Studio Bruinvis

Studio Bruinvis
02
mrt
2015

Studio Bruinvis

Vanaf 2009 voert Stichting Rugvin diverse onderzoeken uit naar diverse aspecten van het leven van de bruinvis in de Oosterschelde. Hierdoor weten we ook dat nabij het havenhoofd van Zierikzee heel vaak bruinvissen te zien zijn. Het is zelfs zo dat deze plek één van de beste en makkelijkste plekken van Nederland is om bruinvissen te zien, zelfs vanaf land!  Een ware bruinvis hotspot!   

Wat is Studio Bruinvis? 

Met Studio Bruinvis wordt het geluid van de in de buurt zwemmende bruinvissen vanaf een afstand van enkele honderden meters opgevangen op een hydrofoon, die aan een boei in het water hangt. Het geluid wordt via een radiozender live overgebracht naar het land waar een zuil met een radio-ontvanger staat. Met een duw op de knop van deze zuil kun je de aanwezige bruinvissen horen. Dus je kunt hier tegelijk kijken en luisteren naar de dieren die hun geluid (echolocatie) uitzenden om hun weg te vinden, prooien te zoeken en met soortgenoten te communiceren. Het echte geluid van de bruinvis is voor mensen niet hoorbaar. Het heeft namelijk een frequentie van 120 – 140 kHz. is. Mensen horen alleen geluid tot aan 20 kHz. Daarom wordt het geluid “vertaald” naar voor mensen hoorbaar geluid. Weet wel dat je het geluid alleen kunt horen als de dieren in de richting zwemmen van de hydrofoon. Zie het geluid van de bruinvis als een bundel licht uit een zaklamp. Dit geluid bestaat uit klikjes die soms op een passerende brommer lijken, maar als de dieren op vis jagen kan dit geluid veranderen in een hoog geluid.

Waar is Studio Bruinvis? 

Studio Bruinvis is geplaatst op het westelijke havenhoofd van Zierikzee (zie kaartje). De toegang naar dit havenhoofd is in de afgelopen jaren met de totstandkoming van fiets/voetpaden goed ontsloten en er leidt zelfs een Bruinviswandelpad naar de Studio toe. Ook zijn er op het havenhoofd banken neergezet om rustig te kunnen zitten en kijken! Kortom de ideale plek om naar “onze walvis”, de bruinvis te gaan bewonderen! 

De Studio is alleen te voet of per fiets te bereiken. Dit kun je doen vanaf de stad Zierikzee door langs het kanaal naar het zuiden te lopen, langs een prachtig deel van plan tureluur. 

Kom je met de auto dan is het het slimste om de auto te parkeren aan de Levensstrijdweg aan de dijk nabij het kantoortje van Natuurmonumenten.

Locatie Studio Bruinvis bij Zierikzee

Sinds wanneer is Studio Bruinvis er ? 

Stichting Rugvin heeft Studio Bruinvis samen met haar partners het Wereld Natuur Fonds, het Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten en de Gemeente Schouwen-Duiveland gerealiseerd. Deze partners hebben samen met vele particuliere crowdfunders het benodigde bedrag beschikbaar gesteld voor de realisatie. In oktober 2016 is Studio Bruinvis in gebruik genomen, waarna in mei 2017 de officiële opening was. 

De Studio is er dan nog niet zo lang, maar de bruinvissen zwermen hier al vele jaren rond. Geregeld worden de dieren nabij de boei waargenomen. 

Wanneer gaan luisteren? 

Voor wat we nu weten, geven we het advies om bij opkomend getijde (vloed) te gaan luisteren en bij niet al te veel wind, als je die dieren ook wilt zien. En natuurlijk moet je wat geduld hebben. Soms zie je de dieren meteen soms moet je even wachten. 

Studio Bruinvis
Studio Bruinvis

Succes 

Voor Studio Bruinvis is veel aandacht in de lokale en nationale media geweest. In krant en op de radio, en televisie is het meerdere keren belicht. En er was zelfs internationale interesse vanuit de International Whaling Commission (IWC) die in hun handboek een artikel publcieerden over Studio Bruinvis als case study..

Door de ingebouwde teller weten we dat de Studio inmiddels meer dan 11.000 drukken op de knop heeft gehad (februari 2020), met meerdere luisteraars per keer. Dat vertaalt zich met 42 % van de tijd in gebruik zijn overdag en bij goed weer. 

Opname bij Studio Bruinvis (Foto 3 op Reis)
Luisteraars bij de zuil van Studio Bruinvis
Drukte op havenhoofd Zierikzee, nabij Studio Bruinvis (F. Zanderink)
Bruinvis nabij Studio Bruinvis
Klik hier voor een voorproefje van een bruinvis die echolocatieklikjes maakt of een jagende bruinvis die zijn prooi gaat grijpen. En ga daarna ook eens luisteren op het havenhoofd van Zierikzee. De brommende clicks zijn het “normale” echolocatiegeluid de hogere snellere “piepjes” zijn het geluid vlak voor de vangst van de vis.

Leave a Reply

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...