18
jul
2022

Spectaculaire sprongen van bruinviskalf!

Zondag 17 juli waren drie leden van het bruinvis Foto ID-team getuige van een wel heel bijzondere waarneming: het uit het water springen van een bruinviskalf, tot wel vier sprongen achter elkaar!  En kort daarop werd het zelfs duidelijk dat er niet één kalf aanwezig was maar zelfs twee!  

Bruinvis nabij de boot (F. Zanderink)

Melding bruinvis kalf

Op 01 juli was bij Stichting Rugvin het bericht binnen gekomen dat er een bruinvis met kalf was gespot in de Oosterschelde. Gisteren was het weer, de wind, goed genoeg bevonden om het moeder-kalf paar te gaan zoeken, om onder meer te gaan vaststellen wie de moeder van het kalf was. De weersomstandigheden waren zeer goed: weinig tot zeer weinig wind. Het was natuurlijk wel de vraag of de dieren grofweg op de zelfde plek zouden zwemmen?   

Vier bruinvissen waarvan één kalf, in de OS (T. de Haan)

Eerst twee individuele bruinvissen, daarna moeder en kalf 

Aan het begin van de tocht vonden Nathalie, Tamara en Frank al snel één bruinvis, maar zonder kalf, kort daarop een tweede bruinvis. Dit was ook een alleen zwemmend dier. Vervolgens duurde het even voor dat er weer dieren werden gespot. En dat waren er meteen drie! Een moeder met kalf en nog een volwassen dier. Kort daarop sloot ook een andere bruinvis zich daar bij aan en zagen we kortstondig vier bruinvissen bij elkaar zwemmen. Lange tijd zagen we de moeder met een ander volwassen dier en een kalf. Maar wie is dan het moeder dier? Daar gaan we met behulp van de foto’s snel naar kijken. 

Video afspelen

Video (C) gemaakt door Nathalie Houtman. 

Bruinviskalf springt uit het water! 

We hadden de motor uitgezet en dreven rustig op het water. Het groepje kwam vervolgens “nieuwsgierig” redelijk dichtbij onze boot. Plots sprong het kalfje tot wel vier keer achter elkaar uit het water. Te snel voor een foto, maar Nathalie Houtman wist het op een filmpje vast te leggen. Zie video hiernaast. We waren stomverbaasd om het kalfje te zien springen, dit hadden we nog nooit gezien! En ook nog gehoord dat ze dat kunnen. 

Een van de kalfjes nabij. (T. de Haan)

Tweede moeder met kalf duikt op

Nog nauwelijks bekomen van het geweldige schouwspel werd een tweede moeder-kalf paar opgemerkt. Er waren dus zeker twee kalfjes in de Oosterschelde. Goed nieuws!! NB: In 2021 hebben we niet meer dan één kalf kunnen vaststellen. 

In totaal werden deze dag negen bruinvissen waargenomen, waarvan twee kalfjes.  

Bruinvis Oosterschelde (F. Zanderink)
Duidelijke littekens op staart/rug (F. Zanderink)
Bruinvismoeder met kalf (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...