17
okt
2021

Tuimelaar nog steeds in de Oosterschelde (update 12 november)

Op zondag 17 oktober 2021 is door de bemanning van de MS Onrust op de Oosterschelde een tuimelaar (Tursiops truncatus) waargenomen. Het dier is op verschillende dagen daarna ook waargenomen. En ook afgelopen week 8-13 november is het dier vaak gezien, vooral in de Noordwestelijk regio van de Oosterschelde. 

Tuimelaar Oosterschelde 2021 (Foto: Cora via MS Onrust)

Via de MS Onrust kregen wij zondagmiddag de melding binnen dat er in de middag tot twee maal toe een dolfijnachtige was waargenomen die groter zou zijn dan een burinvis. Na het verkrijgen van beeldmateriaal bleek het inderdaad om een tuimelaar (Tursiops truncatus) te gaan. Het dier was gezien, ter hoogte van de Schelphoek (Noord Oosterschelde), tussen Burghsluis en Zierikzee). Het dier is tweemaal die middag waargenomen. (De tuimelaar is door Cora vanaf de MS Onrust gefotografeerd). Ook is er een korte filmopname van, maar wel van ver weg. Met dank aan de MS Onrust. 

Het mindere weer is (veel wind en regen) is waarschijnlijk de oorzaak dat het dier even niet is waargenomen. Ook afgelopen week werd het dier enkele malen vanaf de MS Onrust gespot en ook vanaf de kant. Het is niet de eerste keer dat er een tuimelaar in de Oosterschelde zwemt. Ook in 2007 en 2013 zijn er tuimelaars gezien.Meestal liep dit niet goed af voor de dieren. SOS Dolfijn is op de hoogte gebracht. 

Onderstaande video’s zijn gemaakt door Rugvin vrijwilliger Martine Kaldenberg op 18-10-21. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...