17
apr
2024

Terugblik op de European Cetacean Society conferentie in Catania, Sicilië.

In de week van 8-12 april vond in het hartje van Catania, aan de voet van de vulkaan de Etna, de 35e conferentie van de European Cetacean Society plaats. Ook Stichting Rugvin had daar een aardig aandeel in. 

De volle zaal van de Ciminiere.

De 35e ECS conferentie 

Vanuit meer dan 40 landen kwamen 593 wetenschappers, beleidsmedewerkers en ngo’s samen op de Universiteit van Catania voor het uitwisselen van kennis en ervaringen op het gebied van walvisachtigen. Hiervoor maakten zij allen gebruik van de 17 workshops op de Universiteit van Catania en de grote zaal van de Ciminiére voor de tientallen korte en langere lezingen, de honderden posters en uiteraard de filmavond. Veel lezingen stonden in het teken van “Marine mammals and human activity”. De conferentie werd georganiseerd door de ECS council en het lokale organisatie team van #Marecamp. 

Frank presenteert de lezing

De workshops 

Na het succes van de walvispoepworkshop van 2023 in O Grove, Spanje. wilden we deze workshop herhalen. Wederom in samenwerking met de Whale & Dolphin Conservation (WDC), Tamara Narganes Homfeldt en Emma Steed. De workshop was al ruim voor het begin van de conferentie uitverkocht. De deelnemers kregen een uitgebreide lezing van Frank en daarna werd het WhalePooSeamulation gespeeld. 

‘s-middags had de WDC de lead, Tamara en Alice Walker, toen we een workshop hadden met aardig wat belangstellenden, voor het opzetten van de Whale Poo Bank. Het idee hierachter was om een overzicht te creëren waar onderzoekers een vraag en aanbod met betrekking tot poepmonsters konden opzetten en invullen. 

De deelnemers aan het "werk"(F. Zanderink)
Er wordt serieus nagedacht (F. Zanderink)
De Walvispoep Bank bespreking met Tamara als begeleidster.
Op het eind van de conferentie de terugkoppeling van de workshops
De poster die gemaakt was door Roberto Crosti van Biodiversa met o.m input vanuit Rugvin

De Poster, Whale coins

Ook in en rodn de Middellandse zee is bij een aantal walvisorganisties het kwartje gevallen met betrekking tot het belang van walvissen voor klimaat en mariene biodiversiteit. Roberto Crosti heeft voor deze conferentie een idee beschreven om waarde aan walvissen toe te kennen. Klik hier Whale coin  om de tekst van de poster te lezen. 

Twee potvissen in de Atlantische Oceaan nabij de Azoren (F. Zanderink)

In 2025 is de ECS conferentie op de Azoren 

Waar iedereen in de zaal geduldig naar uitkeek was naar de bekendmaking van de locatie van de ECS conferentie 2025. Deze wordt (wrs in mei) op de Azoren gehouden!!  

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...