27
sep
2021

Geslaagde Walviscursussen Oosterschelde

Afgelopen week heeft Stichting Rugvin gelukkig weer twee ééndaagse walviscursussen op de Oosterschelde kunnen geven. De cursussen vonden plaats op de Tjalk de “Stoere Eenvoud” die ons vanuit Tholen ook meenam de Oosterschelde op. 

Samen met schipper Henk, bootsmaat Jop kijken we met de in totaal 16 cursisten terug op twee geslaagde dagen.  

De cursisten kwamen uit heel Nederland en België, van Vlieland tot Westmalle (B) en hadden diverse achtergronden. Naast drie medewerkers van het Wereldnatuurfonds, waren er onder meer ook een paraveterinair, een bibliothecaresse, medewerkster Rijkswaterstaat en een studente aan boord. Allen deelden ze de passie voor walvissen en oceanen. 

Nynke kijkt toe bij het Bruinvis foto ID spel.

Tijdens de cursus bespraken we onder andere hoe de verschillende soorten walvisachtigen; walvissen, dolfijnen en bruinvissen, te herkennen zijn. 

We gingen aan de slag met Foto Identificatie van onze eigen bruinvis en speelden daarbij het Foto ID herkenningsspel. En we verdiepten ons in de ecologie van de grote walvissen met de walvis als mariene ingenieur. Hierbij speelden we ook het Whale Poo Seamulation spel. Wil je dit zelf ook online spelen? Ga dan naar WhalePooSeamulation. Je gaat hier interactief de oceaan in! 

In de middag werd er uitgekeken naar de bruinvissen in de Oosterschelde.

Natuurlijk gingen we ook op de Oosterschelde, op zoek naar de kleinste en meest talrijke walvisachtige van Nederland, de bruinvis. Dit deden we met verrekijkers, het blote oog en met een hydrofoon. De eerste groep kreeg een bruinvis te zien, de tweede groep jammer genoeg niet. Maar een dag varen op de Tjalk “de Stoere Eenvoud” was voor iedereen een heerlijk genoegen. Er stond een briesje maar het was heerlijk in de zon. 

We waren als Stichting Rugvin erg blij dat we weer cursussen hadden gegeven. Alle cursussen waren vanaf het voorjaar 2020 vanwege de Corona pandemie steeds opgeschoven naar een latere datum. 

We kijken uit om in het voorjaar van 2022 weer meerdere ééndaagse én tweedaagse cursussen op de Oosterschelde te kunnen geven. Nieuwe data zullen de komende winter op onze website geplaatst worden. 

Op de tweede dag was de wind gaan liggen.
Na afloop werden alle cursisten Whale Poo Ambassador en kregen ze een deelname certificaat uitgereikt.
Yvonne die de eerste bruinvis zag won een Zeevarkenbiertje.
Het Whale Poo Seamulation spel wordt klaargelegd.
Een van de presentaties in het ruim van de Stoere Eenvoud.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...