28
sep
2012

4 bruinvissen en september

28 en 29 september 2012

Bij vertrek was het al meteen duidelijk dat het weer het ons niet makkelijk zou maken. Door flink wat wind, met witte schuimkoppen op de golven en een aardige deining als gevolg, en af en toe een buitje waren de omstandigheden zeker niet optimaal. Gelukkig is de hoogte van de plek waar wij staan, ruim dertig meter boven zee, op dagen zoals deze, in ons voordeel. Het bleef lange tijd stil… We kwamen zelfs amper vogels en ook vrijwel geen schepen tegen! Maar uiteindelijk dan toch de eerste waarneming! Eenmaal zien we één bruinvis; de rechterflank, lichaam flink ver uit het water, zo’n tweehonderd meter, nagenoeg recht voor de boot. Dichtbij de Britse kust verscheen na een pittige bui een prachtige dubbele regenboog en we konden het dan ook niet weerstaan om even snel een paar foto’s te maken. Ook de laatste kilometers bleef het stil.

De volgende ochtend begonnen we vol goede moed. De deining was een stuk minder hoog en de zon scheen volop. Ongeveer halverwege was er flink veel activiteit wat vogels betreft. Grote jager hier, alken daar, en niet veel later werden we zelfs blij verrast door het zien van duikende jan van genten. Prachtig als de dieren met ingetrokken vleugels met enorme snelheid het water in schieten. Vol verwachting speurden we de zee af en na een tijdje zagen we aan stuurboord twee bruinvissen! Na nog een keer opduiken verdwenen ze weer. Een aantal kilometers later zagen we aan bakboord tientallen meters naast de boeg een “torpedo”. Een schaduw niet ver onder het wateroppervlak. De grootte, vorm en snelheid klopt, maar het dier liet zich niet boven water zien.

We hoopten op nog meer bruinvissen maar helaas bleef het bij deze vier (3 zeker, 1 waarschijnlijk) dieren. In vergelijking met het aantal bruinvissen in eerdere jaren in de maand september, geen slecht aantal!

Geschreven door: Jenny Koch

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...