19
aug
2023

Zeker zes soorten walvisachtigen waargenomen na een jaar op de brug van de MS Romantika!

In 2022 ging Stichting Rugvin voor de eerste keer mee aan boord van de MS Romantika van de Holland Norway Lines. Dit doen we nu voor het tweede achtereenvolgende jaar, om vanaf de brug van het schip de aanwezige walvisachtigen te monitoren. 

MS Romantika voor de haven van Kristiansand
Ina op de MS Romantika (foto N. Osinga)

 De eerste tocht 

In juli 2022 waren we voor de eerste keer te gast op de MS Romantika van de Holland Norway Lines voor onze eerste walvismonitoringstocht. Deze eerste keer was meteen raak. We zagen bruinvissen, tuimelaars, witsnuitdolfijnen, dwergvinvissen en zelfs orka’s. 

Dat jaar zijn we t/m oktober maandelijks blijven meevaren. De tochten in de wintermaanden daarna, zouden een te korte daglengte gaan kennen. Het traject kende toen Eemshaven (NL) als vertrekhaven en Kristiansand (No) als aankomsthaven. 

Begin 2023 veranderde de vertrekhaven van plek. Dit werd Emden aan de overkant van de Eems in Duitsland. Ook wilden we ons werk vanaf maart weer oppakken, maar er bleek geen periode te vinden te zijn waarin de zee rustig genoeg was om een geslaagde tocht te maken. De eerste trip in 2023 vond derhalve pas plaats in mei. Zie hier het verslag van de eerste en zeer succesvolle overtocht. 

Orka's met blow komen boven water, foto vanaf de MS Romantika (F. Zanderink)
Dwergvinvis recht voor de boeg (F. Zanderink)

Het totaal aantal walvisachtigen na een jaar 

Van juli 2022 – juli 2023 hebben we als observers vanaf de brug op zes overtochten de volgende waarnemingen van walvisachtigen gedaan: 

  • 34 Bruinvissen (Phocoena phocoena)
  • 22 Witsnuitdolfijnen (Lagenorhynchus albirostris)
  •  3 Tuimelaars (Tursiops truncatus)
  •  3 Orka’s (Orcinus orca) 
  • 10 Noordelijke dwergvinvissen (Balaenoptera acutorostrata

Daarnaast heeft de bemanning ook diverse waarnemingen gedaan waaronder een groepje gewone grienden (Globicephala melas), een groepje orka’s en werden er minimaal 11 dolfijnen waargenomen waarvan we niet de soort konden vaststellen.

In totaal zijn er dus zes soorten walvisachtigen op het traject Eemshaven/Emden – Kristiansand waargenomen. 

Noordzee dieptekaart. Hoe donkerder hoe dieper

Voorlopige bevindingen

Allereerst zijn we als Stichting Rugvin hartstikke blij dat we met de Holland Norway Lines mee kunnen varen. Daarnaast zien we dat de lijn een ander perspectief op de Noordzee werpt. We zien meer en andere soorten walvisachtigen dan dat we zien tijdens onze observaties op de Noordzee tussen Hoek van Holland en Harwich met de Stena Line. Dit (voorlopig) wel met duidelijk meer waarnemingen in de zomermaanden. En dat de meeste dieren gezien worden in het noordelijkste deel van de route. Dat is ook de diepste plek van de route en van de Noordzee, zie kaartje. 

Naast de walvisachtigen zien we ook veel zeehonden en dan met name in de nabijheid van het Duitse waddeneiland Borkum. 

Bovenstaande zijn voorlopige bevindingen. Of dit altijd zo zal zijn, zal in de toekomst blijken. Blijf daarom onze verslagen en blogs volgen

Holland Norway Lines: reuze bedankt! 

Een bijzonder woord van dank is op zijn plaats aan de Holland Norway Lines en zijn bemanning. Zij maken het altijd mogelijk dat we maandelijks mee kunnen varen en dat we op de brug een uitstekende plek hebben om onze waarnemingen te doen. 

We zien ook dat ons eigen enthousiasme is overgeslagen op de bemanning van de MS Romantika, die na onze eerste bezoeken zelf nu ook meer zijn gaan zien.

Voor de komende maanden kun je ons in ieder geval weer aan boord aantreffen. Zondag 20 augustus vertrekken we voor een volgende monitoringstocht. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...