Studio Bruinvis

Studio Bruinvis schematisch weergegeven

Sinds 2009 hebben we als Stichting Rugvin tal van onderzoeken gedaan naar diverse aspecten van het leven van de bruinvis in de Oosterschelde. Hierdoor weten we ook dat nabij het havenhoofd van Zierikzee heel vaak bruinvissen te zien zijn. Deze bruinvis hotspot is één van de beste en makkelijkste plekken van Nederland om bruinvissen te zien, zelfs vanaf land!

 

Bruinvis voor de boei van Studio Bruinvis

De toegang naar dit havenhoofd is in de afgelopen jaren met de totstandkoming van fietspaden goed ontsloten en er leidt zelfs een Bruinviswandelpad naar toe. Ook zijn er op het havenhoofd banken neergezet om rustig te kunnen zitten! Kortom de ideale plek om naar “onze walvis”, de bruinvis te gaan kijken! En het is hier zelfs nog mooier geworden met de komst van Studio Bruinvis.

 

Met Studio Bruinvis wordt het geluid van de in de buurt zwemmende bruinvissen vanaf een afstand van enkele honderden meters opgevangen op een hydrofoon die aan een boei in het water hangt. Het geluid wordt live overgebracht naar het land waar een zuil staat. Met een duw op een knop op deze zuil kunt u aanwezige bruinvissen horen. Dus tegelijk kijken en luisteren naar de dieren die hun geluid (echolocatie) uitzenden om hun weg te vinden, prooien te zoeken en met soortgenoten te communiceren.

 

De informatiezuil met “Live” bruinvisgeluiden.

Stichting Rugvin heeft Studio Bruinvis samen met haar partners het Wereld Natuur Fonds, Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten en Gemeente Schouwen-Duiveland gerealiseerd. Deze partners hebben samen met vele particuliere crowsfunders het benodigde bedrag beschikbaar gesteld voor de realisatie. In oktober 2016 is Studio Bruinvis in gebruik genomen, waarna in mei 2017 de officiële opening was.

Zie ook het artikel in het International Whaling Commission (IWC) handbook over Studio Bruinvis als case study.

 

Klik hier voor een voorproefje van een bruinvis die echolocatieklikjes maakt of een jagende bruinvis die zijn prooi gaat grijpen. En ga daarna ook eens luisteren op het havenhoofd van Zierikzee.

 

 

 

Naar boven