23
jul
2023

Terug in Gardenstown, waar het idee voor Rugvin ontstond!

In 2002 vertrok medeoprichter en huidig directeur Frank Zanderink met vriend Piet, naar “the Cetacean Research & Rescue Unit” (CRRU) in Schotland, om daar deel te nemen aan een twee weken durende vrijwilligersperiode met onder meer de Foto Identificatie van tuimelaars (Tursiops truncatus) in de Noordzee. In 2005 leidde dit tot een eerste zelfstandig walvissenproject onder de vlag van Stichting De Noordzee. Later, in 2007 werd Stichting Rugvin opgericht. Onlangs was Frank samen met Rugvin-genoot Tamara terug op die plek. 

Op Zodiac tijdens verblijf bij CRRU (2002)

CRRU en Rugvin

Na een mooie tocht met de veerboot naar Newcastle kwamen we aan in Gardenstown. Er was niet heel veel veranderd. Kevin Robinson vormde nog steeds de bron van energie en onderzoek. Er was wel een andere grotere boot, de Hermes. Sinds de oprichting zijn de banden tussen Stichting Rugvin en CRRU altijd goed geweest. Naast vele ontmoetingen tijdens de ECS conferenties elders in Europa, zijn ook vele vrijwilligers in Gardenstown geweest, of juist na een periode bij CRRU te hebben doorgebracht vrijwilliger bij Rugvin geworden. Een daarvan was Martin die nu ook weer aanwezig was. 

Zeer actieve tuimelaars nabij de RIB. (F. Zanderink)

Onderzoeken CRRU

Een van de onderzoeken die door de leden van CRRU en ook door Rugvin wordt uitgevoerd is het Foto ID project. Rugvin richt zich op de bruinvissen (Phocoena phocoena) in de Oosterschelde en CRRU richt zich op de tuimelaars (Tursiops truncatus) en dwergvinvissen (Balaenoptera acutorostrata) in de Moray Firth (Noordzee). Daarnaast wordt op diverse aangewezen plekken eDNA verzameld door zeewater te bemonsteren en indien mogelijk een biopsie van aanwezige dwergvinssen uitgevoerd. 

Prachtige ontmoetingen 

We zijn op twee prachtige tochten mee geweest de Moray Firth op. Op de eerste tocht kwamen we 15 tuimelaars in verspreide groep tegen die allen gefotografeerd en herkend werden. Hier zaten ook juveniele dieren tussen. Op de tweede tocht kwamen we de zelfde dieren ook tegen inclusief een pas geboren kalf. Mooi was ook het speels karakter te zien van de dieren. Naast veelvuldig uit het water springen, gooiden ze ook gevangen kwalletjes op. Zie video’s. 

Dwergvinvis nabij Lossie Mouth (F. Zanderink)
Met het hele team in White Hills, fotograaf Kevin.

Thank you Cetaceans and CRRU 

Ook Rugvin zat zelf niet stil, Tamara en Frank leverden ook menig foto aan bruikbaar voor de Foto ID en verzorgend een Whale Poo presentatie en Seamulation workshop. Daar waren de leden van CRRU erg enthousiast over. 

Dankjewel Kevin, Jenny, Chloe, Sam, Duncan en Martin

Tamara en Frank namens heel Rugvin 

Meer foto’s op Facebook 

Druk met het Whale Poo Seamulation spel
Dwergvinvis in Moray Firth
Gardenstown, vestigingsplaats van CRRU aan de Moray Firth (F. Zanderink)
Uit het water springende mannetjes tuimelaar (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...