Walvis ecologie

Er is veel, heel veel, te vertellen over de rol die walvisachtigen in zeeën en oceanen vervullen. Op deze site richten we ons vooral op de zeer belangrijke, doch nog vrij onbekende rol die de grote walvissen spelen ten aanzien van de biodiversiteit en het mondiale klimaat. 

Inleiding 

Veel aandacht gaat uit naar de bescherming van walvissen, dolfijnen en bruinvissen en dat is ook terecht. Maar het zou nog beter zijn als we deze soortenbescherming zouden koppelen aan de rol die ze vervullen in de mondiale zeeën en oceanen. In het kort: walvissen zijn namelijk de ingenieurs én de landbouwers van de zee. Walvissen zorgen ten eerste voor de bemesting van het fytoplankton met hun specifieke poepgedrag. De walvispoep ofwel “whale poo” is essentieel voor de groei van fytoplankton en het fytoplankton produceert maar liefst 50% van de zuurstof die wij gebruiken! En ze absorberen wel 40% van de koolstofdioxide, CO2, die wij uitstoten! Daarnaast zorgen deze dieren dat hun mest ook wereldwijd verspreid wordt door hun migratie van voedselgebieden naar voortplantingsgebieden. Diep duikende walvissen zoals de potvis stuwen nutriëntrijk zeewater naar boven en tenslotte slaan walvissen veel koolstof (van CO2) op in hun lichaam dat als ze sterven voor duizenden jaren op[ de zeebodem blijft liggen en dus niet in de atmosfeer komt. 

Zonder walvissen zou het leven op aarde er waarschijnlijk heel anders uit zien! 

Whales as oceanic engineers

De volgende hoofdstukken over de walvisecologie bestaan uit: 

  • De vier belangrijke functies van de walvissen en hun bijdrage aan biodiversiteit en klimaatbeheersing uitgelegd en geïllustreerd in Walvissen als ecologische ingenieurs. 
  • Wat is de economische waarde van een walvis. 
  • Hoe staat het met de walvissen wereldwijd, aantallen en bedreigingen. 
  • De Whale Poo Ambassadors; doel en activiteiten.
  • De Seamulation, een interactieve webpagina die je laat ervaren wat de rollen van de mens en van de walvis zijn in het oceanische ecosysteem. 
  • Een overzicht van de meest aansprekende onderzoeken op dit gebied in de vorm van onderzoeksartikelen, webinars, korte filmpjes etc. 
  • Foto en nieuwsarchief. 


Een blauwe vinvis scheidt per keer enkele hodnerden liters per keer uit en in totaal wel 4.000 kg per dag. erend aan het zeeoppervlak (Foto:Ian Weisse)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...