Wie zijn wij

Directie en Bestuur

Stichting Rugvin is een onafhankelijke organisatie die zich richt op het onderzoeken en het monitoren van walvisachtigen in de Noordzee en de Oosterschelde en het verzorgen van educatieve activiteiten. Na twee jaar lang als zelfstandig project van Stichting De Noordzee geopereerd te hebben, is in februari 2007 Stichting Rugvin opgericht. Het huidige bestuur stelt zich hieronder aan u voor.

De stichting is opgericht door Nynke Osinga, Frank Zanderink en Ruben Huele. Sinds 15 december 2018 functioneert het bestuur in zijn huidige bezetting met Nicolle van Groningen als voorzitter, Nynke Osinga als Secretaris/Penningmeester, Annemieke Podt en Ernst Schrijver als bestuurslid en Frank Zanderink als directeur.   

De bestuurders zijn niet alleen als bestuurder actief, maar zij zijn ook uitvoerend en betrokken bij de diverse projecten, administratie, communicatie, fotografie en boekhouding

Het bestuur komt 2x per jaar bijeen. 

Frank Zanderink, Directeur en mede-oprichter  (+ 31 06 2044 7316) LinkedIn 

Mijn interesse in grote zoogdieren, als belangrijke schakels van onze ecosystemen, gaat terug naar de middelbare school, waar ik opgroeide in de begin- en hoogtijdagen van Greenpeace Nederland. Als bosbouw- en natuurbeheerstudent in Wageningen, sloot ik me later bij de lokale kerngroep van deze organisatie aan. Ik werd na enige jaren ook actief als actievoerder, maar vooral als voorlichter (met onderwerpen als walvis- en zeehondenjacht en atoomenergie) en trainer van andere voorlichters. Na wat omzwervingen als student, kwam ik via deelname aan een onderzoeksprogramma van het CRRU in Schotland weer bij de zeezoogdieren uit. Terug in Nederland realiseerde ik mij dat hier, naast de semi-overheidsinstituten, toen geen enkele organisatie de koppeling tussen onderzoek naar walvisachtigen en publieksvoorlichting maakte. In overleg met het Centrum voor Milieustudies in Leiden werd toen een haalbaarheidsstudie voor onze latere activiteiten uitgevoerd. Die uitkomst was positief en project Rugvin, later Stichting Rugvin, kwam hiermee in de startblokken.

Sinds 01 oktober 2019 ben ik directeur bij Stichting Rugvin en gestopt als projectleider voor ARK Natuurontwikkeling (hier werkte ik 16 jaar lang voor diverse Europese natuurontwikkelingsprojecten). Ik ben als zzp’er via Ocean in Motion aan Stichting Rugvin verbonden.

In december 2019 ben ik toegetreden tot de Council van de European Cetacean Society. 

Nynke Osinga, mede-oprichter/secretaris/penningmeester LinkedIn

Tijdens mijn studie Biologie startte ik samen met Frank Zanderink, Ruben Huele en Bas Beekmans met het uitvoeren van bruinvis survey’s op de Noordzee (2005). Onderzoek dat later vorm kreeg als Stichting Rugvin. In de periode 2005-2014 heb ik als zeezoogdierenonderzoeker gewerkt op de Zeehondencrèche in Pieterburen. In 2015 ben ik gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de biologie van gewone zeehonden en grijze zeehonden en het identificeren van menselijke invloeden op deze populaties. De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in natuureducatie voor kinderen. De bestuursfunctie bij IVN Noord-Groningen en de studie pedagogiek dragen hier aan bij. Bij Stichting Rugvin coördineer ik de survey’s op de Stena Line schepen en ben ik verantwoordelijk voor databeheer en data-analyse.

 

Nicolle van Groningen, Voorzitter LinkedIn

‘Hoe kan ik als persoon iets bijdragen aan behoud van deze mooie wereld?’. Op deze vraag is veel van mijn handelen gebaseerd. Ik groeide op aan zee, haalde mijn vaarbewijs, EHBO voor walvisachtigen en m’n Padi. Studeerde in 2000 af op een onderzoek naar ‘Effecten van Whale Watch praktijken op Delphinus delphis’ in Nieuw Zeeland en verbreedde mijn horizon daarna met (studie)reizen die mij veel inzichten hebben gegeven over hoe ik kan bijdragen en met welk doel. Natuurorganisaties, burgerinitiatieven en duurzaamheid een podium geven is mijn doel als redacteur en mede-oprichter van Wildlife Magazine. Mensen verbinden in deze onderwerpen is mijn streven als Reporter en columnist bij Reefz.nl. Het publiek al op vroege leeftijd bewust maken van het feit dat ieder effect heeft, is mijn drijfveer als Bio/Eco&Wildlife-docent. Mijn adviesbureau Seanic geeft mij de gelegenheid het ‘Waarom’ van MVO zzp’ers en teams marketingwaardig en betekenisvol te maken met als resultaat een groot bereik waar idealisme de kracht is. Stichting Rugvin tenslotte, is als thuiskomen op mijn basis van dolfijnenonderzoek, natuurbescherming en communicatie; waar cetaceans, de ambassadeurs van zeeën en oceanen, hun natuurlijke rol als draagvlakcreëerder voor de bescherming van zeeleven en diens habitat kunnen uitdragen.

Annemieke Podt LinkedIn

Mijn interesse in zeezoogdieren was van kinds af aan al aanwezig en heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn studiekeuze. Ik heb mijn bachelor biologie aan de Universiteit van Leiden behaald, gevolgd door een master in de richting van gedragsecologie aan de Universiteit van Utrecht, waar ik in 2015 afstudeerde. Tijdens mijn studie stonden onderzoekstages en scripties grotendeels in het teken van orka’s. Nadat ik in 2011 voor het eerst bruinvissen in Nederlandse wateren zag, ben ik vaker op zoek gegaan naar deze kleine walvisachtigen langs de Nederlandse kust. Vooral bij Scheveningen en de Oosterschelde had ik vaak succes. Sinds april 2016 ben ik bij Stichting Rugvin aan de slag gegaan met bruinvisonderzoek. Ik leid het foto-identificatieproject naar de bruinvissen in de Oosterschelde en beheer de foto-identificatiecatalogus. Hierbij kan ik mijn passies voor onderzoek, zeezoogdieren en fotografie perfect combineren. Ik ben graag op het water om identificatiefoto’s te maken en vind het leuk de resultaten van ons onderzoek te delen met geïnteresseerden, bijvoorbeeld door het schrijven van artikelen. Per december 2018 ben ik bestuurslid van Stichting Rugvin. Naast Stichting Rugvin houd ik me ook bezig met Orcazine, een website en magazine gewijd aan orka’s. 

Ernst Schrijver LinkedIn

Walvisachtigen waren al vroeg een inspiratiebron voor mij; op mijn vierde “verrijkte” ik de gloednieuwe zeeblauwe fauteuil van mijn moeder al met tekeningen van potvissen. De avonturen van Jacques Cousteau zorgden in de daaropvolgende jaren voor meer voedingsbodem voor mijn fascinatie. Tijdens mijn studie heb ik mezelf gespecialiseerd in het onderzoek naar marine megafauna en ecosystemen. Tijdens stages en werk in binnen- en buitenland heb ik veel ervaring opgedaan met zeezoogdieren. Na mijn afstudeeronderzoek naar bruinvisgedrag in Wales in 2010, ben ik in aanraking gekomen met Stichting Rugvin en betrokken geraakt bij haar activiteiten. 

Ik ben één van de vaste observeerders op de Stena Line en in 2012 heb ik de Oosterschelde scan georganiseerd. Vanaf november 2015 ben ik aangesteld als bestuurslid. Ondanks veel werk met andere populairdere zeezoogdieren, heb ik altijd een zwak gehad voor bruinvissen. Het zijn immers “onze” walvisachtigen. Het is belangrijk dat wij Nederlanders beseffen dat onze kustwateren rijk zijn aan zeezoogdieren en dat deze onze bescherming behoren te genieten. Bewustheid/-zijn en interesse zijn in mijn optiek de kiem van bescherming en behoud.

 

 

 

 

 

U doneert aan: Stichting Rugvin

Hoeveel zou u willen bijdragen?
€10 €20 €30
Wilt u een regelmatige donatie doen? Ik wil graag bijdragen
Hoe vaak wilt u deze donatie herhalen? (inclusief deze betaling)
Naam*
Achternaam*
Email *
Telefoon
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Loading...