Dwergvinvis Moray firth
16
jul
2023

Noordzee BLOG 2023

Zondag 9 juli om 17:00 uur vertrok het schip de MS Romantika met Nynke Osinga en Ina Becker aan boord uit zonnig Emden in Duitsland met als bestemming Kristiansand in Noorwegen. Een tocht met witsnuitdolfijnen, dwergvinvissen en bruinvissen!

De zee was kalm maar de zon verdween al terwijl het waddeneiland Borkum nog zichtbaar was. Er kwamen donkere wolken, veel bliksem en stevige buien.  Het weer bleef wisselvallig deze survey. Maandagochtend was de zee eerst heel rustig, later was er veel neerslag bij aankomst in Kristiansand. Bij vertrek uit Kristiansand aan het eind van de middag was het bewolkt en droog en er stond weinig wind en de zee was kalm. Dinsdag bleef de zee ook rustig, ideaal om eventueel aanwezige dieren te kunnen ontdekken.

De officieren op de brug vertelden dat ze een paar dagen eerder dolfijnen hadden gezien nabij een vissersschip. Waarnemingen liepen uiteen van ongeveer 20 tot totaal ongeveer 50 dieren in drie groepjes. De omschrijving van deze dieren deed aan tuimelaars denken.  Ook deze trip spotten bemanningsleden 7 dolfijnen vanaf de brug nog voordat wij gestart waren!

Hoewel de buien het waarnemen van zeezoogdieren niet makkelijk maakte werden er toch in totaal 6 witsnuitdolfijnen, 3 dwergvinvissen en 16 bruinvissen gezien. Bovendien werden er nog 7 dolfijnen waargenomen waarvan door de afstand niet goed te zeggen was welke soorten het betrof. Het was prachtig om zoveel zeezoogdieren te zien, soms ver weg maar veelal dicht bij het schip!

Op de terugreis werd op grote afstand zeven keer een enorme hoeveelheid opspattend water gezien en tegelijkertijd een stukje verder een iets minder heftige golf/fontein/opspattend water. Het verschijnsel deed sterk denken aan het spektakel dat soms gezien wordt bij breaching orca’s. Helaas waren er geen dieren te zien toen we dichterbij kwamen. Toch geeft dit – en de verhalen van de bemanning – ons het gevoel dat er nog veel te ontdekken valt in het stuk Noordzee tussen Denemarken en Noorwegen! Vorig jaar hadden we ook veel waarnemingen in de maand juli. Voorlopig lijkt het er op dat dit een goede maand is om op zee te zijn… Observeren vanaf de MS Romantika voelt als pionieren, we leren elke survey een stukje meer. We hopen dat het ook de passagiers is gelukt om de dieren te spotten. Bruinvissen zijn klein en spotten is een uitdaging, maar een dwergvinvis is niet te missen!

Wat vogels betreft was het rustig op zee, soorten die we tegenkwamen waren aalscholver, noordse stormvogel, zwarte zee-eend, gierzwaluw, zwaluw, meeuw, grote mantelmeeuw, kleine mantelmeeuw, zilvermeeuw, kokmeeuw, drieteenmeeuw, Jan van Gent, wulp.

Verder gewone zeehond in zee en veel zeehonden op het strand van Borkum. Sepia en stroken alg waren ook opvallend aanwezig in zee en verder bestond het afval dat in het water dreef uit boeien en piepschuim.

Het was weer erg leuk om voor stichting Rugvin op pad te gaan en onderweg met het schip vele zeezoogdieren tegen te komen.

Tekst: Ina Becker

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...