Wie zijn wij?

Directie en Bestuur

Stichting Rugvin is een onafhankelijke organisatie die zich richt op het onderzoeken en het monitoren van walvisachtigen in de Noordzee en de Oosterschelde en het verzorgen van educatieve activiteiten. Na twee jaar lang als zelfstandig project van Stichting De Noordzee geopereerd te hebben, is in februari 2007 Stichting Rugvin opgericht. Stichting Rugvin is lid van de internationale federatie voor natuurbescherming GlobeGuards. Het huidige bestuur, de directeur en onze vertrouwenspersoon stellen zich hieronder aan u voor.

De stichting is opgericht door Nynke Osinga, Frank Zanderink en Ruben Huele. Sinds 15 december 2018 functioneert het bestuur in zijn huidige bezetting met Nicolle van Groningen als voorzitter, Nynke Osinga als Secretaris/Penningmeester en Frank Zanderink als directeur.   

De bestuurders zijn niet alleen als bestuurder actief, maar zij zijn ook uitvoerend betrokken bij de diverse projecten, administratie, communicatie, fotografie en boekhouding.

Het bestuur komt minimaal 4-6 x per jaar bijeen, tweemaal fysiek en minimaal 2x online. 

Bestuur Stichting Rugvin (Foto Ernst Schrijver)

Frank Zanderink, Directeur en medeoprichter  (+ 31 06 2044 7316) LinkedIn 

Mijn interesse in grote zoogdieren, als belangrijke schakels van onze ecosystemen, gaat terug naar de middelbare school, waar ik opgroeide in de begin- en hoogtijdagen van Greenpeace Nederland. Als bosbouw- en natuurbeheerstudent in Wageningen, sloot ik me later bij de lokale kerngroep van deze organisatie aan. Ik werd na enige jaren ook actief als actievoerder, maar vooral als voorlichter (met onderwerpen als walvis- en zeehondenjacht en atoomenergie) en trainer van andere voorlichters. Na wat omzwervingen als student, en voor werk bij WWF wetlands project in Zambia kwam ik, via deelname aan een onderzoeksprogramma van het CRRU in Schotland, weer bij de zeezoogdieren uit. Terug in Nederland realiseerde ik mij toen dat hier, naast de semi-overheidsinstituten, toen geen enkele organisatie de koppeling tussen onderzoek naar walvisachtigen en publieksvoorlichting maakte. In overleg met het Centrum voor Milieu studies in Leiden werd toen een haalbaarheidsstudie naar walvisachtigen monitoring vanaf de Stena line veerboten op de Noordzee uitgevoerd. Die uitkomst was positief en project Rugvin, later Stichting Rugvin, kwam hiermee in de startblokken.

Sinds 01 oktober 2019 ben ik directeur bij Stichting Rugvin en gestopt als projectleider voor ARK Natuurontwikkeling (hier werkte ik 16 jaar lang voor diverse Europese natuurontwikkelingsprojecten). Ik ben als zzp’er via Ocean in Motion aan Stichting Rugvin verbonden.

In december 2019 ben ik toegetreden tot de Council van de European Cetacean Society. 

Frank Zanderink voorbereiding Walvistrip Zuid Afrika

Nicolle van Groningen, Voorzitter LinkedIn

‘Hoe kan ik als persoon iets bijdragen aan behoud van deze mooie wereld?’. Op deze vraag is veel van mijn handelen gebaseerd. Ik groeide op aan zee, haalde mijn vaarbewijs, EHBO voor walvisachtigen en m’n Padi. Studeerde in 2000 af op een onderzoek naar ‘Effecten van Whale Watch praktijken op Delphinus delphis’ in Nieuw Zeeland en verbreedde mijn horizon daarna met (studie)reizen die mij veel inzichten hebben gegeven over hoe ik kan bijdragen en met welk doel. Natuurorganisaties, burgerinitiatieven en duurzaamheid een podium geven is mijn doel als redacteur en mede-oprichter van Wildlife Magazine. Mensen verbinden in deze onderwerpen is mijn streven als Reporter en columnist bij Reefz.nl. Het publiek al op vroege leeftijd bewust maken van het feit dat ieder effect heeft, is mijn drijfveer als Bio/Eco&Wildlife-docent. Mijn adviesbureau Seanic geeft mij de gelegenheid het ‘Waarom’ van MVO zzp’ers en teams marketingwaardig en betekenisvol te maken met als resultaat een groot bereik waar idealisme de kracht is. Stichting Rugvin tenslotte, is als thuiskomen op mijn basis van dolfijnenonderzoek, natuurbescherming en communicatie; waar cetaceans, de ambassadeurs van zeeën en oceanen, hun natuurlijke rol als draagvlakcreëerder voor de bescherming van zeeleven en diens habitat kunnen uitdragen.

Nicolle van Groningen

Nynke Osinga, mede-oprichter/secretaris/penningmeester LinkedIn

Tijdens mijn studie Biologie startte ik samen met Frank Zanderink, Ruben Huele en Bas Beekmans met het uitvoeren van bruinvis survey’s op de Noordzee (2005). Onderzoek dat later vorm kreeg als Stichting Rugvin. In de periode 2005-2014 heb ik als zeezoogdierenonderzoeker gewerkt op de Zeehondencrèche in Pieterburen. In 2015 ben ik gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de biologie van gewone zeehonden en grijze zeehonden en het identificeren van menselijke invloeden op deze populaties. De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in natuureducatie voor kinderen. De bestuursfunctie bij IVN Noord-Groningen en de studie pedagogiek dragen hier aan bij. Bij Stichting Rugvin coördineer ik de survey’s op de Stena Line schepen en ben ik verantwoordelijk voor databeheer en data-analyse.

 

Nynke Osinga

Onze vertrouwenspersoon: Isabella Goeree 

Vertrouwenspersoon Isabella Goeree

Stichting Rugvin heeft mij gevraagd als extern vertrouwenspersoon voor haar medewerkers, stagiaires en vrijwilligers. Graag stel ik mij aan jullie voor.

Iedereen heeft recht op een prettige en veilige werkomgeving, ook vrijwilligers en stagiaires van Rugvin. Met veilig bedoel ik praktisch, zoals de boot en materialen, maar ook je fysiek en sociaal veilig voelen. Wanneer je ongewenste omgangsvormen en gedrag ervaart, te maken hebt met kwetsende communicatie, pesten, (sexuele) intimidatie, discriminatie, een onveilig gevoel, of iets dat niet volgens de wet of regels is, dan kun je daarover met mij in gesprek gaan. 
Als onafhankelijke en neutrale vertrouwenspersoon luister ik naar je verhaal, neem jouw ervaringen serieus en denk ik met je mee in mogelijke oplossingen. Door het vroegtijdig signaleren en bespreken kan vaak een oplossing gevonden worden. Ook als je al langer ergens mee rondloopt kunnen we met elkaar in gesprek.

Ik vind het belangrijk dat jij keuzes maakt in wat je wilt doen, of niet wilt doen met hetgeen wij bespreken en zelf de regie houdt. Ons contact is uiteraard altijd vertrouwelijk.
Je kunt mij bereiken door een bericht te sturen naar email hidden; JavaScript is required met jouw contactgegevens, dan neem ik daarna contact met jou op.  

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...