kaartje ijsland
11
apr
2019

Walvissen spotten in IJsland

Voor veel mensen zal een bezoek aan IJsland waarschijnlijk hoog op hun wensenlijst staan. En dat niet alleen vanwege de prachtige landschappen, bergen, vulkanen, gletsjers en zwarte stranden, maar zeker ook omdat je er heel goed walvissen kan zien!
De laatste jaren is het toerisme in IJsland erg toegenomen. Dit betekent dus ook dat het aantal plekken waar je kan “whalewatchen” toegenomen is. Dus waar in IJsland je ook bent, de kans is groot dat er een plek in de buurt is waar je de kans kan wagen om deze dieren te vinden.

De zomer is verreweg het seizoen met de meeste toeristen, maar ook met de meeste boottochten. Veel bedrijven varen meerdere keren per dag uit in deze periode, en voor sommige bedrijven is het ook het enige seizoen dat ze opereren. In de zomer is het aantal uren met daglicht erg hoog en is het weer over het algemeen een stuk beter dan in de winter. Een andere reden om een tocht in de zomer te maken is dat je de kans hebt om papegaaiduikers te zien!
In de winter is het ook mogelijk om met een tocht mee te gaan op veel plekken, maar houd er rekening mee dat het in de winter erg hard kan stormen. Dit kan dus betekenen dat je tocht niet door gaat, of dat je met een erg ruige tocht meegaat. Een ruige tocht is voor de meeste mensen geen pretje, en de kans om iets te zien neemt natuurlijk erg af.
Voor elk seizoen geldt: zoek een dag uit met weinig wind! Veel bedrijven bieden ook de mogelijkheid om nog een keer mee te gaan als er niks is gezien tijdens een tocht. Het is dus ook handig om je tocht aan het begin van je reis te doen, zodat je op een ander moment nog een keer meekan.

Passagiers op een RIB bekijken twee duikende bultruggen tijdens een tocht vanuit Reykjavík met Special Tours

Passagiers op een RIB bekijken twee duikende bultruggen tijdens een tocht vanuit Reykjavík met Special Tours. Foto: Ronald Smit/Special Tours.

Reykjavík

De meest voor de hand liggende stad om een tocht te maken is vanuit de hoofdstad Reykjavík. Reykjavík ligt in het zuidwesten van IJsland en is ongeveer 45 minuten rijden van de internationale luchthaven Keflavík. Voor veel mensen is dit dus een start en eindpunt van hun IJsland reis. Wanneer je vanuit Reykjavík met een boottocht meegaat, vaar je in de Faxaflói baai. In deze baai zijn de vier meest voorkomende soorten: bruinvis (harbour porpoise), witsnuitdolfijn (white-beaked dolphin), dwergvinvis (minke whale) en bultrugwalvis (humpback whale). Het is het meest aannemelijk dat je de dwergvinvis of witsnuitdolfijnen zal tegenkomen tijdens deze tochten. Wil je een grotere kans op een bultrug, dan is het aan te raden om in de maanden april en mei een tocht te nemen.
Vanuit Reykjavík is het ook mogelijk andere tochten te doen. Denk hierbij aan papegaaiduiker, zeevis en (in de donkere maanden) noorderlicht boottochten. De twee grootste en bekendste bedrijven zijn Elding en Special Tours. Deze bedrijven bieden tochten aan op zowel grote als kleine boten (zoals RIBs).
https://specialtours.is/
https://elding.is/

Witsnuitdolfijn in de late avondzon tijdens een tocht vanuit Reykjavík met Special Tours. Foto: Ronald Smit, Special Tours.

Witsnuitdolfijn in de late avondzon tijdens een tocht vanuit Reykjavík met Special Tours. Foto: Ronald Smit, Special Tours.

Snæfellsnes (Ólafsvík en Grundarfjörður)

In het westen van IJsland ligt het schiereiland Snæffellsnes. Vanaf dit schiereiland biedt Láki Tours verschillende whalewatch tochten aan. In de zomer bieden ze tochten aan vanaf Ólafsvík en in de winter vanaf Grundarfjörður. Zowel in de zomer als de winter is er kans op orka’s. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren en is nooit zeker. De maanden april, mei en juni schijnen een goede kans te geven. Andere soorten die mogelijk zijn: bultrug, witsnuitdolfijn, dwergvinvis, potvis, blauwe vinvis, en griend.

Bultrug vlak voor een duik bij tijdens een tocht vanuit Hólmavík

Bultrug vlak voor een duik bij tijdens een tocht vanuit Hólmavík met Láki Tours. Foto: Ronald Smit

Hólmavík

In de Westfjorden in het noordwesten van IJsland ligt het plaatsje Hólmavík. Vanuit hier worden in de zomer ook tochten gemaakt door Láki Tours. Dit is een relatief onbekend deel van IJsland en dus ook zeker een aanrader. Omdat de fjord zeer goed beschut ligt is heb je hier zo goed als geen kans op zeeziekte, maar wel een hoge kans op bultruggen!
https://lakitours.com/

Húsavík

Húsavík staat in bekend als de “Whale Capital of the World”, dus hier heb je ook zeker een goede kans! Ook hier is de bultrug één van de belangrijkste soorten, maar er is ook weer kans op dwergvinvis, bruinvis, witsnuitdolfijn en soms zelfs de blauwe vinvis. Voor de blauwe vinvis is het begin van het zomer seizoen aan te raden.
In Húsavík zijn Gentle Giants en North Sailing de bekendste bedrijven. Het leuke van deze bedrijven is dat je de mogelijkheid hebt om met authentieke houten boten het water op te gaan.
https://www.northsailing.is/
https://www.gentlegiants.is/

Eyjafjörður (Akureyri/Hjalteyri/Hauganes/Dalvík)

Vanuit Akureyri en andere plaatsen aan het Eyjafjord (Eyjafjörður) worden ook veel tochten gedaan. Dit fjord staat ook bekend om het hoge aantal bultruggen in de zomer, maar ook in de winter.

Icewhale

Alle IJslandse “whalewatch” bedrijven zijn aangesloten bij Icewhale. Dit is een non-profit organisatie die zich onder andere inzet voor het beschermen van walvissen. Op de website is ook veel informatie te vinden over alle bedrijven die in IJsland opereren.
https://icewhale.is/

Walvisjacht

IJsland is helaas één van de weinige landen waar nog steeds op walvissen gejaagd wordt. De dwergvinvis en de gewone vinvis zijn de soorten die hier nog steeds niet veilig zijn. Gelukkig neemt de vraag op walvisvlees af. Bovendien levert het walvis toerisme veel meer op dan de walvisjacht. Hopelijk duurt het dus niet lang voordat de laatste harpoen geschoten is. Als toerist in IJsland is het dus ook aan te raden om geen walvisvlees te eten in de restaurants. Nog beter is het om alleen restaurants op te zoeken waar geen walvisvlees geserveerd wordt. Je kan deze restaurants vaak herkennen aan de stikker met de tekst “meet us don’t eat us”.

Tekst en foto’s: Ronald Smit
Instagram: @ronaldsmit.rs

restaurants waar geen walvisvlees geserveerd wordt

restaurants waar geen walvisvlees geserveerd wordt

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...