12
jan
2022

Wil je zelf de bultrug of andere walvissen zien? (update 19 januari)

De bultrug die afgelopen zondag 9 januari in het Marsdiep tussen Den Helder en Texel was waargenomen, is naast enkele dagen geleden (14 januari bij Camperduin), ook, vandaag, woensdagmiddag 19 januari weer opgedoken. Er is nu een waarneming van een bultrug (Megaptera novaeangliae) die zwemt tussen Den Haag en Kijkduin. Het is natuurlijk niet zeker dat het om het zelfde dier gaat!

Maar wist je dat je in Nederland nog meer walvisachtigen kunt zien! 

     
Paarpoging bruinvissen in Oosterschelde 2021. (Foto N. Vercammen)
Bultrug voor de kust van Texel, voedend. (2007 Frank Zanderink)

Ook de bruinvis is een walvisachtige en relatief goed waar te nemen rondom en op de Oosterschelde. Je kunt hier zelf gaan kijken (zie onze pagina hierover), of samen met het trainingsteam van Stichting Rugvin een cursus volgen waarbij we deze dieren vanaf het cursuszeilschip gaan bewonderen. Deze eendaagse en tweedaagse cursussen op de Oosterschelde worden vanaf het zeilschip de Stoere Eenvoud of de Nieuwe Maen georganiseerd. Tijdens de cursussen komen alle soorten walvissen aan bod, hoe deze te herkennen, wat de rol van walvissen is in het mariene ecosysteem en natuurlijk gaan we dieper in op onze Nederlandse walvisachtigen en de talrijkste walvisachtige hierbij, de bruinvis. 

De Stoere Eenvoud
Zuidkapers (Eubalaena australis) bij Zuid Afrika (FZZK)
Bultrug met kalf voor de kust van Zuid-Afrika (F. Zanderink)

Een Mekka voor het spotten van walvissen en hier meer over te leren, is Zuid-Afrika. Samen met All for Nature Travel organiseren wij een walvisreis: A Whale of a Time, langs de zuidkust van Zuid-Afrika. De 15 dagen durende reis staat gepland met vertrek op zaterdag 16 juli 2022.

Onder deskundige begeleiding ga je op zoek naar bultruggen, zuidkapers, Brydes walvissen, bultrugdolfijnen, tuimelaars en nog veel meer mariene soorten. Ook maken we uitstapjes naar de nationale parken op het land. Je zult tevens veel leren over de ecologie van walvissen tijdens lezingen van lokale onderzoekers en vanuit de Rugvin begeleiding. Een belangrijk deel van de opbrengst gaat naar lokale natuurbescherming. 

Klik hier voor een volledige beschrijving van het programma. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...