Stena line walvis onderzoek
27
dec
2012

Laatste trip van het jaar

27 en 28 december 2012

Stena line walvis onderzoek

Stena line walvis onderzoek

Na de tocht deze maand al een paar keer uitgesteld te moeten hebben vanwege het slechte weer, wagen we het er vandaag op. Samen met Frank ga ik voor het eerst mee observeren op de Stenaline van Hoek van Holland naar Harwich en terug. Hoewel het weer ook nu niet ideaal is, gaan we toch, omdat het de laatste kans is in december.

Op de heenweg varen we op de Britannica. We hebben maar 2 uur daglicht. Het is bewolkt, regent en door de schuimkoppen op de zee denk je voortdurend wat te zien. Toch is het geweldig om op de brug te mogen zitten en te genieten van het uitzicht. Bovendien zien we veel vogels. Uiteindelijk, na ongeveer een uur ziet Frank de eerste bruinvis. Gelukkig, ze zijn er wel. Maar daar blijft het dan ook bij voor die dag.

De volgende ochtend varen we terug op de Hollandica. We kunnen nu de hele overtocht observeren, dus ik ben benieuwd. Weer wat regen en schuimkoppen op de golven, maar het had slechter gekund. De bruinvissen laten het nog een beetje afweten, maar ik vermaak me uitstekend met het observeren van vogels; mantelmeeuwen, drieteenmeeuwen, stormvogels, aalscholvers, alken, zeekoeten, jagers, duikers en halverwege de overtocht veel Jan-van-Genten. Gelukkig zien we na niet al te lange tijd ook de eerste bruinvissen. De eerste 5 à 6 die we zien, zien we ook maar 1 keer. Ze komen boven, het rugvinnetje snijdt met wat gespetter door het wateroppervlak en weg zijn ze weer.

Daarna zien we er twee samen, die we langer kunnen volgen en een aantal keer boven zien komen terwijl we ze voorbij varen. Dan volgt er minimaal een uur zonder bruinvissen, terwijl het weer wel wat op begint te knappen en de zee er mooi uitziet in het late middaglicht. De schuimkoppen zijn verdwenen en de golven lager. Nu moeten de bruinvissen toch goed te zien zijn. Gelukkig, redelijk dicht bij het schip zie ik twee bruinvissen tegelijk boven komen. ik krijg er direct weer nieuwe energie van, maar het zal de laatste waarneming blijken te zijn. Een klein uurtje later varen we de haven van Hoek van Holland binnen.

We zijn tevreden met het uiteindelijke resultaat van 13 bruinvissen. Nog wel gehoopt op een bultrug, maar alle zeevogels waren ook erg mooi. Al met al een mooie tocht.

Geschreven door: Catherine Teerhuis

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...