20
okt
2012

Record aantal bruinvissen waargenomen voor de maand oktober

Op 21 oktober werden door waarnemers van Stichting Rugvin, onderweg van Hoek van Holland naar Harwich, maar liefst 46 bruinvissen waargenomen. Het merendeel van de waarnemingen bestond uit duo’s, maar ook groepjes van drie en zelfs vier dieren werden gezien. Op de tweede dag, op de weg terug naar Hoek van Holland, zijn de condities op zee minder goed. Desondanks worden er 20 bruinvissen en 2 zeehonden gezien, wat het totaal voor deze monitoringstocht op 66 bruinvissen en 2 zeehonden brengt. In vergelijking met het record aantal waargenomen dieren in de maand oktober vorig jaar (2011), een verdubbeling! De jaren ervoor kwam het aantal waargenomen bruinvissen in oktober niet boven de vijf dieren.  

Hieronder de blog van deze trip:

20 en 21 oktober 2012

Een grijze lucht en een vlakke zee tekenden het sfeerplaatje op de Stena Hollandica onderweg naar Harwich. De melding dat er de dag ervoor door de bemanning bruinvissen zijn gezien vlakbij de Tweede Maasvlakte zorgt voor extra motivatie. Het duurt niet lang voor de eerste bruinvis zich meldt. Na dit startschot loopt het al redelijk snel goed los. Vijf waarnemingen binnen hetzelfde aantal minuten volgen. Ook na deze drukte blijven de waarnemingen binnendruppelen. Het merendeel van de waarnemingen bestaat uit duo’s, maar ook groepjes van drie en zelfs vier dieren worden waargenomen. In deze groepen worden in totaal zes juveniele dieren waargenomen. Ongeveer anderhalf uur na de eerste club doet een tweede bruinvisgolf zich voor. Het is weer even aanpoten voordat definitief een periode van stilte aanbreekt. Twee en een half uur voor aankomst in Harwich staken we de operatiein verband met de zonsondergang. Al met al een geweldige score van 46 dieren verdeeld over 24 waarnemingen.Ook een aantal noemenswaardige vogelobservaties. Erg veel janvangenten op het water vandaag. Maar liefst 72 dieren. Daarnaast ook 300+ zeekoeten/alken. Gek genoeg géén één noordse stormvogel. Verder nog wat verdwaalde spreeuwen en een houtsnip!

Op de weg terug naar Hoek van Holland toch wel een ander plaatje. Hoewel het nog steeds grijs is, speelt de wind een grote rol. Van 1-2 Bft gisteren is deze gestegen naar 4-5 Bft. Veel witte koppen en omslaande golven dus. Dit, samen met de meedogenloze regendrukt het optimisme van gisteren toch enigszins. We moeten het hebben van de dieren die zich op de koers van de boot bevinden en er op het laatste moment met veel commotie vandoor gaan. Al met al wordt de breedte van de observatielijn verkleind van ongeveer 1400m tot een meter of 500. Hoewel we het vermoeden hebben dat we hierdoor een hoop dieren missen, zijn er toch vrij snel weer een aantal waarnemingen, waaronder een grijze zeehond. Plotseling is er een hoop geluid aan bakboord. Wanneer ik naar links kijk, zie ik tot mijn verbazing een helikopter naast de brug hangen. De reddingshelikopter is van de Royal Air Force (RAF) en wil als oefening iemand op het dek van de StenaBritannica droppen en weer ophalen. Een mooi spektakel, hetgeen toch voor wat afleiding zorgt. Nadat de oefening voltooid is, breekt er toch een lange periode van stilte aan op het water. Na een ‘pauze’ van dik twee uur komen er ineens weer een goed aantal waarnemingen. Groepen variërend van twee tot vier dieren zorgen ervoor dat zelfs in het slechte weer de teller op de terugtocht uitkomt op 20 bruinvissen in 12 waarnemingen en twee zeehonden, wat het totaal dit weekeind op een nette 66 bruinvissen en twee zeehonden brengt. In vergelijking met het record aantal waargenomen dieren in de maand oktober vorig jaar (2011), een verdubbeling! De jaren ervoor kwam het aantal waargenomen bruinvissen in oktober niet boven de vijf dieren.

Geschreven door: Ernst Schrijver

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...