Wie zijn wij?

Directie en Bestuur

Stichting Rugvin is een onafhankelijke organisatie die zich richt op het onderzoeken en het monitoren van walvisachtigen in de Noordzee en de Oosterschelde en het verzorgen van educatieve activiteiten. Na twee jaar lang als zelfstandig project van Stichting De Noordzee geopereerd te hebben, is in februari 2007 Stichting Rugvin opgericht. Stichting Rugvin is lid van de internationale federatie voor natuurbescherming GlobeGuards. Het huidige bestuur stelt zich hieronder aan u voor.

De stichting is opgericht door Nynke Osinga, Frank Zanderink en Ruben Huele. Sinds 15 december 2018 functioneert het bestuur in zijn huidige bezetting met Nicolle van Groningen als voorzitter, Nynke Osinga als Secretaris/Penningmeester en Ernst Schrijver als bestuurslid en Frank Zanderink als directeur.   

De bestuurders zijn niet alleen als bestuurder actief, maar zij zijn ook uitvoerend betrokken bij de diverse projecten, administratie, communicatie, fotografie en boekhouding.

Het bestuur komt minimaal 4x per jaar bijeen. 

Bestuur Stichting Rugvin (Foto Ernst Schrijver)

Frank Zanderink, Directeur en mede-oprichter  (+ 31 06 2044 7316) LinkedIn 

Mijn interesse in grote zoogdieren, als belangrijke schakels van onze ecosystemen, gaat terug naar de middelbare school, waar ik opgroeide in de begin- en hoogtijdagen van Greenpeace Nederland. Als bosbouw- en natuurbeheerstudent in Wageningen, sloot ik me later bij de lokale kerngroep van deze organisatie aan. Ik werd na enige jaren ook actief als actievoerder, maar vooral als voorlichter (met onderwerpen als walvis- en zeehondenjacht en atoomenergie) en trainer van andere voorlichters. Na wat omzwervingen als student, en voor werk bij WWF wetlands project in Zambia kwam ik, via deelname aan een onderzoeksprogramma van het CRRU in Schotland, weer bij de zeezoogdieren uit. Terug in Nederland realiseerde ik mij toen dat hier, naast de semi-overheidsinstituten, toen geen enkele organisatie de koppeling tussen onderzoek naar walvisachtigen en publieksvoorlichting maakte. In overleg met het Centrum voor Milieu studies in Leiden werd toen een haalbaarheidsstudie naar walvisachtigen monitoring vanaf de Stena line veerboten op de Noordzee uitgevoerd. Die uitkomst was positief en project Rugvin, later Stichting Rugvin, kwam hiermee in de startblokken.

Sinds 01 oktober 2019 ben ik directeur bij Stichting Rugvin en gestopt als projectleider voor ARK Natuurontwikkeling (hier werkte ik 16 jaar lang voor diverse Europese natuurontwikkelingsprojecten). Ik ben als zzp’er via Ocean in Motion aan Stichting Rugvin verbonden.

In december 2019 ben ik toegetreden tot de Council van de European Cetacean Society. 

Frank Zanderink voorbereidng Walvistrip Zuid Afrika

Nicolle van Groningen, Voorzitter LinkedIn

‘Hoe kan ik als persoon iets bijdragen aan behoud van deze mooie wereld?’. Op deze vraag is veel van mijn handelen gebaseerd. Ik groeide op aan zee, haalde mijn vaarbewijs, EHBO voor walvisachtigen en m’n Padi. Studeerde in 2000 af op een onderzoek naar ‘Effecten van Whale Watch praktijken op Delphinus delphis’ in Nieuw Zeeland en verbreedde mijn horizon daarna met (studie)reizen die mij veel inzichten hebben gegeven over hoe ik kan bijdragen en met welk doel. Natuurorganisaties, burgerinitiatieven en duurzaamheid een podium geven is mijn doel als redacteur en mede-oprichter van Wildlife Magazine. Mensen verbinden in deze onderwerpen is mijn streven als Reporter en columnist bij Reefz.nl. Het publiek al op vroege leeftijd bewust maken van het feit dat ieder effect heeft, is mijn drijfveer als Bio/Eco&Wildlife-docent. Mijn adviesbureau Seanic geeft mij de gelegenheid het ‘Waarom’ van MVO zzp’ers en teams marketingwaardig en betekenisvol te maken met als resultaat een groot bereik waar idealisme de kracht is. Stichting Rugvin tenslotte, is als thuiskomen op mijn basis van dolfijnenonderzoek, natuurbescherming en communicatie; waar cetaceans, de ambassadeurs van zeeën en oceanen, hun natuurlijke rol als draagvlakcreëerder voor de bescherming van zeeleven en diens habitat kunnen uitdragen.

Nicolle van Groningen

Nynke Osinga, mede-oprichter/secretaris/penningmeester LinkedIn

Tijdens mijn studie Biologie startte ik samen met Frank Zanderink, Ruben Huele en Bas Beekmans met het uitvoeren van bruinvis survey’s op de Noordzee (2005). Onderzoek dat later vorm kreeg als Stichting Rugvin. In de periode 2005-2014 heb ik als zeezoogdierenonderzoeker gewerkt op de Zeehondencrèche in Pieterburen. In 2015 ben ik gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de biologie van gewone zeehonden en grijze zeehonden en het identificeren van menselijke invloeden op deze populaties. De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in natuureducatie voor kinderen. De bestuursfunctie bij IVN Noord-Groningen en de studie pedagogiek dragen hier aan bij. Bij Stichting Rugvin coördineer ik de survey’s op de Stena Line schepen en ben ik verantwoordelijk voor databeheer en data-analyse.

 

Nynke Osinga

Ernst Schrijver LinkedIn

Walvisachtigen waren al vroeg een inspiratiebron voor mij; op mijn vierde “verrijkte” ik de gloednieuwe zeeblauwe fauteuil van mijn moeder al met tekeningen van potvissen. De avonturen van Jacques Cousteau zorgden in de daaropvolgende jaren voor meer voedingsbodem voor mijn fascinatie. Tijdens mijn studie heb ik mezelf gespecialiseerd in het onderzoek naar marine megafauna en ecosystemen. Tijdens stages en werk in binnen- en buitenland heb ik veel ervaring opgedaan met zeezoogdieren. Na mijn afstudeeronderzoek naar bruinvisgedrag in Wales in 2010, ben ik in aanraking gekomen met Stichting Rugvin en betrokken geraakt bij haar activiteiten. 

Ik ben één van de vaste observeerders op de Stena Line en in 2012 heb ik de Oosterschelde scan georganiseerd. Vanaf november 2015 ben ik aangesteld als bestuurslid. Ondanks veel werk met andere populairdere zeezoogdieren, heb ik altijd een zwak gehad voor bruinvissen. Het zijn immers “onze” walvisachtigen. Het is belangrijk dat wij Nederlanders beseffen dat onze kustwateren rijk zijn aan zeezoogdieren en dat deze onze bescherming behoren te genieten. Bewustheid/-zijn en interesse zijn in mijn optiek de kiem van bescherming en behoud.

Ernst Schrijver
Ernst Schrijver

Vacancy 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...