31
mrt
2013

Midden op zee weinig bruinvissen

In tegenstelling tot de frequente waarnemingen van bruinvissen voor de Nederlandse kust van de laatste weken, hebben de Rugvin observers op de tocht van maart (31-3 / 01-4) slechts 7 bruinvissen gespot. De tocht was enige tijd uitgesteld omdat de Stena Hollandica voor ruim een week het dok inging. Vier dieren waren gespot op de heenweg en drie op de terugweg. De weersomstandigheden waren redelijk tot goed. (Heen 2-3 Bft terug 3-4 Bft). Alle 7 dieren zwommen alleen en zijn vooral aan de Britse zijde van de overtocht waargenomen. Wel zijn er zeer veel zeevogels gezien en geteld. Honderden alken en zeekoeten en tientallen jan-van-genten en roodkeelduikers, een dwergmeeuw en een kleine burgemeester!

Hieronder de blog van deze trip:

31 maart en 1 april 2013

'n Glinsterende zee (foto Frank Zanderink)Op 31 maart jl. was het weer zover; de Stena-trip naar het pittoreske Harwich stond op de planning. Met een prima weersverwachting op zak gingen wij Rugvin-ers vol enthousiasme aan boord van de pas geverfde ferry. We namen onze plaats op de brug in tussen de vriendelijke Nederlandse bemanning en daar gingen we. Na uitvaren werd het zicht zelfs nog een stukje beter. En dan maar turen. Maar het bleef rustig buiten. Ook de zeevogels vlogen maar weinig voor de boot weg. Pluspunt was dat er nauwelijks afval werd gespot. Dat was exact een jaar geleden iets anders. Alvast goed nieuws dus. Na een fiks eind varen werd dan eindelijk de eerste bruinvis gezien! Hierna volgden nog drie keer een eenling, op dusdanige afstand van elkaar om een begroeting te voorkomen. De zonnebrillen konden vervolgens af want de Engelse kust kwam gauw nabij dus het turen in de glinsterende Noordzee zat erop voor vandaag.

Maandag bijtijds uit de veren om de telling van een jaar geleden te overtreffen. Wederom was het een goede spot-dag hoewel de golfslag iets was toegenomen en een bewolkte lucht licht dreigend boven land hing. Op zee was ook een verandering te zien met de dag ervoor. Flinke aantallen zeevogels werden genoteerd. Meestal terwijl ze voor de boot langs scheerden, maar zelfs in grote groepen al dobberend in het frisse water. Vooral veel alken, zeekoeten en prachtige Jan-van-Genten lieten zich zien. De deinende groepsvorming bracht ons hoop. Hoop dat er nu ook bruinvissen aan de oppervlakte zouden verschijnen want hier moest toch voldoende vis cuisine te verkrijgen zijn? Maar nee, geen rugvin te bespeuren. Een eind verder op de route was het wel raak, gevolgd door nog enkele momenten van spottersgeluk. Toch waren de bruinvissen ons niet enorm goed gezind. Ze lieten eenmaal hun rugvin zien en verdwenen vervolgens weer uit ons zicht. Met de Nederlandse kustlijn Even iets anders dan die lelijke vrachtschepen! (foto Frank Zanderink)opdoemend voor ons werden we toch nog getrakteerd op een mooie show op zee. Een dertigtal zeilboten (Race of the Classics?) kwam Hoek van Holland voorbij gevaren. Een prachtig gezicht.

Al met al een score van zeven bruinvissen. Dat betekent een evenaring van het aantal dat vorig jaar met Pasen geteld werd. Toen was het aantal ook minder dan verwacht. Hiermee rijst de vraag: waar zijn toch al die bruinvissen met deze feestelijke dagen? Volgend jaar scheepsrecht of blijft de trend aanhouden? Ik ben benieuwd…


Geschreven door: Yvonne Kemp

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...