22
feb
2018

Walvissen spotten in Spanje / Galicië

https://rugvin.nl/walvissen-spotten-in-spanje-galicie/

The Bottlenose Dolphin Research Institute (BDRI) biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om een cursus te volgen in Spanje om tuimelaars (Tursiops Truncatus) te bestuderen. Het wetenschappelijk instituut is gelegen in O Grove, Galicië, een provincie in het Noordwesten van Spanje en ligt vlak aan de Atlantische kust.

Men focust hier voornamelijk op de ecologie en het gedrag van de Tuimelaar (Tursiops Truncatus) maar ook andere species zoals de Grijze dolfijn/ Risso (Grampus Griseus), de gewone bruinvis (Phocoena Phocoena), de gewoen dolfijn (Delphinus delphis), de Gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba), de gewone griend (Globicephalas melas), de potvis (Physeter macrocephalus), de bultrug (Megaptera novaeangliae) enzovoort worden in de wateren van Galicië gezien.

 

De drie hoofdpijlers van het instituut zijn: educatie, conservatie en onderzoek. Indien de weersomstandigheden optimaal zijn krijg je als internist de kans om mee uit te varen en de walvisachtigen te bestuderen in het veld. Er wordt heel wat aandacht besteed aan het verzamelen van data zoals de pH van het water, de saliniteit, de windrichting, de richting van de golven, het gedrag van de dolfijnen enzovoort. Zo verzamelt men over enkele jaren heel wat informatie die studenten en andere wetenschappers de kans geven wetenschappelijke artikels te schrijven en uitgebreid onderzoek te doen.

 

Bottlenose Dolphin Research Institute

Bottlenose Dolphin Research Institute

 

Indien je niet uitvaart met de boot, krijg je als vrijwilliger enerzijds de kans om op een uitkijkpost aan land de walvisachtigen, otters en vogels te observeren of anderzijds om mee te werken in het labo. In het laboratorium leer je in een grote databank informatie over de zeezoogdieren verwerken. Vrijwilligers krijgen de kans om Photo-ID te gebruiken en zo verschillende individuen te leren herkennen. Je volgt les over de ecologie en hoe de walvisachtigen in deze streek omgaan met de veranderingen van het klimaat en de invloed van de naburige aquacultuur. Daarnaast kan je je nog voor aparte lessen inschrijven om zo meer te weten te komen over strandingen, gedrag, walvisgeluiden of hun anatomie. Het is een heel leerrijke ervaring en je wordt helemaal ondergedompeld in de wereld van de marine biologie.

Als je als vrijwilliger graag meewerkt aan het project kan je je inschrijven voor een minimum periode van twee weken. Het is een ideale plaats om als student meer ervaring op te doen en je te ontplooien als echte wetenschapper. Meer informatie vind je op hun website.

Ellen Ryckaert

Tuimelaar

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...