14
nov
2022

Eerste dwergvinvis waarneming vanaf Stena Line; tijdens tocht terug naar Hoek van Holland!

Tijdens de maandelijkse overtocht van Hoek van hollend naar Harwich en terug zijn afgelopen weekend (12-13 november) 24 bruinvissen waargenomen én een dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata)! Dit is voor Stichting Rugvin de eerste waarneming van een levende dwergvinvis op dit traject. 

Dwergvinvis in Noordzee (F. Zanderink/Archief)

De observers Xantha en Kora zagen op de eerste dag een viertal bruinvissen. Op de terugweg werden nog eens 20 bruinvissen waargenomen en een dwergvinvis. De meeste bruinvissen en de dwergvinvis werden vlakbij en tussen de windparken onderweg waargenomen. 

In totaal zijn er dit jaar na hervatting van de walvismonitoring (juni 2022) zo’n 60 walvisachtigen waargenomen vanaf de Stena Line veerboten. 

Dwergvinvis IJsland (ESDVII)

In 17 jaar tijd hebben de observeren van Stichting Rugvin nooit eerder vanaf de Stena Line veerboten tussen Hoek van Holland en Harwich (UK) een dwergvinvis waargenomen. Naast de vele waarnemingen van bruinvissen worden geregeld witsnuitdolfijnen gezien en  waren er incidentele waarnemingen van een bultrug, orka’s en een tuimelaar. 

Op de veerdienst naar Kristiansand, waarop Stichting Rugvin sinds de zomer ook mee vaart, worden regelmatig dwergvinvissen gezien. 

Lees hier de adrenaline blog van Xantha.  

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...