31
jul
2022

Orka’s op de eerste tocht met MS Romantika!

Tijdens de eerste overtocht vanuit Eemshaven naar Kristiansand met de MS Romantika van Holland Norway Lines hebben de observers van Stichting Rugvin prachtige waarnemingen gedaan van vijf soorten walvisachtigen. Er werden onder meer orka’s, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen waargenomen. 

Orka's voor de boeg van de MS Romantika (F. Zanderink)
Orka's met blow komen boven water, foto vanaf de MS Romantika (F. Zanderink)

Rustige start

Op donderdagmiddag 28 juli 2022 vertrokken de twee observers, (Selina en Frank) vanuit Eemshaven voor een bijna loodrechte vaartocht noordwaarts naar Kristiansand (Noorwegen). De weersomstandigheden waren goed en werden alleen nog maar beter (Bft 0-2). Het eerste deel voerde ons langs het eiland Borkum waar we tientallen zeehonden (grijze en gewone) zagen. Op het eerste deel tot aan ongeveer halverwege de kustlijn van Denemarken zagen de observers nog maar een enkele bruinvis (Phocoena phocoena).

Waarnemingen barsten los

De volgende ochtend (vrijdag 29 juli) kwamen de waarnemingen al snel goed op gang. Eerst een groepje van 4-6 witsnuitdolfijnen (Lagenorhynchus albirostris) die deels aan de oppervlakte op vis aan het jagen waren. Vervolgens een klein uur lang waarnemingen van 5 dwergvinvissen (Balaenoptera acutorostrata). Kort daarop de klap op de vuurpijl: een groepje van 3-4 orka’s (Orcinus orca). Deze lagen eerst stil op het water te loggen, waarna ze vervolgens rustig richting het schip kwamen zwemmen.  

Noordzee dieptekaart. Hoe donkerder hoe dieper

De rust boven de diepte 

Op de Noordzee tussen Noorwegen en Denemarken worden er dieptes gemeten van meer dan 600m. Hier werden op deze tocht geen waarnemingen gedaan, maar op het stuk ten zuiden vanaf Denemarken waar het steeds dieper wordt juist veel. 

De terugweg

Op vrijdagmiddag, een vijf uur later na aankomst in Kristiansand werd de terugtocht ondernomen. Ook hier deden de observers boven het echt diepe stuk nog geen waarnemingen, maar op de plek waar het minder diep werd kwamen de eerste dwergvinvissen in zicht. Even later gevolgd door en groepje van 2-3 tuimelaars (Tursiops truncatus), die ver voor de waarnemers uit, een voor een uit het water sprongen. Op nog grotere afstand werden nog meer dolfijnachtigen gespot, maar kon de soort niet worden vastgesteld. 

Dwergvinvis ademhalend

Het laatste stuk

Op zaterdagochtend werd het laatste stuk van het traject afgelegd. Hier werden nog enkele bruinvissen gezien. Opvallend was hoe dicht de bruinvissen bij het schip kwamen. Hoe anders is dit t.o.v. het traject op de Norodzee met de Stena Line veerboten, waar de bruinvissen juist op grotere afstand al worden gezien. 

MS Romantika voor de haven van Kristiansand
Dwergvinvis recht voor de boeg (F. Zanderink)

Terugblik 

De observers kijken terug op een geweldige eerste monitoringstocht vanaf de MS Romantika en willen heel graag zowel de mensen op de kant van Holland Norway Lines en de bemanning aan dek hartelijk danken voor het vertrouwen in ons en de geweldig gastvrije en interesse in ons werk. Speciale dank aan  Hanneke, Koos en Mark! 

Totaal 

In totaal hebben de observers 3-4 orka’s waargenomen, 7 dwergvinvissen, 4-6 witsnuitdolfijnen, 2-3 tuimelaars, 4 bruinvissen en een groepje niet herkende dolfijnachtigen. Daar bovenop nog onder meer tal van jan-van-genten, Noordse stormvogels, zeekoeten, grote jagers en diverse meeuwensoorten. 

Observer Frank (S. van Burken)
Ondergaande zon boven de Noordzee (F. Zanderink)
Loggende orka's (F. Zanderink)
Visserschip op Noordzee (S. van Burken)
Observer Selina op de brug van de MS Romantika, onderweg naar Noorwegen. Klaar voor vertrek (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...