11
feb
2019

Walvissen spotten in Nederland

Hoewel Nederland niet bekend staat als walvisland is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om in ons land walvisachtigen te zien, dit geldt in ieder geval voor de bruinvis.

Overal in de Noordzee kun je bruinvissen, witsnuitdolfijnen of andere soorten tegenkomen. De meest voorkomende walvisachtige is de bruinvis. Deze kun je al zien, als je er oog voor hebt, vanaf (veer)boten, bijvoorbeeld vanaf de Stena Line naar Harwich, maar ook vanaf het strand of vanaf een pier.

 

Een bekende pier is die bij IJmuiden. Hier worden regelmatig bruinvissen waargenomen, ook worden in het Marsdiep (het water tussen Den Helder en Texel) geregeld bruinvissen en andere walvisachtigen (jaarlijks wel een of meer bultruggen) gezien.

De Nederlandse hotspots voor bruinvissen

Maar de “makkelijkste” plekken, echte hotspots bevinden zich zonder twijfel in de Oosterschelde. Hier zwemmen enkele tientallen dieren  (50-60; 2019) rond die zich graag ophouden bij de diepe plekken aldaar.
Wil je graag met een boot mee het water op om bruinvissen of zeehonden te spotten dan kun je met verschillende boten opstappen op bij Burghsluis.of Zierikzee. Ook kun je met ons mee!! Check hiervoor de actuele data voor deze speciale walvissafari’s aan boord van de Nieuwe Maen.

Twee bruinvissen in de Oosterschelde

Ook organiseren wij met onze eigen boot het Zeevarken fotosafari’s op de Oosterschelde. Dan ga je met ons Foto ID team een halve of hele dag mee het water op om foto’s te maken van de hier levende bruinvissen. Check voor meer informatie onze webpagina.

Walvissafari Oosterschelde

Walvissafari Oosterschelde

Deze zogenaamde hotspots (zie kaartje) bevinden zich o.m bij de haven van Burghsluis, de haven van Kats en het havenhoofd van Zierikzee. Op het havenhoofd kun je niet alleen bruinvissen zien, maar je kunt ze hier ook horen via onze Studio Bruinvis. Je kunt hier gewoon naar toe wandelen of fietsen vanaf Zierikzee. En bovendien zitten ze hier het hele jaar door.

De bruinvis hotspots in de Oosterschelde

Studio Bruinvis nabij havenhoofd Zierikzee

Studio Bruinvis nabij havenhoofd Zierikzee

Naast bruinvissen kun je ook zomaar geluk hebben met andere soorten. Geregeld worden ook bultruggen en witsnuitdolfijnen gezien in de Nederlandse Noordzee.

Witsnuitdolfijn

Witsnuitdolfijn

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...