29
mei
2023

Bruinvispoep en fytoplanktongroei onderzoek voortgezet.

Onlangs is ons bruinvispoep onderzoek voortgezet in het laboratorium van Stichting Zeeschelp in Kamperland, Zeeland. Studente Maxime Weber van de Wageningen University & Research heeft daar het stokje overgenomen van Selina van Burken.  

Maxime aan het werk in Kamperland

Voortzetting onderzoek

Net als in het eerdere onderzoek van 2022 focussen we ons op het effect van de meststoffen, die aanwezig zijn in de bruinvispoep, op de groei van een viertal algensoorten, fytoplanktonsoorten. Het grote verschil is nu dat we geen gefilterd Oosterschelde water gebruiken gebruiken, maar een stap verder gaan door gefilterd Noordzeewater gebruiken voor het onderzoek. Dus nu worden ook de algen geteld onder de microscoop en wordt ook wordt de biomassa van deze algen bepaald. 

Aan dit zeewater, wordt in toenemende concentraties buinvispoep toegevoegd samen met een kweek van een van de vier te gebruiken algensoorten. 

De erlenmeyers met diverse concentraties bruinvispoep en de eerste algensoorten worden klaargezet.

Veel dank aan

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Veterinaire Faculteit van de Universiteit Utrecht, het INNO fonds van het WWF, Stichting Zeeschelp en de Stena Line. De eerste partij zorgt voor de verzameling van bruinvispoep, de bruinvis feces, van gestrande en overleden bruinvissen, het INNO fonds zorgt voor de financiële ondersteuning van dit unieke onderzoek. Stichting Zeeschelp laat ons hun laboratorium gebruiken en ondersteunen ons met adviezen en de bemanning van de Stena Line zorgt voor de verzameling van Noordzeewater, midden op zee. 

De verwachting is dat het onderzoek in juli van dit jaar wordt afgerond. 

De eerste algentelling onder de microscoop
Maxime is er helemaal klaar voor.
De erlenmeyers staan klaar en zijn in het licht gezet.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...