18
nov
2021

Bruinvisparing Oosterschelde in beeld.

Onlangs maakte Rugvin vrijwilliger Natacha een rondgang langs de Noordkant van de Oosterschelde en was ze getuige van een aantal paarpogingen van bruinvissen. 

Links in beeld paarpoging van bruinvissen, en rechts een derde bruinvis (Foto N. Vercammen)

Het is geen unicum meer om paarpogingen van bruinvissen (Phocoena phocoena) te zien in de Oosterschelde. Maar het maken van foto’s hiervan is wel lastig. Deze paarpogingen komen altijd onverwacht en zijn zeer kort durend. Het lukte Natacha op vrijdag 12 november echter wel vanaf de kant bij Zierikzee.  

“Op het moment van aankomst bij Studio Bruinvis zag ik overal bruinvissen; dichtbij, veraf, links, rechts,… verspreid en waren de dieren wel op minstens 5 verschillende plaatsen te zien”.  

Paarpoging bruinvissen (N. Vercammen)

We zien als Stichting Rugvin het hele jaar door paarpogingen van bruinvissen.  Maar de feitelijke voortplantingsperiode is in het najaar. Dus ook rond deze tijd. Rond deze tijd zijn de teelballen van het mannetje volgroeid en kun je spreken van een “serieuze” paarpoging. 

Bij een poging tot paren zwemt het mannetje met grote snelheid op het vrouwtje af, altijd haar vanaf de linkerkant benaderend (B. Keener San Francisco). Veelal schiet het mannetje dan door en komt hij uit het water. Volgens Keener mislukt zo’n 95 % van de pogingen. Zie ook de eerdere vermeldingen van het paargedrag op onze webpagina’s.   

Foto N Vercammen
Foto N. Vercammen
Foto N. Vercammen

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...