Azoren
20
jun
2018

Walvissen spotten in De Azoren

De Azoren zijn een echte walvis-en dolfijnen hotspot. Het is een groep vulkanische eilanden die midden in de Atlantische Oceaan liggen. De negen eilanden van de Azoren behoren bij Portugal en zijn allemaal weer een beetje anders.
Zelf ben ik alleen op het eiland São Miguel geweest, maar ik weet dat andere eilanden (met name Pico) ook beroemd zijn om de walvissen en dolfijnen en dat daar ook onderzoek naar deze dieren wordt gedaan.

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren en heeft prachtige natuur; boven- en onderwater. Je vliegt vanaf Amsterdam met één tussenstop op Lissabon naar Ponta Delgada, de hoofdstad van het eiland. Ik verbleef in één van de ecolodges van ‘Quinta dos Curubás’ in Vila Franca do Campo. In deze plaats kan ik de organisatie ‘Terra Azul’ sterk aanraden om je walvistochten bij te boeken. Ze hebben onder andere twee RIBs waarmee ze een paar keer per dag uitvaren. Één van de medewerkers staat op een uitzichtpunt met goede verrekijkers en via radiocontact geeft hij aan de organisatie door wat er te zien is en waar ze heen kunnen.

Gewone vinvis vergezeld door dolfijnen. (Foto Edmaktub)

Gewone vinvis vergezeld door dolfijnen. (Foto Edmaktub)

Ook organiseren ze ‘zwemmen met dolfijnen’ op een verantwoorde manier, waarbij de dolfijnen toch ook echt naar jou toe zullen moeten komen als ze dat willen. De organisatie geeft aan boord uitleg van de diersoorten en hun gedrag en houdt statistieken bij van wat ze zien voor onderzoek. Foto’s mogen ook doorgestuurd worden voor foto identificatie projecten.
Er worden jaarlijks 28 soorten walvissen en dolfijnen gezien. Voor de trekkende walvissen is het voorjaar de beste tijd. Dan kun je bijvoorbeeld de blauwe vinvis, gewone vinvis, bultrug, noordse vinvis, dwergvinvissen en spitssnuitdolfijnen tegenkomen.

Groepje nieuwsgierige gewone dolfijnen nadert catamaran

Groepje nieuwsgierige gewone dolfijnen nadert catamaran

In het najaar kun je de gevlekte dolfijnen weer vaker verwachten. Er zijn in ieder geval vier soorten bewoners die je het hele jaar kunt zien: gewone dolfijnen, tuimelaars, grijze dolfijnen en potvissen. De organisatie Terra Azul geeft je gemiddeld gezien over het jaar 98% kans op het zien van cetacea, mocht je niets zien mag je gewoon nog een keer mee! Per tour zie je gemiddeld 3 soorten en wat er gezien wordt in welke maand kun je precies terugvinden in de statistieken. Extraatje: ook onechte karetschildpadden (loggerheads) worden met enige regelmaat aan de oppervlakte gezien.
Een andere manier om dichtbij de dolfijnen te komen is met een catamaran (zeilboot). Hierbij heb je het voordeel van een kleine groep, de stilte en nieuwsgierig dolfijnen (gewone en tuimelaars) die naar de boot toe komen om ermee te spelen.

Gewone dolfijn met stukje zeewier aan vin zwemt en springt mee met de RIB

Gewone dolfijn met stukje zeewier aan vin zwemt en springt mee met de RIB

Waarschuwing: in de hoofdstad Ponta Delgada zitten veel whalewatching organisaties, maar uit eigen ervaring durf ik te zeggen dat ze niet allemaal evenveel respect voor de dolfijnen/walvissen hebben. Ook zijn het er veel in hetzelfde gebied, kijk dus goed met welke organisatie je mee wilt!

Renate Olie

Sete Cidades, ook wel het groene en het blauwe meer genoemd.

Sete Cidades, ook wel het groene en het blauwe meer genoemd.

Reactie:

Uit eigen ervaring kan ik delen dat Futurismo een zeer fijne organisatie is. Je hebt hier de keuze om met een catamaran of rib te gaan. De gidsen aan boord zijn bijna allemaal marine biologen en doen ondertussen onderzoek (foto identificatie), waarbij ze een catalogus bijhouden en delen met andere biologen op onder andere de Kaapverdische eilanden, maar ook Noorwegen en IJsland. Ze houden zich netjes aan de regels omtrent afstand van walvissen. Ook wordt er veel verteld aan boord over de dieren (walvissen, dolfijnen, maar ook haaien, zeeschildpadden, verschillende vissoorten, afhankelijk van wordt gespot) op zowel de rib als de catamaran.

Leon

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...