Stena Hollandica in de mist
15
nov
2012

Stijgende lijn aantal bruinvissen zet door

Op donderdag werden er “slechts” 8 bruinvissen geteld. Dit kwam door de korte tijdspanne daglicht, maar vrijdag werden er maar liefst 16 dieren gezien. En dat is veel voor november. In totaal dus 24 bruinvissen. Hiermee komt het totaal voor 2012 op 267 en dat is nu al ruim meer dan het totaal aantal dieren van 2011 ( 232).

Hieronder de blog van deze trip:

Stena Hollandica in de mist

Stena Hollandica in de mist (foto: Ilse Hoekstra)

15 en 16 november 2012

De overtocht van de maand november doopte Ilse voor aanvang als ‘Gorillas in the mist’. Met dik een half uur vertraging door het drukke scheepvaartverkeer vertrok de Hollandica in een wat witte waas op weg naar Harwich, voorzichtig manoeuvrerend om mensen langs de kant geen natte voeten te bezorgen door de hoge waterstand. Optimistisch dat de mist wel zou opklaren op volle zee, en hopend op ‘beginners luck’ voor Rosanne zagen we kort na vertrek uit de haven twee grijze zeehonden. Toen de mist daarna inderdaad wat wegtrok en een bijna vlakke zee zich voor ons begaf, waren de omstandigheden goed genoeg om wat bruinvissen tegen het lijf te lopen. Na enige tijd dook een eerste exemplaar eenmalig op aan bakboord, lang genoeg om door Rosanne gespot te worden. Meerdere bruinvissen volgden, soms alleen, soms met twee en ook een groep van vier, die een aantal keer boven kwamen. Ondanks het late vertrek, het snel donker worden en de combinatie met de mist, konden in de beschikbare twee en een half uur zo toch nog 8 bruinvissen genoteerd worden, waar we zeker niet ontevreden mee waren. Het uitzicht naar de terugtocht waarin we in ieder geval heel wat meer uren daglicht voor hadden, lieten ons, na keurig door de kapitein te zijn afgeleverd bij het hotel, verwachtingsvol ons bed in rollen.

Rokend vrachtschip

Rokend vrachtschip

De terugtocht (keurig op tijd, wel weer mist en vlakke zee) begon weer met zeehonden, dit maal gewone. Zelfs na meer dan twee uur varen uit de kust zagen we er nog een boven komen. De eerste bruinvis liet wat langer op zich wachten, maar net op het moment dat je de hoop dan begint op te geven verschijnt er toch weer een vertrouwde rugvin boven water. De eerste twee en een half uur daardoor net zoveel dieren als de dag ervoor. Jan-van-genten en andere zeevogels wijzen daarbij vaak de weg. Na de eerste acht waarnemingen bleef het echter weer een hele tijd rustig, pas na lang wachten duikt er weer wat op aan stuurboordzijde. Daarna weer een aantal waarnemingen op elkaar volgend. Een bemanningslid ziet een tweetal dieren terwijl wij allebei een andere kant op kijken. Twee andere bruinvissen ziet Ilse prachtig naast de boot omhoog uit het water komen, ze laten zich langzaam naast de boot afzakken zodat ze nog even gevolgd konden worden. Ook deze dag een groep van drie bruinvissen die op hoog tempo op de boot afkomen en zich zover uit het water laten komen dat ze ons even in verwarring brengen. Surfend op en door de golven zwemmen ze snel langs de boot weer weg, onder water nog mooi even te zien.
Uiteindelijk sluiten we de dag af bij Hoek van Holland met drie bruinvissen achter de strekdam, een warm welkom thuis na twee mooie dagen. Wat een voorrecht om op deze wijze vanaf grote hoogte uit te kunnen kijken op al het moois wat de Noordzee te bieden heeft. Zeehonden, Jan-van-genten, alken, zeekoeten, verschillende soorten meeuwen, rotganzen, brandganzen, een grote groep kieviten midden op zee en spreeuwen en een vink aan boord: er was altijd wat te zien. Een totaal van daarbij 24 bruinvissen heen en terug stemt ons zeer blij, een mooi aantal voor een novembermaand.

Geschreven door: Rosanne van Oudheusden

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...