11
mrt
2017

Veel bruinvissen tijdens overtocht

Tijdens de tweedaagse monitoringstrip van Hoek van Holland naar Harwich en terug (11-12 maart) zijn 54 bruinvissen geteld. Vanaf de brug van de Stena Line schepen werden op zaterdag 14 bruinvissen waargenomen en op zondag 40. Hiermee komt het totaal voor 2017 op 155.

Opmerkelijk was dat veel waarnemingen bestonden uit groepjes van 3 of 4 dieren, terwijl normaal de gemiddelde groepsgrootte onder de twee dieren ligt. De omstandigheden waren uitstekend. Een licht briesje en een grijze lucht zorgden er voor dat het zicht op de dieren zeer goed was en het kleurcontrast perfect voor waarnemingen.

Ook werden nog 3 grijze en 2 gewone zeehonden gespot. Ook lieten de jan-van-genten ons niet inde steek en waarschuwende on met hun duikgedrag dat er wellicht ook bruinvissen in de buurt konden zitten. En ja dat gebeurde regelmatig. Werden namen we veel zeekoeten, alken en enkele rotganzen en roodkeelduikers waar. Maar bijzonder was ook de wijd over het water verspreide groep van zeker zo’n duizend (grote) mantelmeeuwen.

Hieronder de blog van deze trip:

11 en 12 maart

Het kalme water op het eind van de zaterdag

In de week voorafgaand aan de monitoringstrip waren de weersvoorspellingen zeer slecht. Er werd zelfs storm voorspeld. Echter dag voor dag werd de voorspelling (m.n. de wind) elke keer iets beter. Een Bft per dag.  Op vrijdag werden er tenslotte zelfs periodes van Bft 1 voorspeld.  En inderdaad de omstandigheden waren uiteindelijk k goed! Ofwel het loont zich af ten toe inderdaad te wachten op herstel van het weer, en te ruim van te voren kun je niet weten of de trip zinvol gaat worden.

Op zaterdagmiddag stapten Annemieke en ik hoopvol aan boord van de Stena Hollandica. En het nieuws dat er opnieuw een walvis (bultrug?) in de buurt van Walcheren was gespot hield ons ook even bezig.

Een van de drie grijze zeehonden.

Kort na het uitvaren had Annemieke al “beet”. Het ging echter om een grijze zeehond en even later een gewone zeehond.  Maar niet veel later werden de eerste bruinvissen waargenomen, met groepjes van 2-3 dieren,  nadat we door een groep van wel een duizend mantelmeeuwen , zeer verspreid over het water, waren gevaren. Uiteindelijk arriveerden we in Harwich met een score van 14 bruinvissen en 3 zeehonden (2 gr + 1gew).   Het was heerlijk uitkijken over zee, welke erg rustig was en het licht was, m.u.v. een stukje glare op het water, perfect; grijs weer dat zorgde voor een goed contrast t.o.v. de donkere rugvinnen.  We zagen dan ook iedere zeekoet, alk of meeuw op het water. Helaas ook menig ballon!

De overnachting In Parkeston en een pint in de “Captain Fryatt” deed ons goed en vol goede moed begonnen we de volgende ochtend aan de terugreis.

Twee bruinvissen duiken onder vlak voor de boeg

Ook op zondag begon de trip met waarnemingen van zeehonden, nu één grijzen en één gewone zeehond.  Echter daarna ging het redelijk snel met de bruinvissen, vooral ook omdat zowel gisteren als vandaag de bruinvissen in groepjes van 2 of 3 en zelfs eenmaal in een groep van 4 voorkwamen. Dit is redelijk bijzonder, omdat normaliter de gemiddelde groepsgrootte ruim onder de 2 dieren per waarneming ligt. En die lag nu op 2,0. Iets om in de gaten te houden of dit een seizoensinvloed is! Op het eind van de zondag hadden we 40 bruinvissen geteld met de 14 van zaterdag erbij kwamen we op 54 bruinvissen en 5 zeehonden.

Jan-van-gent

Qua vogels wat het niet heel spectaculair, we zagen geregeld de jan-van-genten vliegend en duikend in het water, zeekoeten en alken, diverse meeuwen waarvan de juveniele drieteenmeeuwen duidelijk hun zwarte vleugelband aan het verliezen waren, maar ook enkele roodkeelduikers en een trekkende groep rotganzen op weg naar het Noorden.

Kortom een zeer geslaagde tweedaagse!

Annemieke (foto’s) en Frank (tekst)

 

U doneert aan: Stichting Rugvin

Hoeveel zou u willen bijdragen?
€10 €20 €30
Wilt u een regelmatige donatie doen? Ik wil graag bijdragen
Hoe vaak wilt u deze donatie herhalen? (inclusief deze betaling)
Naam*
Achternaam*
Email *
Telefoon
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Loading...