20
sep
2023

We had “a Whale of a Time”!

Met volle teugen is er door de deelnemers van de walvisreis in Zuid-Afrika genoten van de honderden walvissen, spelende dolfijnen, stoeiende olifanten en de haaien rondom de boot. En er werd zelfs een aardvarken gezien tijdens de nachtsafari. Lees hieronder het verslag van de reis “Have a whale of a time” (31/8-16/9), die All for Nature in samenwerking met Stichting Rugvin heeft georganiseerd. 

Een van de eerste zuidkapers die we zagen. (F. Zanderink)
Een flipper flappende zuidkaper (F. Zanderink)

Op de eerste dag al walvissen 

De walvisreis “Have a whale of a time” werd door All for Nature aangeboden en was gebaseerd op de reis die Tamara en Frank van Rugvin, in 2019 hadden gemaakt langs de gehele Afrikaanse kust. De reis van nu was iets korter en begon in Kaapstad en eindigde in Port Elizabeth. Onderweg werden de beste walvisspotlocaties en organisaties aangedaan, waren er presentaties over hoe walvisachtigen te herkennen en namen de reizigers deel aan een walvispoep-workshop. Maar niet alleen de reizigers kregen een wetenschappelijke verdieping, ook de medewerkers van de safari companies werden voorgelicht over de rol die walvisachtigen in de mariene omgeving spelen.  

Vanaf de eerste dag (Kaapse schiereiland) deden we al waarnemingen van bultruggen (Megaptera novaeangliae) en bultrugdolfijnen (Sousa plumbea). 

Honderden zuidkapers 

De eerste echte walvisstop werd gehouden in Hermanus, de walvishoofdstad van Zuid-Afrika. Hier gingen we met Southern Right charters het water op. Vanaf deze tocht t/m de laatste tocht op het water, zagen we zuidkapers (Eubalaena australis),niet één of twee, maar in totaal wel meer dan honderd.

De locatie Koppie Alleen, in De Hoop Reserve, werd door de meesten als heel speciaal ervaren, hier lagen tientallen zuidkapers vlak voor de kust in de oceaan te drijven. Dit doen deze dieren hier om hun kalveren te krijgen of om te paren. 

Schipper Johannes, nu ook Whale Poo Ambassador, loodst ons tussen de kliffen door de oceaan op. (F. Zanderink)

Nu naar Knysna 

In Knysna, een paar uur verder reizen, gingen we met Ocean Odyssey twee keer het water van de Indische Oceaan op. We lagen onder meer zeker drie kwartier langs een flipper flappende bultrug en ook hier zagen we zuidkapers, albatrossen en stormvogels. Ons walvisavontuur eindigde in Port Elizabeth, waar we met Raggy charters maar liefst een halve dag het water opgingen. Een afsluiting met een dode bultrug op het strand van Addo Marine Park, witte haaien die daar op af kwamen, Afrikaanse pinguins en honderden indo-pacifische tuimelaars (Tursiops aduncus) waaronder een albino tuimelaar!

Hier in P.E. werden ook educatieve materialen achtergelaten, zodat ook hier de educatieve medewerkers met dit onderwerp aan de slag konden. 

Twee stoeiende mannetjes olifanten (F. Zanderink)

Ook op het land gaan kijken

Omdat Zuid-Afrika uitblinkt in grote zoogdieren wilde de reizigers natuurlijk ook graag naar Addo Elephant Park toe, dat niet alleen een marine park behelst maar ook een mooi voorbeeld is van natuurherstel. De op het laatste moment beschermde 11 olifanten zijn nu als kudde uitgegroeid tot meer dan 700 exemplaren. En nu lopen er ook weer buffels, elandantilopen, neushoorns, zebra’s, bonte bokken etc. Het reisgezelschap werd tot hun geluk nog verrast met een zeer zeldzame verschijning, een aardvarken.  

Wil je meer weten over deze reis in 2024?

Neem dan contact op met All for Nature. 

Een aardvarken als nachtelijke verschijning (F. Zanderink)
Drinkende Burchell's zebra's (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...