Tuimelaar

De tuimelaar (Tursiops truncatus) behoort tot de tandwalvissen en is de bekendste dolfijnachtige ter wereld. Het is misschien voor veel mensen een “gewone dolfijn”, maar dient toch niet verward te worden met de echte gewone dolfijn (Delphinus delphis). 

Bottlenose dolphin (E), Tümmler (D), Tursion (F).

Kenmerken

Volwassen tuimelaars worden tussen de 3,5 en 4,1 meter groot en behoren tot de grootste dolfijnen ter wereld. Veelal komen ze voor in groepjes en mengen de dieren zich ook wel met andere walvisachtigen. Er worden verschillende populaties onderscheiden, sommige hiervan komen met name voor in de kustwateren andere geven de voorkeur aan de open oceanen. Deze verschillen ook enigszins in hun uiterlijke kenmerken. het kan zijn dat in de toekomst wetenschappers deze als aparte soorten gaan beschouwen. Momenteel worden al zo’n 20 vormen onderscheiden. 

Ecologie en gedrag

De tuimelaar is met name een oppervlakte zwemmer en is daarom relatief makkelijk te vinden. De speelsheid en de acrobatische kunsten maken het een aantrekkelijk soort. De tuimelaar leeft van diverse vissoorten die ze individueel of soms in een groep gezamenlijk vangen. Ook is bekend dat de tuimelaar agressief kan zijn naar de bruinvis. Deze kunnen dan zelfs gedood worden, maar er va neten doen ze niet.

Verspreiding

Tuimelaars komen over de gehele wereld voor, met uitzondering van de poolwateren, dus van tropische zeeën tot gematigde wateren. In het noorden van de Noordzee worden de dieren regelmatig waargenomen. Direct voor de Nederlandse kust worden de dieren zelden gezien.  

Waarnemingen in de Nederlandse wateren 

De tuimelaar is door Stichting Rugvin maar zelden waargenomen tijdens de monitoringstrips. Zie voor aantallen de monitoringsresultaten onder het tabblad Onderzoek. Wel was een groepje tuimelaars in 2019 waargenomen in het Marsdiep nabij Texel. 

Er zijn veel plekken op aarde waar deze soort goed te zien is. Onder meer in de Moray firth bij Schotland en de baai van Sétubal in Portugal. Zie hiervoor ook de pagina waar zelf walvissen zien.

Geluid 

Luister hier naar het geluid van de tuimelaar (Bron: Dosits.org Sounds in the Sea). 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...