21
dec
2023

Walvistrip, self-drive, met All for Nature in Zuid Afrika, 2024

In september is Stichting Rugvin met een groep natuur- en specifiek walvisliefhebbers naar Zuid-Afrika gegaan voor de “Have a whale of a time” trip langs de Zuid-Afrikaanse kust. Deze reis wordt in 2024 nu aangeboden als Self-Drive. Het kent grofweg hetzelfde programma, maar dan individueel.   

Zuidkaper in De Hoop

Afgelopen reis

De 16-dagen-reis van afgelopen september 2023 voerde ons van Kaapstad, langs de kust via Hermanus, De Hoop, Knysna, Algoa Bay e.a. mooie plekken tot aan Addo Elephant Nationaal park. Het was ronduit magistraal! Prachtige (zee) vogels, het schitterende unieke Fynbos, de vele dolfijnen en walvissen, olifanten pinguïns etc. Het is te veel om allemaal op te noemen, dus ik laat het als gids en schrijver nu bij de absolute hoogtepunten.

In de top vijf stond zeer zeker het grote aantal zuidkapers (Eubalaena australis) dat we in De Hoop Nature reserve zagen. Zie ook het bijgaande filmpje op YouTube. 

Het was niet alleen de hoeveelheid zuidkapers, maar ook het gedrag, het “flipperflapping”, het breaching (uit het water springen), het tollen in het water etc. We konden er met zijn allen uren naar kijken. 

Twee stoeiende mannetjes olifanten (F. Zanderink)
Popcorn in Algoa Bay bij Port Elizabeth (Foto Raggy Charters)

De verdere toppers 

Natuurlijk verschilt de natuurbeleving per persoon en dan is de keuze ook niet gebaseerd op het unieke van de otnmoeting, maar vooral op het onverwachte en de schoonheid van het moment. Maar vooruit om de “top vijf” verder te illustreren ook de volgende:

De stoeiende jonge mannetjes olifanten in een waterhole. De dieren gingen lange speels met elkaar “op de slurf en schouder”, gingen kopje onder en gebruikten hun slurf als snorkel. 

Het onverwacht voorbij wandelende aardvarken tijdens een avondsafari. Dit is een dier dat je zeer zelden zult tegenkomen. Dit is niet te voorspellen. 

In Algoa Bay bij Port Elizabeth klonk aan boord van de boot van Raggy Charters plots “Popcorn”. Wij keken allen op en snapten de kreet niet meteen, totdat we een jonge albino langsnuit tuimelaar (Tursiops truncatus) zagen zwemmen. Fantastisch! 

Daarnaast waren de kleine maar zeer kleurrijke honingzuigers (Cinnyris spp.) (sunbirds) altijd een geschenk voor het oog en camera.  

Wil jij dit op jouw manier gaan beleven? Ga dan naar de webpagina van All for Nature voor meer informatie. Voor mijzelf was dit één van mijn onvergetelijkste walvis+reizen! 

Wie weet komen we elkaar dan tegen op onze informatie/presentatiedag! 

Een voorbij wandelend aardvarken tijdens de nachtsafari (F. Zanderink)
Greater doublecollared sunbird in De Hoop (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...