Orka

of zwaarwalvis

De orka of zwaardwalvis (Orcinus orca) is een tandwalvis en de grootste dolfijnachtige ter wereld. Het is ook één van de bekendste soorten. 

Killer whale / orca (Eng); Schwertwal (D); épaulard / orque (F); Orca (Sp) 

Kenmerken

Een orka kan tot 10 meter lang worden, maar meestal zijn adulte orka’s tussen de 5 en 8 meter. Volwassen mannetjes zijn groter dan vrouwtjes en kunnen van vrouwtjes onderscheiden worden aan hun grotere rugvin. Door hun zwart-witte tekening zijn orka’s makkelijk herkenbaar voor het algemene publiek. 

Ecologie en gedrag 

Orka’s zijn zeer sociale dieren die in familiegroepen leven. Vaak blijven nakomelingen hun hele leven in deze groep waarin (groot)moeder de leidende rol heeft. Er bestaat niet slechts één soort orka, maar er zijn minimaal tien verschillende ecotypes beschreven! Deze type orka’s verschillen uiterlijk, dieet, ecologie en genetica. Zo zijn er orka’s die zich gespecialiseerd hebben in het eten van zalm, terwijl andere orka’s zeezoogdieren eten. De uiterlijke kenmerken zijn het duidelijkst zichtbaar bij orka’s op het zuidelijk afrond. Zo is er een ecotype met hele kleine oogvlekken; Type D.

Tijdens de jacht werken orka’s vaak samen in een groep. Bij Noorwegen en IJsland jagen orka’s op haring. Wanneer een school haring is gevonden gaan de orka’s met hun witte buiken rondom de school cirkelen om de haring bij elkaar te drijven. Vervolgens slaan ze met hun staarten naar de haring waardoor de vissen dood of verdoofd worden. De orka’s kunnen de haring daarna één voor één opeten. 

Verspreiding

De orka is een echte kosmopoliet. Het komt voor in de tropische wateren, maar ook in de poolzeeën. Toch zijn er bepaalde locaties waar de dichtheid van orka’s hoger is dan op andere locaties, bijvoorbeeld bij IJsland, Noorwegen en west Canada.

Hoewel orkapopulaties vaak plaatsvast zijn, kunnen ze wel grote afstanden afleggen. Het is niet ongewoon als ze 100 kilometer op een dag zwemmen.

Orka’s in Nederlandse wateren

Op dinsdag 22 juni 2010 is een jonge Orka waargenomen in de Waddenzee. Dit dier is deze dag ook door Stichting Rugvin waargenomen, zie foto. Het jonge dier was verzwakt en verdwaald en is voor herstel door het Dolfinarium en SOS Dolfijn meegenomen naar Harderwijk. 

Op zaterdag 16 april 2011 zijn door waarnemers van Stichting Rugvin vier orka’s waargenomen tijdens de maandelijkse monitoringstrip van Hoek van Holland naar Harwich. De dieren, vermoedelijk allemaal vrouwtjes, zwommen heel rustig bij elkaar in noordelijke richting. Vrijdag zijn mogelijk dezelfde dieren waargenomen voor de kust van Dungeness in Engeland. Eerder werd ook melding gemaakt van een vergelijkbare waarneming bij Calais. Hier bleek het achteraf om 3 witsnuitdolfijnen te gaan. De waarneming van 4 orka´s bij Dungeness is door de Seawatch Foundation bevestigd.

Geluid

Luister hier naar het geluid van de orka (Bron: Drosits.org Sounds in the Sea). 

Meer weten over orka’s? Kijk dan op www.Orcazine.com!

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...