Dwergvinvis

De Dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata) behoort tot de baleinwalvissen (Mysticeti) en is een veel geziene verschijning in de noordelijke Noordzee.

Minke whale (E), Petit rorqual (F),  Zwergwal (D)

Kenmerken

Dwergvinvissen worden maximaal 9-10 m. De dieren hebben een relatief grote sikkelvormige rugvin. Het meest sprekende kenmerk zijn de grote witte vlekken op beide flippers (zie foto) (en de witte onderbuik). De fontein van de dieren is zwak, slecht waar te nemen. 

Ecologie en gedrag

De dieren leven meestal solitair maar worden af en toe in groepjes van 5-15 waargenomen. Op heel goede visgronden zelfs groepen tot enkele honderden. Ze springen vaak uit het water. Ze voeden zich voornamelijk met krill, kleine schaaldiertjes en scholen kleine vis.

Verspreiding

De (noordelijke) dwergvinvis is een op het noordelijk halfrond veelvoorkomende soort. In de Nederlandse Noordzee wordt hij frequent in het noordelijk deel waargenomen, een heel enkele keer voor de Nederlandse kust. 

Op het zuidelijk halfrond komt ook een dwergvinvis voor, de zuidelijke variant, de Balaenoptera bonaerensis, deze is iets kleiner. 

Waarnemingen 

Stichting Rugvin heeft slechts eenmaal een dwergvinvis waargenomen, dit was voor de kust van Scheveningen. Het ging toen in 2005 om een dood kalf dat waarschijnlijk recent was overleden en waarvan de staart was afgesneden. 

Geluid

Hier kun je het geluid van de dwergvinvis beluisteren 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...