15
jul
2022

Vier bruinvissen, dode jan-van-genten en helaas veel ballonnen op Noordzee.

De walvismonitoringstrip vanaf de Stena Line veerboten op de Noordzee van 13-14 juli leverde onder meer vier bruinvissen, enkele dode en verzwakte jan-van-genten en helaas ook heel veel ballonnen op. 

Groep aalscholvers met ondergedoken bruinvis (F. Zanderink)

De trip, op de heenweg, vanaf de Stena Britannica leverde snel de eerste waarneming van een bruinvis op die tussen een grote groep aalscholvers op de zelfde vissen jaagde. Op de rest van de trip van Hoek van Holland naar Harwich bleef het verder helaas erg rustig, zowel met de aanwezigheid van bruinvissen als die van de zeevogels. Wel zagen we deze dag net als de op de terugweg dode jan-van-genten en één verzwakte jan-van-gent (vogelgriep?). De omstandigheden op zee waren deze dag redelijk tot goed.

Observer Selina aan het werk.

Op de terugweg was de eerste waarneming, tevens de eerste waarneming van Selina, ook snel een feit. Deze werd even later gevolgd door nog twee waarnemingen. Allen gespot op het eerste deel van de overtocht. Dit bracht het totaal van de gehele trip op vier bruinvissen.  

Dat dit minder bruinvissen zijn dan op een gemiddelde tocht lag niet aan de weers- en wind omstandigheden, het was deze dag zelfs erg rustig (Bft 2) en er was ook weinig schittering op het water. 

Wat we helaas wel veel zagen op de heen én terugweg, waren de vele ballonnen. Tijdens de hele trip samen telden we maar liefst veertien ballonnen op het water, allen van het type, folie met helium. Hoeveel zijn dat er niet op de hele Noordzee!! 

Opvallend waren ook de vele honderden sepiaschelpen aan het wateroppervlak. (red: deze inwendige schelpen komen nadat de dieren gepaard, eieren hebben afgezet en zijn gestorven, boven aan het zeeoppervlak drijven. 

Gelukkig ook positief nieuws, we zagen ook een groep van 10-12 zee-eenden en en stel middelste zaagbekken. 

Wil je meer over de tocht lezen, lees hier de leuke blog van Selina. 

Eén van de vele ballonnen op de Noordzee.
Middelste zaagbekken, foto niet op Noordzee gemaakt (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...