “Britanny ferries”die tussen Portsmouth (UK) > Santander (Sp) > Plymouth (UK) varen.

– Een uitbestede cursus “Wildlife photography) via “Jessops”. Meer info via Stichting Rugvin of zie de pagina bij ORCA. Alleen in de maand juli.

-Een driedaagse groepsreis onder leiding van een medewerker van ORCA. Minimum aantal 8 personen. Alleen in het seizoen mei- juni- juli. Zie ook onze pagina waar zelf walvissen zien.

Gewone vinvis in studiegebied van Edmaktub.

Middellandse zee/Barcelona 

Via Edmaktub een Spaanse onderzoeksorganisatie in Barcleona kun je meewerken gedurende een hele week aan het “gewone vinvis”-project dat loopt van maart t/m eind mei. Zie bijlage. Edmaktub 2019

 

Niet alleen leren en bestuderen, maar ook amuseren.

 

Kosten en annulering: 

 • De kosten van de cursus walvisobservatie door St. Rugvin bedragen €425 p.p. 
 • Dit is inclusief één overnachting op de Nieuwe Maen, alle maaltijden en drankjes tijdens het verblijf, het cursusmateriaal en één tocht op de Oosterschelde met de Nieuwe Maen én een tocht met het Zeevarken (bij slechte weersomstandigheden zal naar een alternatief gezocht worden).
 • Voor studenten behoort een korting van €50,- tot de mogelijkheden (in overleg).
 • We hanteren een minimum van 6 deelnemers voor elke cursus. Een cursusweekend gaat niet door indien dit aantal niet gehaald wordt. U kunt een voorkeur voor één van de twee weekenden aangeven, met garantie dat u altijd mee kunt doen, mocht een weekend onderbezet blijven. U schuift dan door naar het andere cursusweekend.
 • Een extra nacht op de Nieuwe Maen, vooraf aan de cursus, is mogelijk, met bijbetaling van een extra nacht a € 25.
 • De inkomsten van deze cursus komen het onderzoek van Stichting Rugvin op de Oosterschelde geheel ten goede.
 • Bij annulering voor 30 januari zullen geen kosten in rekening gebracht. Tot 3 weken voor een cursusweekend, is teruggave op basis van 50%. Daarna is er geen restitutie mogelijk vanwege gemaakte kosten en reserveringen.

Contact

Wilt u zich aanmelden voor onze cursus of wilt u meer weten over de cursus, neem dan svp contact met ons op. Wij sturen u dan een aanmeldingsformulier toe.

Wij gaan uit van een minimale cursusbezetting van 6 personen en maximaal 10p. Opgave voor 30 januari 2019! 

Naar boven