Geschiedenis

Stichting Rugvin is nog relatief jong, maar heeft in haar kleurrijke verleden al veel bereikt:

Gardenstown, de plek waar het idee voor Stichting Rugvin ontstond

2002
In de zomer van 2002 wordt de kiem gelegd voor Stichting Rugvin. Frank Zanderink maakt in de Schotse Moray Firth deel uit van een team van de Cetacean Research & Rescue Unit (CRRU) onder leiding van Dr. Kevin Robinson. Daar ziet hij vele tuimelaars en zijn eerste bruinvissen!
Bij thuiskomst verdiept hij zich in het onderzoek en de bescherming van walvisachtigen in de Nederlandse wateren.

2004
Frank komt in contact met Ruben Huele (Centrum voor Milieustudies Leiden) en de toenmalige studenten Nynke Osinga en Bas Beekmans. Samen besluiten ze een haalbaarheidsonderzoek te doen naar het opzetten van een monitoringsprogramma voor walvisachtigen in de Noordzee.
Na positieve resultaten wordt rederij Stena Line benaderd met de vraag of aan boord van de veerboten tussen Hoek van Holland en Harwich (Groot-Brittannië) onderzoek mag worden gedaan. Rugvin sluit zich aan bij de Atlantic Research Coalition (ARC). Hiermee wordt een goede verwerking van data aan de hand van een gezamenlijk format gewaarborgd.

De Stena Hollandica

2005
Nynke start haar populatie onderzoek op de veerboten Hollandica en Britannica. Onder de naam Project Rugvin (Financiering VSB fonds) wordt er onder de paraplu van Stichting De Noordzee (SDN)  de monitoring aan boord van de veerboten. Ook wordt een onderzoeksprogramma opgezet aan boord van enkele kleine schepen vanuit de haven van Scheveningen op de Noordzee. Dit project loopt tot eind 2006. Naast het registreren van waarnemingen worden via dit project vrijwilligers opgeleid en geïnteresseerden voorgelicht over walvisachtigen.

2007
Na twee jaar als zelfstandig project van Stichting Noordzee te hebben geopereerd, mag Rugvin zich in februari 2007 een officiële stichting noemen! De stichting is gevestigd in Velp.

 

 

Eerste tocht OS

Oosterschelde 2008

2008
Stichting Rugvin start met het verrichten van verkennende tochten in de Oosterschelde, voor onderzoek naar de hier voorkomende bruinvis. Gegevens of data over het voorkomen van dit dier zijn niet voorhanden. Hierbij breidt Rugvin haar onderzoeksgebied, naast de Noordzee, uit met de Oosterschelde.

 

 

 

 

 

 

Media en het WWF waren er ook meteen bij

2009
In het najaar wordt, in samenwerking met en dankzij de financiële steun van het Wereld Natuur Fonds (WNF), een eerste officiële bruinvistelling uitgevoerd in de Oosterschelde. Na deze succesvolle scan vonden tot en met 2018 ieder jaar bruinvistellingen plaats.
Daarnaast voert Stichting Rugvin vanaf december 2009 enige tijd akoestisch onderzoek uit in de Oosterschelde. Dit met de financiële hulp van het WNF en praktische hulp van Rijkswaterstaat.

 

 

 

 

 

Bruinvis in de Oosterschelde2010
Het idee ontstaat om met foto identificatie van bruinvissen aan de slag te gaan. Volgens ons wordt nergens ter wereld dit al gedaan.

 

 

 

 

2015
We besluiten om het foto-identificatieonderzoek van bruinvissen in de Oosterschelde te intensiveren. Met Naomi en Sanne wordt een start gegeven aan het uitvoeren van een jaarlijks programma dat het mogelijk maakt om bruinvissen individueel te herkennen aan de rugvinvorm, pigmentkleuringen en littekens.

Studio Bruinvis met een van haar bezoekers (Foto A. Podt)

2017
Studio Bruinvis wordt officieel in gebruik genomen. Deze akoestische onderzoeksinstallatie én publiekstrekker komt te staan op het havenhoofd van Zierikzee, met een vlakbij in de Oosterschelde geplaatste boei met hydrofoon.

2019

Stichting Rugvin gaat professionaliseren. Dit houdt in dat Rugvin op zoek gaat naar betaalde activiteiten. Frank Zanderink wordt hiervoor aangesteld als directeur.

 

 

 

Blauwe vinvis aan het bemesten

2020
De Foto ID catalogus van alle herkende en gefotografeerde bruinvissen in de Oosterschelde krijgt een vernieuwde en geactualiseerde uitgave.
Stichting Rugvin lanceert haar nieuwe website.

Studio Bruivnis wordt voor minimaal drie jaar voortgezet.

We gaan echt werken aan ons project “De Walvispoep Ambassadeurs”.

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...