05
jun
2021

RUGVIN IS BENIEUWD NAAR JOUW BELEVING!

Stichting Rugvin heeft sinds de oprichting in 2007 veel kennis opgedaan over bruinvissen in de Oosterschelde. Met behulp van onze website, de brochure “de Zeeuwse Walvis” en Studio Bruinvis nemen we je mee in de wereld van de bruinvis in de Oosterschelde. In de periode mei-november 2021 gaat Anne-Joëlle Derksen, master student toerisme aan de Wageningen Universiteit, haar verder verdiepen in de lopende projecten. In haar onderzoeksstage kijkt ze naar wat bruinvisobservaties zo bijzonder maakt. Jouw beleving is ons belang!

Een derde van alle walvisachtigen op aarde komen voor in Europa. Zo kunnen in de Noordzee bultruggen, orka’s, dolfijnen en zelfs dwergvinvissen worden gespot. Ook ons eigen land is geliefd. Rond het jaar 2000 vestigde zich een groep gewone bruinvissen in de Oosterschelde. De gewone bruinvis (Phocoena phocoena) is met een lengte van 1,45-1,90m de kleinste walvis die te vinden is in Nederland. Vanwege hun dikke speklaag stonden ze met name vroeger ook bekend als zeevarken

De ‘zeevarkens’ kun je ook van dichtbij observeren! Bij Studio Bruinvis is het niet alleen mogelijk om bruinvissen te observeren, maar ook om naar hun onderwatergeluiden te luisteren. Komt er eentje langs? Bruinvissen zijn te herkennen aan hun karakteristieke ±15cm grote en driehoekige rugvin, hun donkere rug, de golvende beweging die ze maken aan het oppervlak en het puffende geluid die bij het uitademen te horen is. Maar waar staat Studio Bruinvis en wat heeft het te bieden?

Het van dichtbij observeren van bruinvissen en luisteren naar hun onderwatergeluiden is allemaal te beleven op het havenhoofd van Zierikzee. Op de Studio Bruinvis-zuil is informatie over de bruinvis en diens leefomgeving in het Nederlands, Engels en Duits te lezen. Ook worden de echolocatiegeluiden van de bruinvis door een hydrofoon, dat onderwater naast de Rugvinboei hangt, opgevangen en direct naar de zuil gestuurd. Met één druk op de knop zijn de geluiden van bruinvissen live op het land te horen. En dat alles terwijl je de zee afspeurt om een glimp van deze kleine walvis op te vangen. Een wereldwijd unieke ervaring en één van de beste plekken in Nederland om walvisachtigen te spotten!

Voor iedereen die in en rond de Oosterschelde verblijft, gaat Stichting Rugvin in samenwerking met Stichting Nationaal Park de Oosterschelde de brochure “de Zeeuwse Walvis” uitbrengen. Hierin staat in het Nederlands en Duits uitgelegd wat de beste locaties in de Oosterschelde zijn om bruinvissen te observeren, hoe je bruinvissen kunt observeren zonder ze te verstoren, en waar meer informatie over de walvis is te vinden. Kortom, een onmisbare wegwijzer voor (jouw volgende) bezoek aan de Oosterschelde!

Via de website https://rugvin.nl/ is veel informatie in het Nederlands en Engels over bruinvissen, activiteiten en bescherming van de bijzondere dieren te vinden. Via QR-codes op de zuil van Studio Bruinvis en in de brochure kom je op de sites terecht. Naast het maken van een foto of video van je ervaring, kan je telefoon dus ook goed van pas komen om meer informatie en geluidsfragmenten op te zoeken.

Maar wat maakt het observeren van bruinvissen voor jou zo bijzonder? Wat zou je eigenlijk nog meer willen weten? Hoe zou jij eventueel betrokken willen worden? En hoe kan Rugvin jouw belangen nog beter behartigen bij Studio Bruinvis, in de brochure en op de website? Deze vragen zal Anne-Joëlle komende maanden ontrafelen. Hierbij wordt ze ondersteund door Nicolle van Groningen (voorzitter van Stichting Rugvin) en Edward Huijbens (professor in de culturele geografie aan de Wageningen Universiteit).

Aan het einde van elke maand kun je de laatste ontwikkelingen van Anne-Joëlle’s onderzoek vanuit haar persoonlijke ervaring volgen in de Oosterschelde Blog. Mocht je deze voor bruinvissen gepassioneerde studente bij Studio Bruinvis of in Zierikzee tegenkomen? Kom gerust gezellig een praatje maken en deel jouw walviservaringen met haar!

Alvast de groetjes van Anne-Joëlle!

Een groepje enthousiaste eerste luisteraars
Meisje ziet en hoort met grootouders voor eerste keer een bruinvis
Bruinvis nabij Studio Bruinvis
Bruinvissen nabij havenkanaal Zierikzee (F. Zanderink)
Anne Joëlle Derksen bij Studio Bruinvis

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...