18
okt
2022

Bruinvispoep goed in het nieuws !

Op maandag 17-10 vond de presentatie van Rugvin over onze buinvispoep > fytoplankton groei project plaats in het laboratorium van Stichting Zeeschelp in Kamperland.  

De groei van een algensoort wordt bekeken, links veel buinvispoep, veel algengroei, rechts minder poep en minder groei.
Groeicurve Phaeodactylum alg met oplopende bruinvispoep concentraties en groei alg.

Aanleiding

Aanleiding voor dit persmoment was de presentatie van de resultaten, die uit het onderzoek naar “effect bruinvispoep op groei fytoplankton” gedaan zijn, aan de diverse mensen vanuit de media.  

Resultaten 

In een laboratoriumopstelling bij Stichting Zeeschelp in het Zeeuwse Kamperland is een experiment gedaan met vier verschillende planktonsoorten die in de Noordzee en elders voorkomen. In verschillende erlenmeyers is telkens een grotere concentratie bruinvismest toegevoegd, om erachter te komen wat hiervan de uitwerking zou zijn op de groei van de algen. Wat bleek? Bij één soort bleef de groei wat achter, bij twee andere soorten was deze volgens verwachting en bij één soort was deze boven verwachting. 

Naast het ecologische onderzoek streven wij er als WhalePooAmbassadors naar om walvissen meer en beter op de kaart te zetten als mariene ingenieurs, die werken aan het instandhouden van de biodiversiteit en invangen van CO2. 

Het eerste bruinvispoep monster
De 7 verschillende sets van 3 Erlenmeyers met toenemende hoeveelheid bruinvispoep en door groei algen donkerder wordend.
Het tellen van de algen

Internationaal

Dat poep van walvissen essentiële meststoffen bevat voor de groei van plantaardig plankton dat in zee groeit, is bekend. Echter, dat is gebaseerd op grote walvissen, zoals vinvissen en bultruggen. Onder meer in Amerika wordt hier al geruime tijd onderzoek naar gedaan. Zo is duidelijk geworden dat één walvis zorgt voor een CO2-opslagcapaciteit die gelijk staat aan dat van 1500 volwassen bomen. De zogeheten Whale Poo Seamulation brengt dat in beeld.

Eerste stap voor onderzoek naar rol kleine walvisachtigen 

Wij zetten als Stichting Rugvin nu een eerste doch belangrijke stap in het onderzoeken van de rol van bruinvispoep in het mariene ecosyteem. Dit doen we niet alleen, maar in een groot internationaal verband dat geleid wordt door de Whale & Dolphin Conservation uit het Verenigd Koninkrijk. 

Met verschillende deskundigen, onder wie internationale wetenschappers zoals Prof Joe Roman en Dr. Heidoi Pearson (VS) wordt binnenkort dit onderzoek verder geëvalueerd en in het voorjaar van 2023 zal er een wetenschappelijk  artikel verschijnen.

Rol andere instituten 

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft voor Rugvin verschillende poepmonsters van gestrande bruinvissen verzameld. Vervolgens hebben het NIOZ, instituut voor zeeonderzoek, en internationale deskundigen, de chemische samenstelling ervan geanalyseerd. Daarna is Stichting Rugvin begonnen om het effect van bruinvispoep op de planktongroei te bepalen.

Klik op de afbeelding om de oceaan in te gaan

Wil je meer weten over de rol van walvissen in het mariene ecosysteem? Speel dan de WhalePooSeamulation.   

Met dank aan Joe Merino en NOMAXX webdesign. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...