16
jul
2020

Studio Bruinvis’ bezoekers met neus in de boter!

Op woensdag 15 juli jl is Studio Bruinvis weer gerepareerd, verstevigd en de  “lucht ingegaan”. Direct na de reparaties op de boei en het activeren van de speaker in de zuil op het land zwommen er bruinvissen rond de boei en lieten zich goed horen en zien!

Michel en Diederik aan het werk op de boei

Studio Bruinvis maakt het mogelijk om live naar bruinvissen te luisteren op het havenhoofd van Zierikzee, aan de Oosterschelde. Het instrumentarium op de boei van Studio Bruinvis was door de vele stormen van februari en maart niet goed begonnen aan het nieuwe seizoen.   Er werd door ons gekeken hoe dit toch beter te doen en nieuwe vervangende materialen werden besteld in Engeland. Dat duurde door de Corona allemaal een stuk langer. Besloten werd om een frame op de boei te plaatsen die de hydrofoon (onderwatermicrofoon) goed kan ondersteunen en daarnaast was een nieuwe zender met hydrofoon ook nodig. Het weer was prima, windkracht Bft 1 en dus nauwelijks een golfje. We zagen tijdens het werk al de nodige nieuwsgierige bruinvissen een kijkje nemen. Het frame is nu geplaatst en de nieuwe hydrofoon is hier aan gehangen en gekoppeld aan de nieuwe zender boven op de boei. De stroomvoorziening met accu en zonnepanelen werkte allemaal goed. Het liep allemaal vlot en lekker.

 

Michel en Frank zetten de beugel vast (Foto D. Padmos)

Vanaf de boot werd het signaal met de mobiele ontvanger al getest en kon er al snel worden vastgesteld dat hydrofoon en zender het weer deden. Nu de ontvanger op het land weer aanzetten!

Bij aankomst bij de zuil op het havenhoofd stond het vol met mensen, alsof men wist dat we Studio Bruinvis weer gingen aanzetten. Gelukkig verliep het werk aan de techniek in de zuil ook vlot. Het volume van het geluid en de duur van de “uitzending” werden nog even getest en gefinetuned. De kast werd weer gesloten en zelf werden we regelmatig afgeleid door het geluid van de bruinvissen nabij.

 

 

 

Meisje ziet en hoort met grootouders voor eerste keer een bruinvis. (Foto F. Zanderink)

Vervolgens werden de aanwezige mensen beloond voor hun geduld. We hoorden allereerst de bruinvissen alvorens we ze zagen. Eerst was het één bruinvis later zagen we er twee. Deze bleven een 20 minuten, maar even later dook er weer een bruinvis op.

 

 

 

 

Een groepje enthousiaste eerste luisteraars

Studio Bruinvis wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Gemeente Schouwen-Duiveland, Nationaal Park Oosterschelde, het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat.

Veel reparatie dank gaat uit naar Michel en Diederik en Clive uit Engeland, de maker van de hydrofoon en zender!

 

 

Studio Bruinvis kan voor 3 jaar zeker verder

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...