11
mrt
2019

Walvissen spotten in Groot Brittannië – Schotland

In het Noorden van Engeland bevinden zich de Hebriden, de Orkneys en Shetland eilanden waar diverse touroperators en onderzoekinstituten uitkijken naar o.m. dwergvinvissen, tuimelaars, grienden en andere soorten. Maar ook vanaf minder lastig te bereizen plaatsen in Schotland is het mogelijk waarnemingen te doen. In de gehele Moray firth is het het hele jaar door mogelijk tuimelaars te zien. En dwergvinvissen behoren eveneens tot de regelmatige bewoners van dit water.
De Moray Firth is de oostelijke grote driehoekige zeearm in het Noordoosten van Schotland, waarvan Inverness en Aberdeen de belangrijkste grote plaatsen zijn. De kust bestaat veelal uit grote rotsachtige kliffen waarop vele zeevogels zoals Jan-van-genten, Noordse stormvogels alken, zeekoeten en papegaaiduikers broeden.

Al lange tijd wordt hier onder leiding van Kevin Robinson onderzoek gedaan naar de hier veel voorkomende tuimelaars en de regelmatig gespotte dwergvinvissen. Naast deze twee soorten komt hier ook de bruinvis voor. Ook worden incidentele waarnemingen van bultrug, gewone dolfijn en grienden gedaan. Buiten deze walvisachtigen kun je je hier ook vergapen aan de vele gewone en grijze zeehonden.

Tuimelaars in de Moray Firth (Foto: Kevin Robinson)

Tuimelaars in de Moray Firth (Foto: Kevin Robinson)

Er zijn meerdere toeristische organisaties die reclame maken voor een trip op het water, om dan met hen  naar de tuimelaars te gaan kijken.

Met de CRRU (Cetacean Research & Rescue Unit) kun je echter voor meerdere weken in hun vrijwilligersprogramma meedraaien. Ook worden hier regelmatig studenten opgeleid en begeleid.

De CRRU Crew (Foto CRRU)

De CRRU Crew (Foto CRRU)

De CRRU is gevestigd in Gardenstown een leuk klein dorpje aan de kust.  Op deze bijzondere plek werd dan ook meer dan 10 jaar geleden de kiem gelegd voor de oprichting van Stichting Rugvin. Ben je ook benieuwd en wil je je ook laten inspireren klik op de volgende link om hun promotiefilmpje te bekijken.

Gardenstown aan de Moray Firth

Gardenstown aan de Moray Firth

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...