Vancouver Island met in het Noorden “Telegraph cove”
15
nov
2018

Walvissen spotten in Canada / Vancouver Island

Canada kent veel goede walvisspotgebieden, zowel in het oosten van het land als in het westen. Deze blog gaat over Telegraph Cove op Vancouver island in het westen van Canada. Dit voormalig mariene radiostation ligt aan de noordwestkust van Vancouver island en is vooral bekend vanwege de grizzly beren en de orka’s.

Het ligt enerzijds in een uithoek, maar ben je al in de buurt, zoals in de staat Washington (VS) of Vancouver stad (Canada) dan ben je in een dik uur met de veerboot vanaf Port Angeles (VS) of Vancouver zo aan de overkant en is de weg vanaf Nanaimo erg rustig. Je bent in 3-4 uur rijden op je bestemming.

Het gebied is een waar paradijs voor niet alleen walvisspotters maar ook voor hen die graag grizzly’s of zwarte beren willen zien of Amerikaanse zeearenden, Steller’s en Californische zeeleeuwen, zeehonden en talloze soorten zeevogels.

Het beste kun je ruim van te voren een plek op een van de boten reserveren waarmee je of beren gaat kijken of walvisachtigen. Ga je beren kijken met de company “Tide rip” dan maak je onderweg kans bultruggen, orka’s en andere diersoorten te zien, maar het accent van je tocht ligt dan op het beren kijken.

Grizzly’s nabij Telegraph cove (foto: F. Zanderink)

Grizzly’s nabij Glendale Cove (foto: F. Zanderink)

Kom je speciaal voor de walvisachtigen dan kun je boeken bij Prince of Whales. Zij nemen je dan mee voor een tocht langs de eilanden die voor de kust liggen. Vanaf half juli tot in september maak je kans de visetende groep orka’s te zien, maar misschien ook wel de meer migrerende groep zeezoogdieretende orka’s die langs de hele kust van Vancouver island trekken.

Een andere garantie heb je in het zomerseizoen met de bultruggen die hier dan vertoeven in het soms zeer diepe water (max 500 m.)

Recentelijk komt ook steeds vaker de witgestreepte dolfijn voor

Een van de vele bultruggen die je kunt tegenkomen.

Een van de vele bultruggen die je kunt tegenkomen.

Een andere unieke soort is de Dall’s bruinvis. Als deze niet aan het jagen is, kun je hem goed waarnemen, maar eenmaal op “stoom” kan hij snelheden van meer dan 55 km/uur bereiken, je ziet dan niets anders dan een rugvinpunt die door het oppervlak klieft. Het is het snelste zeezoogdier op aarde!

Dall’s bruinvis

Dall’s bruinvis

Als tip van de schrijver: boek meerdere dagen, ga zowel beren kijken (beste tijd tijdens de zalmtrek eind augustus-september) als walvissen en je krijgt een onvergetelijk schouwspel voorgeschoteld in een adembenemend omgeving.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...