Bultrug

De Bultrug (Megaptera novaeangliae) behoort tot de baleinwalvissen. Deze soort is een van de bekendste en meest waargenomen soorten walvissen. De laatste jaren wordt deze kosmopoliet ook steeds vaker in de Nederlandse wateren gezien.

Humpback whale (E), Baleine a Bosse (F), Buckelwal (D) , Boggelrug (ZA) 

Kenmerken

Het dier wordt maximaal 18 meter lang en kan 24 – 40.000 kg wegen. Het heeft zeer lange flippers met veelal een witte tekening aan de onderkant. De rugvin varieert van een grote knobbel tot veelal een sikkelvormige vin (zie tweede foto). Op het bovenhoofd (rostrum) bevinden zich veel grote knobbels.

De staartvin heeft aan de onderkant een individuele tekening waaraan de dieren herkent kunnen worden.  

Ecologie en gedrag

Naast de opvallende witte flippers is een ander opvallend aspect van de bultrug dat het zich vaak uit het water verheft. En voordat het dier weer voor enige tijd onderwater duikt, komt de staartvin in zijn geheel uit het water. 

In en rond de voedselgronden vormen de bultruggen vaak groepen tot zo’n 20 dieren. Daarbuiten zijn het vaak individuen en moeder-kalf paren. De dieren leven van kleine vis en krill. 

Verspreiding

De bultrug kent een van de langste migratieroutes van alle zoogdieren. De dieren voeden zich bij de Noord-en Zuidpool en paren in warmere wateren. Tijdens hun trek vinden ze hun weg ook wel eens in de Noordzee. In februari 2015 zwom er een jong dier zelfs de Oosterschelde in, waar het een paar dagen verbleef. De kalfjes worden in de warmere wateren (tot in de tropen) geboren en verblijven vervolgens zo’n twee jaar bij hun moeder. Als de dieren zo’n 10 jaar oud zijn zijn ze volgroeid. Geslachtsrijp zijn ze tussen de 5-11 jaar. De dieren worden circa 50 jaar oud. De noordelijke en zuidelijke dieren vormen afzonderlijke populaties. Wereldwijd leven er naar schatting zo’n 35.000 dieren. Het een is van de weinige soorten walvissen die zich goed heeft weten te herstellen na het stoppen van de commerciële jacht. 

Bultrug in Nederland 

Tot 2007 werd de bultrug voor lange tijd niet (frequent) in de Nederlandse wateren gezien. Sinds dat jaar worden bijna ieder jaar wel een of meerder bultruggen (soms enkele tegelijk) waargenomen. 

De laatste waarnemingen dateren vanuit de winter 2018/2019 toen twee dieren met enige regelmaat wekenlang voor de kust van Scheveningen en Bergen/IJmuiden opdoken.

 

 

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...