Studio Bruinvis

Bruinvis in Oosterschelde (Foto E. Schrijver)

Sinds 2009 hebben we als Stichting Rugvin tal van onderzoeken gedaan naar diverse aspecten van het leven van de bruinvis in de Oosterschelde. Hierdoor weten we ook dat nabij het havenhoofd van Zierikzee heel vaak bruinvissen te zien zijn. Deze bruinvis hotspot is zelfs een van de beste en makkelijkste plekken van Nederland/Europa om bruinvissen te zien!

 

Studio Bruinvis schema

 

 

De toegang naar dit havenhoofd is in de afgelopen jaren met de totstandkoming van fietspaden goed ontsloten en er leidt zelfs een Bruinviswandelpad naar toe. Ook zijn er zelfs op het havenhoofd banken neer gezet om rustig te kunnen zitten! Kortom de ideale plek om naar “onze walvis”, de bruinvis te gaan kijken!  En het is hier zelfs nog mooier geworden met de komst van Studio Bruinvis.

 

 

 

De informatie zuil met “Live” bruinvisgeluiden.

Met Studio Bruinvis wordt het geluid van de in de buurt zwemmende bruinvissen vanaf een afstand van enkele honderden meters live overgebracht naar het land waar u ze als wandelaar of fietser kunt beluisteren. Dus tegelijk kijken en luisteren naar de dieren die hun geluid (echolocatie/sonar) uitzenden om hun weg te vinden, prooien te zoeken en met soortgenoten te communiceren.

 

 

Stichting Rugvin heeft Studio Bruinvis samen met haar partners het Wereld Natuur Fonds, Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten en Gemeente Schouwen-Duiveland  nu gerealiseerd. In oktober 2016 is Studio Bruinvis in gebruik genomen. Binnenkort (mei 2017) wordt Studio Bruinvis officieel in gebruik genomen).

Zie ook het artikel in het International Whaling Commission (IWC) handbook over Studio Bruinvis als case study.

 

Klik hier voor een voorproefje van een jagende bruinvis en hier voor een rustig zwemmende bruinvis.

Locatie Studio Bruinvis

En ga daarna ook eens luisteren op het havenhoofd van Zierikzee.

Zie ook de artikelen over Studio Bruinvis op de homepage.

 

 

 

Het benodigde bedrag is beschikbaar gesteld door het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, het Nationale Park Oosterschelde, de gemeente Schouwen-Duiveland en door vele particuliere crowdfunders!!

Naar boven