19
jun
2022

Terug op zee 11 en 12 juni 2022

Noordzee Blog 11 en 12 juni 2022

Zaterdag 11 juni
Met Nynke heb ik afgesproken in de vertrekhal van de Stena Line. Even denk ik dat er uitzonderlijk veel voetpassagiers mee zullen varen wanneer ik samen met de andere metroreizigers de metro uit stap bij Hoek van Holland haven, maar ik ben de enige die de vertrekhal binnen loopt. Op het schip is het wel druk, maar de meeste passagiers hebben hun auto mee. In de rustige vertrekhal zie Nynke direct zitten, we zwaaien. Het is de eerste keer dat ik deze reis samen met haar maak en aangezien zij de observer is dankzij wie de Noordzee tellingen 17 jaar geleden begonnen als afstudeerproject heb ik het mooie vooruitzicht een heleboel verhalen over 17 jaar aan ervaringen te horen.

Op deze veerboot, op de heenweg varen we met de Stena Britannica, is alles op slag geheel Brits, we melden ons bij de informatiebalie en krijgen pasjes voor de lift. Na een snelle check krijgen we onze paspoorten, met een grote glimlach en knipoog van de man achter de balie, verkeerd om terug. Een enthousiaste vrouw herkent Nynke direct, ze had haar naam al zien staan. Het is leuk te merken dat de bemanning van de Stena Line ons na onze jaren van afwezigheid door corona weer zo hartelijk ontvangt.

Een rustige Noordzee (Kora Verdijk)
veerboot van Stena Line (Foto: D. Beuker)
Twee bruinvissen vanaf de Stena Line (foto Ernst Schrijver)
Aankomst Harwich (K. Verdijk)

Zaterdag 11 juni

We starten de tablet en de app waarin we de data over onze waarnemingen, over het schip en over de weersomstandigheden kunnen invoeren. Op een scherm lezen we af dat de windsterkte en windrichting af. Er staat een windkracht 3 vandaag. De zee is dan ook niet spiegelglad, maar de omstandigheden zijn goed genoeg om bruinvissen te kunnen zien. Wanneer we langs het officiële startpunt zijn gevaren loop ik naar mijn plekje aan de bakboord kant van het schip. Nauwelijks ben ik gaan zitten wanneer Nynke al roept dat ze een bruinvis ziet. Yes! Ik loop naar haar toe om de tablet te overhandigen waarop zij haar waarneming kan invoeren en natuurlijk hoop ik ook een glimp van de bruinvis op te vangen. Mijn ogen turen naar een verkeerd stuk zee en ik mis hem. Nog voor ik terug loop zie ik echter iets zwemmen recht voor het schip. ´Nog eentje! Nee, twee!´

Nu al geslaagd

Een van de bruinvissen lijkt geen haast te hebben om zo snel mogelijk weg te komen van het schip, maar zwemt ons rustig tegemoet. Van bovenaf kunnen wij goed zien hoe rustig hij onder het wateroppervlak rond dartelt, nog geen 15 minuten onderweg en de trip is wat ons betreft nu al geslaagd. Ik loop weer terug naar mijn kant. Door een combinatie van getijdestroming en wind worden er lijnen op het wateroppervlak gevormd, de grote verscheidenheid aan ´zeeschappen´ verwondert me elke keer. Maar we zien geen bruinvissen, weinig vogels (Nynke spot onder andere nog enkele Jan-van-Genten, ik zie weinig anders dan zo nu en dan een meevliegende Mantelmeeuw) en we zien zelfs vrijwel geen troep in zee drijven. Elk half uur vullen we de waarnemingsomstandigheden in. De windkracht loopt op van 3, naar 4. Aangezien ik het midden op zee koud krijg drink ik hete kopjes thee die de glazen van mijn zonnebril doen beslaan. Een ander schip meldt zich ergens en wat waarschijnlijk zijn naam is galmt meerdere malen over de burg: ´Wishfull thinking, wishfull thinking, wishfull thinking´. Met gedachten vol hoop zien we hoe de lucht zich langzaam vult met wolken die samen met de zon een lichtspel tonen op zee, we zien hoe de zee door de aanwezigheid van steeds meer sediment veranderd in een groene misosoep met roodbruine wolken, maar we zien de rest van de dag geen bruinvissen meertablet.

Windpark op Stena Line route
Geheel vrouwelijke crew op de brug

Zondag 12 juni
De weersomstandigheden lijken wat beter te zijn dan gisteren. We beginnen de dag met windkracht 2, maar later loopt deze toch weer op naar windkracht 3. De zee ziet er rustiger uit dan je op basis hiervan zou verwachten. Er zijn wat wolkjes en de zee golft zonder dat dat tot schuimkoppen leidt. Gefocust op de eerste paar honderd meter vanaf de boot kijk ik niet veel naar de horizon. Wanneer ik op kijk valt me op hoe druk het is op zee, de stuurman is druk bezig met het ontwijken van schepen die op dit moment nog op vele kilometers van ons af varen. Vlak voor de twee windmolenparken waar we tussendoor zullen varen zie ik de eerste bruinvis voor het schip weg duiken. Het is maar een fractie van een seconde in een zee van tijd. Hij komt geen tweede keer boven dus op basis van dit ene moment vul ik de gegevens over de waarneming in.
We nemen even pauze voor een fotoshoot: Sinds kort zijn er namelijk op de Nederlandse Stena Line twee stuurvrouwen. Dat is in deze mannenwereld toch nog wel heel bijzonder. Nu wij ook mee varen en het totaal aantal vrouwen op de brug dus vier is, is een mijlpaal bereikt en dat gaan we natuurlijk vastleggen. Voor de foto, maar ondertussen ook echt, speuren we de zee af met onze verrekijkers terwijl een van de mannelijke bemanningsleden foto’s maakt.

Vandaag zien we wat meer afval, met name een aantal zilveren ballonen vallen ons op, en ongeveer halverwege de route is de zee plotseling een half uur lang getatoeëerd met lange stroken zeewier. We tellen verspreid over de rest van de dag nog vier bruinvissen en ook nog twee zeehonden. Sommigen zien we net zo vluchtig als de eerste die ik zag, anderen komen een paar keer boven en kunnen we wat beter bekijken. Vlak voor de Nederlandse kust cirkelen honderden vogels waaronder allerlei soorten meeuwen en enkele aalscholvers boven waarschijnlijke scholen vissen. Met mijn verrekijker zoek ik naar bruinvissen die meegenieten van het feestmaal, maar ik vind ze niet. Ondanks dat de grote groepen bruinvissen die ik nog hoopte te zien weg blijven zit ik na dit bijzondere weekend nagenietend in de trein naar huis.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...